ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Μαγιάτης: Eλαιόλαδο πλούσιο σε ελαιοκανθάλη προστατεύει την υγεία μας

“Μπορούμε να παράξουμε ελαιόλαδο με χαρακτηριστικά για την προστασία της υγείας μας, ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων Πανεπιστημίου Αθηνών, Προκόπης Μαγιάτης, στο πλαίσιο της διεθνούς ημερίδας για πρόγραμμα το Aristoil, που έγινε την προηγούμενη Τρίτη στο “Αμφιθέατρο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος” στην Καλαμάτα.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ CLUSTER ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ARISTOIL

Προς την ίδρυση ενός Μεσογειακού Cluster Eπιχειρηματικότητας όλων όσων συμμετείχαν στο πρόγραμμα Aristoil, προσανατολίζονται πλέον οι υπεύθυνοι του προγράμματος που “τρέχει” ήδη εδώ και 3 χρόνια και πλέον ολοκληρώνεται- μετά τη μικρή παράταση 2 μηνών- στις 31 Ιανουαρίου 2020.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Aristoil ξεκίνησε το 2016 και μέσα σε 3 χρόνια συμμετείχαν και εκπαιδεύτηκαν 3.200 παραγωγοί από 5 χώρες [Ισπανία-Ιταλία-Κροατία-Ελλάδα-Κύπρος]. Mάλιστα, 1.200 παραγωγοί ήταν από την περιφέρεια Πελοποννήσου και από αυτούς πάνω από τους μισούς ήταν απο τη Μεσσηνία.

NEA KATΗΓΟΡΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΗEALTH CLAIM

Στόχος του προγράμματος η ανάδειξη μιας νέας κατηγορίας ελαιολάδου πλούσιο σε πολυφαινόλες που θα μπορεί στην ετικέτα του να φέρει ισχυρισμό υγείας-Ηealth Claim.

Oι προσπάθειες για την παραγωγή, την τυποποίηση και την κυκλοφορία ενός τέτοιου ελαιολάδου με αυξημένες πολυφαινόλες [ελαιασύνη και ελαιοκανθάλη] έχουν φτάσει ουσιαστικά στο τελευταίο στάδιο. Για να πιστοποιηθεί ένα ελαιόλαδο με αυτό τον ισχυρισμό υγείας, δηλαδή ότι η κατανάλωσή του προστατεύει την υγεία μας, πρέπει να έχουν ακολουθηθεί αυστηρές οδηγίες σε όλα τα στάδια της παραγωγής του. Από τον τρόπο που θα γίνει η συγκομιδή, πως θα μεταφερθεί στο εργοστάσιο, πως θα γίνει η επεξεργασία του και πως η αποθήκευσή του ώστε να διατηρήσει άθικτα τα υγειοπροστατευτικά του συστατικά, δηλαδή να είναι πλούσιο σε φαινόλες, που είναι και αυτές ουσιαστικά που του δίνουν τις φαρμακευτικές ιδιότητες.

Τα τελευταία 3 χρόνια στο πλαίσιο του προγράμματος Aristoil αναλύθηκαν 6.000 δείγματα ελαιολάδου από τις 5 συμμετέχουσες χώρες. Και εφαρμόστηκαν νέες μέθοδοι για τη μέτρηση της ποιότητάς του, ενώ εκδόθηκε και οδηγός για τη βελτίωση της ποιότητας του παραγώμενου ελαιολάδου. Ο στόχος είναι διπλός, και να παράγουμε ελαιόλαδο που η καθημερινή κατανάλωσή του προστατεύει τον οργανισμό μας από ασθένειες, αλλά και αυτό το ελαιόλαδο να μπορεί να διεκδικήσει αυξημένη τιμή στις διεθνείς αγορές, λόγο ακριβώς αυτή της υπεροχής του.

 

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ: ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 7 κλινικές μελέτες στην Ελλάδα και στην Αμερική σχετικά με την ευεργετική επίδραση του ελαιολάδου σε ασθένειες όπως καρκίνος, Αλτσχάιμερ, σκλήρυνση κατά πλάκας, και τα αποτελέσματα μέχρι τώρα είναι ενθαρρυντικά. Όπως μας δήλωσε ο καθηγητής,  στο Νοσοκομείο Σπάρτης διεξάγεται μελέτη σε  30 καρκινοπαθείς. Οι ασθενείς καταναλώνουν ημερησίως 40 gr. ελαιολάδου [3 κουταλιές την ημέρα] πλούσιο σε ελαιοκανθάλη, με ενθαρρυντικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Καθώς προκύπτει ότι η κατανάλωση του συγκεκριμένου ελαιολάδου σταματά την εξέλιξη της νόσου. Όπως διευκρινίζει ο καθηγητής η μελέτη αφορά ασθενείς που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο της νόσου και δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια θεραπεία. Η καθημερινή κατανάλωση του ελαιολάδου με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη έχει οδηγήσει στην ανάσχεση της νόσου. Όπως μας δήλωσε ο Προκόπης Μαγιάτης, γίνεται προσπάθεια η μελέτη αυτή να επεκταθεί και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Πρόκειται όπως λέει για μια “διατροφική παρέμβαση”, με την οποί μπορούμε να βοηθήσουμε την κατάσταση των ασθενών. Οι υπόλοιπες κλινικές μελέτες αφορούν την επίδραση του ελαιολάδου σε ασθενείς με Αλτσχάϊμερ,  στους οποίους μετά από 1 χρόνο κατανάλωσης ελαιολάδου σταθεροποιήθηκε η κατάστασή τους. Αλλά ευεργετικά αποτελέσματα είχε επίσης το ελαιόλαδο πλούσιο σε ελαιοκανθάλη και σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, με διαβήτη,  αλλά και με καρδιαγγειακά προβλήματα. Ένα παράδειγμα που μας έδωσε ο καθηγητής είναι ότι μετά από 18 μήνες διατροφής με ελαιόλαδο σε ασθενείς με χρόνια λεμφοκυτταρική αναιμία παρατηρήθηκε αναστολή της αύξησης των λευκών αιμοσφαιρίων, και σταθεροποιήθηκε η κατάσταση των ασθενών.

ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΦΑΙΝΟΛΕΣ

Ο Προκόπης Μαγιάτης αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα τα στάδια παραγωγής ελαιολάδου, και τι πρέπει να προσέχουν οι παραγωγοί εάν θέλουν να παράξουν ένα ελαιόλαδο πλούσιο σε ελαιοκανθάλη, και γενικά σε ευεργετικές για τον οργανισμό ουσίες. Παίζει ρόλο πότε θα μαζέψουμε τις ελιές– όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα, πόση ώρα θα γίνει μάλαξη στο ελαιοτριβείο ανάλογα με την ποικιλία-ιδανικά 30 λεπτά στους 28 βαθμούς Κελσίου για την κορωνέικη ποικιλία. ” Όσο μικρότερος είναι ο χρόνος μάλαξης τόσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητητα σε φαινόλες”, είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι ο παραγωγός μπορεί να χάσει σε ποσότητα ελαιολάδου αλλά θα κερδίσει σε περιεκτικότητα ελαιοκανθάλης, που σημαίνει και υψηλότερη τιμή στην αγορά του ελαιολάδου. Όπως δήλωσε ο καθητητής, το ελαιόλαδο από ελιές Καλαμών θεωρείται ότι περιέχει και την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη [2000mg/kg].

ΜΑΝΤΑΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΥΓΕΙΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ

Για τις προσπάθειες που γίνονται για την παραγωγή ελαιολάδου με ισχυρισμό υγείας-Health Claim και την προώθησή του μέσα από ένα cluster παραγωγών και επιχειρηματιών, μίλησε στο MessiniaLive ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ και μέλος της ομάδας συντονισμού του προγράμματος Αristoil, Περικλής Μαντάς.

ΑΛΕΙΦΕΡΗ:ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ

 

 

Δημοφιλέστερα

To Top