ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι Μανιάτες για τους δασικούς χάρτες

Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο είχαν στο Υπουργείο την Τετάρτη οι Mανιάτες μέλη της Επιτροπής Αγώνα της Δυτικής Μάνης, για να συζητήσουν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και στη Μάνη από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Χθες τα μέλη της πενταμελούς επιτροπής Αγώνα παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο REX όπου και ενημέρωσαν για το τι συζητήθηκε και εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για την κατάσταση που πλέον διαμορφώνεται, ενώ δήλωσαν ότι ο αγώνας τους θα είναι διαρκής.
«Συζητήσαμε με τον αναπληρωτή υπουργό για τα προβλήματα που δημιουργούν οι δασικοί χάρτες στις μανιάτικες ιδιοκτησίες και ζητήσαμε να βρεθεί μια λύση, αφού μέχρι τώρα, έχουμε δει πως ψάχνουν λύση μόνο για τους καταπατητές», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Μάνης, Χρήστος Κοτσωνής, ο οποίος επεσήμανε πως όλες οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, δεν αφορούν στη Μάνη, στην οποία οι ιδιοκτήτες είναι… πραγματικοί.

«Είμαστε γηγενείς και ξαφνικά βρεθήκαμε να τρέχουμε να αποδείξουμε το αυτονόητο, ότι αυτή η γη, που την ερήμωσε η πολιτική του ελληνικού κράτους, είναι δική μας! Το κράτος, έχει συνέχεια και δεν μπορεί να ισχυρίζεται πως ήταν άλλο το 1960, το 70΄ή το 80΄!
Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, καθώς ο κ. Φάμελλος μας άκουσε με προσοχή και συμφωνήσαμε μέχρι το τέλος του μηνός, να του στείλουμε μια Νομοθετική ρύθμιση, που θα επιλύει το θέμα των μανιάτικων περιουσιών. Δεσμεύτηκε να τη μελετήσει και εδώ αναμένουμε να δούμε αν θα προωθηθεί ή όχι, καθώς το άφησε ανοιχτό», συμπλήρωσε ο κ. Κοτσωνής,

“Η παράταση που δόθηκε αφορά ελάχιστα τη Μάνη”

«Παράταση, δόθηκε μόνο γι’ αυτούς που επιδοτούνται, πολλοί από τους οποίους είναι καταπατητές και θα μπορούν να καταθέτουν τα τοπογραφικά για τον ΟΣΔΕ μέχρι τις 31 Αυγούστου, κάτι που αφορά ελάχιστα στη Μάνη», επεσήμανε ο Χρήστος Κοτσωνής.

ΓΙΑ ΔΑΣΑΡΧΕΙΑ:”ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ”
ΕΜΜΕΣΩΣ ΔΗΜΕΥΕΤΑΙ Η ΜΑΝΙΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

«Τα Δασαρχεία, λειτουργούν ως ανεξάρτητες αρχές, ανεξέλεγκτες -και γι’ αυτό τονίζουμε πως δεν έχουμε σε αυτούς εμπιστοσύνη- χαρακτηρίζουν τις εκτάσεις αυτές, συλλήβδην δασικές και μας τις αφαιρούν εμμέσως!
Δηλαδή, η έκταση είναι δική σου και θα μπορείς μόνο να την… κοιτάς, καθώς με δεδομένο ότι θα πληρώνεις χαράτσι κάθε χρόνο και με την οικονομική κρίση, κάποια στιγμή θα πεις «πάρτε το δεν το θέλω».
Είναι ένας πλάγιος τρόπος δήμευσης της μανιάτικης περιουσίας, ενώ αυτή η ανεξάρτητη αρχή, δεν έχει επόμενο στάδιο εκδίκασης! Δηλαδή, αν απορριφθούν οι αντιρρήσεις σου και χαρακτηριστεί μια έκταση δασική, μπορείς να προσφύγεις μόνο στη δικαιοσύνη, η οποία λαμβάνει υπόψη της ως θέσφατο, το πόρισμα του Δασαρχείου!
Αυτό είναι εντελώς άδικο, γι’ αυτό και θα διεκδικήσουμε το δίκιο μας με κάθε νόμιμο τρόπο», τόνισε ο κ. Κοτσωνής και κάλεσε όλους όσοι συντάσσονται στον αγώνα να μην καταθέσουν ενστάσεις, καθώς όπως είπε, θα είναι χαμένοι!
“Τα κτήματά μας είναι πατρογονικά και το Δασαρχείο περιορίζονταν στο Δάσος της Βασιλικής, καθώς δεν το γνωρίζαμε, μέχρι που ξεκίνησε ο τουρισμός, και άρχισε διαρκώς να κατεβαίνει στη θάλασσα!
Οι δασικοί χάρτες έχουν χαρακτηρίσει δασική έκταση τη νήσο του Παυσανία και το μισό νησάκι της Καρδαμύλης, δηλαδή, δάσος στη βραχονησίδα!
Προσπαθούν να λύσουν ένα θέμα που απασχολεί την Ελλάδα ένα αιώνα, σε έξι με οκτώ μήνες, δεν είναι όλη η Ελλάδα ίδια», τόνισε.

“ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ 1945 ΤΡΑΒΗΧΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΓΓΛΕΖΟΥΣ ΜΕ ΝΤΑΚΟΤΕΣ!”

«Οι αεροφωτογραφίες του 1945 στις οποίες βασίζονται οι σημερινοί δασικοί χάρτες, τραβήχτηκαν από εγγλέζους με ντακότες, όχι σύγχρονα αεροπλάνα και με τις φωτογραφικές της τότε περιόδου, τις οποίες εγώ θα έλεγα άχρηστες», επισήμανε με νόημα ο Παναγιώτης Γκούζος.

“ΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΕΙΧΑΝ ΑΓΡΙΕΨΕΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΗΤΑΝ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ”

«Το 1945, οι μισοί ήταν αντάρτες στο βουνό και οι άλλοι στα πεδινά, χωρίς να θέλω να κατονομάσω και να ξεχωρίσω σε ομάδες, όμως, τα κτήματα, ήταν ακαλλιέργητα, άρα είχαν αγριέψει! Σε καμία περίπτωση δεν ήταν δασικά». Ο κ. Γκούζος μάλιστα, έδωσε μια ακόμη, διαφορετική διάσταση στο θέμα. «Η εφαρμογή του Νόμου του 4389 του 2016 που ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή, είχε καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενστάσεων, την 23η Μαρτίου 2017, την ημέρα δηλαδή που ελευθερωνόταν η Ελλάδα από τον τουρκικό ζυγό, ενώ ο υπουργός που συναντήσαμε προχθές, έκανε στον Πολύγυρο Χαλκιδικής μαζί με την κα Εγγλέζη στις 21 Απριλίου 2017 διάλεξη σε κομματικό κοινό για το τι σημαίνουν οι δασικοί χάρτες! Όλα αυτά προδίδουν πρόθεση κακής προέλευσης! Ήρθε με τη δική της ιδεοληψία η αριστερή κυβέρνηση που κυβερνάει τον τόπο και σήμερα, να λύσει τα προβλήματα αυτά, όμως δυστυχώς τα προβλήματα διογκώθηκαν!”

“ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΗΣΥΧΗ ΤΗ ΓΗ ΜΑΣ”

“Η Μάνη έχει μονοκαλλιέργεια το λάδι! Δε θα κάνουμε πίσω, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα, ενώ ξέρουμε εκ προοιμίου ότι έχουμε δίκιο και δε θα δεχτούμε από κανένα να αδικήσει εμάς και τα μέλη των οικογενειών μας! Όσα κτήματα δεσμευτούν, θα υπαχθούν στο ΤΑΙΠΕΔ και στο Υπερταμείο και ορισμένα θα χαριστούν σε “ημετέρους”… Αν είναι αποφασισμένοι να δώσουν γη και ύδωρ στους δανειστές, ας δώσουν το νεράκι, τη γη τη δική μας να την αφήσουν ήσυχη, θέλουμε να την καλλιεργούμε», κατέληξε ο Παναγιώτης Γκούζος.
Από την επιτροπή αγώνα ο Γιώργος Περουτσέας αναφέρθηκε στο μήνυμα που έστειλε μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ η Ένωση στους αγρότες, με το οποίο ενημέρωνε για την τακτοποίηση των ζητημάτων κάποιων κτημάτων που έχουν χαρακτηριστεί ως δασικά.

«Το μήνυμα που έστειλε η Ένωση στα τηλέφωνά σας, είναι εγκληματικό απέναντι στους Μανιάτες και στον τόπο μας! Συνεχίζουμε τον αγώνα με συναυλία – διαμαρτυρία την Κυριακή στις 30 του μηνός, καθώς η Μανιάτικη γη δεν αμφισβητείται!
Όταν η Μάνη κινδυνεύει, δεν υπάρχει άμαχος πληθυσμός! Τα χωράφια μας που αγρίεψαν ανήκουν και θα ανήκουν στους Μανιάτες».

Συναυλία διαμαρτυρίας στο θέατρο Κώστας Καζάκος στη Μηλιά

Να σημειωθεί ότι συναυλία διαμαρτυρίας κατά των δασικών χαρτών διοργανώνεται την Κυριακή 30 Ιουλίου στις 9 το βράδυ στο “θέατρο Καζάκου” στη Μηλιά της Μάνης, από τις “Μανιάτικες φωνές”, με την συμμετοχή καλλιτεχνών από τη Μάνη.

Αυτή η πρωτότυπη συναυλία που έχει θέμα “τραγουδάμε για τη γη μας”, θέλει να περάσει το μήνυμα που πρέσβευαν όλο το χειμώνα που πέρασε κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που έκαναν οι Μανιάτες, τόσο στη Μάνη, στην Καλαμάτα αλλά και στην Αθήνα, ότι “η γη των προγόνων μας δεν αμφισβητείται”.

Έτσι επέλεξαν αυτή τη μουσική διαμαρτυρία για να συνεχίσουν τον αγώνα τους, αφού ως τώρα δεν έχουνε βρει Δικαίωση και ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Θα υπάρχει συμβολική τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ.

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι Μανιάτες για τους δασικούς χάρτες
To Top