Ελαιόλαδο "φάρμακο" το πλούσιο σε πολυφαινόλες: "Η ποιότητα του ελαιολάδου – και ειδικά η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες – μετράει περισσότερο από την ποσότητα"
Τι αναφέρει για τα αποτελέσματα της μελέτης ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης
Το ελληνικό εξαιρετικά παρθένο πλούσιο σε πολυφαινόλες ελαιόλαδο όπλο στη μάχη κατά των λιπιδίων (αυξάνει HDL, μειώνει Lpa) – Νέα κλινική μελέτη φέρνει στο φως εντυπωσιακά ευρήματα!
Μια νέα τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nutrients (Αύγουστος 2025) επιβεβαιώνει την καρδιοπροστατευτική δύναμη του ελληνικού εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου (EVOO), όταν είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες.
Η μελέτη η οποία διεξήχθη στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας, έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση EVOO με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες οδηγεί σε:
🔹 Μείωση της ολικής χοληστερίνης
🔹 Αύξηση της καλής HDL χοληστερίνης
🔹 Μείωση της επικίνδυνης λιποπρωτεΐνης-a (Lp(a))
Στη μελέτη συμμετείχαν 50 ασθενείς με υπερλιπιδαιμία που έλαβαν για 4 εβδομάδες είτε:
20γρ/ημέρα EVOO με χαμηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες
είτε 8γρ/ημέρα EVOO με υψηλή περιεκτικότητα (1021 mg/kg)
Το EVOO με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και χαμηλότερη δόση αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικό στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ!
Οι ερευνητές καταλήγουν ότι η ποιότητα του ελαιολάδου – και ειδικά η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες – μετράει περισσότερο από την ποσότητα, ενισχύοντας την αναγνώριση της Μεσογειακής Διατροφής ως σύμμαχο κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Δείτε και αυτά:
Νοσοκομείο Καλαμάτας: Πρωτοποριακή κλινική μελέτη πρόληψης των καρδιαγγειακών νόσων με ελαιόλαδο
Μαγιάτης: Eλαιόλαδο πλούσιο σε ελαιοκανθάλη προστατεύει την υγεία μας
