Επιχειρείν

Σταφίδα Μεσσηνίας: Αυξημένη η τιμή, μειωμένη η παραγωγή

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας θεωρεί επιβεβλημένο να αποζημιώνονται όλοι οι παραγωγοί για τις ζημιές που προξενούν οι αγριόχοιροι στις καλλιέργειές τους, καθώς, σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο αγριόχοιρος δεν αποτελεί ζημιογόνο αίτιο προς ασφάλιση.

Μειωμένη θα είναι και φέτος η παραγωγή της σταφίδας, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας, Κώστας Κατσούλης, αφού, από τη μία μεριά, ο καύσωνας και, από την άλλη, οι βροχοπτώσεις δημιούργησαν σημαντικό πρόβλημα στους παραγωγούς της περιοχής.

«Αν κρίνω από τις δηλώσεις των παραγωγών που ζητούν αποζημιώσεις σε κάποιες καλλιέργειες, η ζημιά έφτασε το 50%», αναφέρει ο κ. Κατσούλης.

Τιμή

Εκείνο, όμως, που προκαλεί εντύπωση, είναι η διαρκώς αυξανόμενη τιμή της σταφίδας την τελευταία τριετία, που από την τιμή των 0,75 ευρώ του 2015 πέρασε στα 0,90 ευρώ το 2016 και φέτος στο 1 ευρώ. Ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας, Κώστας Κατσούλης, που συμμετείχε στη σύσκεψη, την οποία πραγματοποίησε η Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας δηλώνει ότι «στη σύσκεψη, αποφασίσαμε η τιμή εκκίνησης για τη σταφίδα να είναι από 1 ευρώ και πάνω. Η σταφίδα πρέπει να στηριχθεί, αφού πρόκειται για ένα προϊόν εξαγώγιμο που δίνει δύναμη στην ελληνική οικονομία με τις τεράστιες δυνατότητες εξαγωγής σε διάφορες χώρες».

Ο Κώστας Κατσούλης.

Είναι γεγονός ότι οι εξαγωγές της σταφίδας συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος και, παρά τον διεθνή ανταγωνισμό, ανοίγονται νέες αγορές.
Η Αγγλία είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις εξαγωγικές δυνατότητες που υπάρχουν και, όπως επισημαίνει ο Κώστας Κατσούλης, «ήδη έχουμε κατακτήσει πολλές ξένες αγορές με την ποιότητα που διαθέτουμε, φέρνοντας έτσι στη χώρα μας συνάλλαγμα. Είναι αναγκαίο, όμως, να υπάρχει μια διαρκής κρατική στήριξη και να επανέλθουν οι νέοι στην καλλιέργεια, αφού η οικονομική απόδοση της μαύρης κορινθιακής σταφίδας είναι από μόνη της ένα ισχυρό κίνητρο για τη συνέχιση της καλλιέργειας».
Η περαιτέρω μείωση της παραγωγής μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα στο μέλλον και αφετηρία για να χαθούν αγορές στο εξωτερικό, αν δεν υπάρχουν οι απαραίτητες ποσότητες για να καλυφθούν οι απαιτήσεις των πελατών. Για τον λόγο αυτόν, η παρουσία των νέων στην παραγωγή είναι καθοριστικής σημασίας.

Αγριογούρουνα

Ένα από τα προβλήματα που ήρθαν να προστεθούν στους καλλιεργητές σταφίδας είναι και οι ζημιές που προκαλούν τα αγριογούρουνα: «Τα αγριογούρουνα έχουν εξελιχθεί τελευταία σε ένα μεγάλο πρόβλημα για τους παραγωγούς, αφού κατεβαίνουν κατά κοπάδια και καταστρέφουν ό,τι βρουν μπροστά τους. Αν τα κτήματα δεν φυλάσσονται και δεν είναι περιφραγμένα, τότε η ζημιά θα είναι μεγάλη και ο ΕΛΓΑ αρνείται να τα αποζημιώσει, αφού, όπως μας λένε, δεν είναι φυσική καταστροφή». Το πρόβλημα έχει πάρει τέτοια διάσταση που η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας ζητά να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για τον έλεγχο του πληθυσμού του αγριόχοιρου από τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Γιώργος Αργυρίου από ypaithros.gr

Σταφίδα Μεσσηνίας: Αυξημένη η τιμή, μειωμένη η παραγωγή
To Top