MESSINIA PLUS

Στα 2 δις η υλοποίηση του Κλιματικού Συμβολαίου Καλαμάτας μέχρι το 2030-Παρουσιάστηκαν οι παρεμβάσεις που θα γίνουν

Με ευρωπαϊκά, εθνικά, δημοτικά κονδύλια αλλά και ιδιωτικούς πόρους

Στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας παρουσιάστηκε σε πολίτες και φορείς το βράδυ της Τετάρτης 13 Σεπτεμβρίου 2023, το Κλιματικό Συμβόλαιο Καλαμάτας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Καλαμάτας στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις της Ε.Ε. έως το 2030.

100-DSC-0532

100image00009

100-DSC-0536

100-DSC-0540

100-DSC-0541

100-DSC-0544

100-DSC-0547

100-DSC-0549

100-DSC-0551

100-DSC-0556

100-DSC-0599

100-DSC-0604

Το Κλιματικό Συμβόλαιο, που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023, είναι προαπαιτούμενο, προκειμένου να προχωρήσει η Καλαμάτα στο επόμενο βήμα του προγράμματος. Σήμερα, άλλωστε, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, συνεδριάζει με μοναδικό θέμα στην Ημερήσια Διάταξη την υποβολή του Κλιματικού Συμβολαίου.

dhg 55 Large

Βασιλόπουλος: “Ιστορική στιγμή-Έχουμε πλέον στα χέρια μας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και πρόγραμμα για το μέλλον της Καλαμάτας-Ήδη η πόλη έχει κερδίσει”

“Ιστορική στιγμή” για την πόλη της Καλαμάτας και το Δήμο μας, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, την εκπόνηση και ολοκλήρωση του Κλιματικού Συμβολαίου, στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

“Έχουμε πλέον στα χέρια μας, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ένα πρόγραμμα για το μέλλον της Καλαμάτας, ένα πρόγραμμα που υπηρετεί σύγχρονες ανάγκες, ένα πρόγραμμα το οποίο εκπονήθηκε σύμφωνα με τα όσα όλοι εμείς θέσαμε. Τον οδικό χάρτη για όλα όσα θα αλλάξουν την πόλη μας"

Κάνοντάς την περισσότερο ανθεκτική και φιλική, μέσα από την επίτευξη των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας. Μετατρέποντας επί της ουσίας την Καλαμάτα, έως το 2030 από μία σύγχρονη Ελληνική πόλη, σε μία Ευρωπαϊκή πόλη πρότυπο... Δύο χρόνια πριν λοιπόν, επίσημα ξεκινήσαμε την μεγάλη προσπάθεια. Την προσπάθεια για τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030. Μία προσπάθεια που λίγοι πίστεψαν, μία προσπάθεια που επιχειρήθηκε -ευτυχώς από λίγους- να απαξιωθεί, μία προσπάθεια που εν τέλει μας δικαίωσε για την επιλογή μας.

100-DSC-0560

100-DSC-0576

100-DSC-0577

100-DSC-0592

100-DSC-0596

"Και πράγματι για την Καλαμάτα η απόφαση να διεκδικήσουμε τη συμμετοχή μας στο Mission, ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Ακολούθησε η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πολλές συναντήσεις, δημόσιες διαβουλεύσεις, θεματικά εργαστήρια, συστάθηκαν 28 ομάδες εργασίας πάνω σε εφτά άξονες με Καλαματιανούς, εξωτερικούς συνεργάτες και 11 πανεπιστημιακά εργαστήρια. Υπογράφηκαν μνημόνια συνεργασίας με 71 φορείς του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με 15 Δήμους, με την Περιφέρεια, με 4 μεγάλα Πανεπιστήμια της χώρας μας, με 2 Τράπεζες, με μεγάλες επιχειρήσεις για να φτάσουμε στην πρώτη φάση. Μια πρώτη Φάση που στήριζαν με επιστολές τους, η Πολιτεία μέσω του αρμόδιου Υπουργείου, όλοι οι βουλευτές του Νομού και ο Περιφερειάρχης".

dhg 17 Large

"Αμέτρητες ώρες εργασίας, δεκάδες συναντήσεις, όμως ποτέ, δεν το βάλαμε κάτω, δεν τα παρατήσαμε. Το αντίθετο, κόντρα σε προβλέψεις, η πρόταση που καταθέσαμε τον Ιανουάριο του 2022, ο Στρατηγικός σχεδιασμός, το όραμα για την Καλαμάτα του αύριο, μας οδήγησε στην επιτυχία της συμμετοχής μας στην Αποστολή και ταυτόχρονα ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών αλλά και των δυσκολιών, για όλα εκείνα που θέλουμε για την Καλαμάτα και την περιοχή μας ευρύτερα.

"Σήμερα, έχοντας διανύσει περίπου ένα έτος από την ημέρα που μπήκαμε στην δεύτερη φάση, που επιλεγήκαμε ως Πόλη και ξεκίνησε η εκπόνηση του Κλιματικού Συμβολαίου, το οποίο και θα παρουσιαστεί, εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι ήδη η πόλη έχει κερδίσει. Έχει κερδίσει διότι έχει ένα συγκεκριμένο, στοχευμένο, κοστολογημένο και μετρήσιμο ως προς το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα πρόγραμμα"

Που έρχεται ως συνέχεια του Στρατηγικού σχεδιασμού που υποβάλαμε κατά την πρώτη Φάση. Έχει κερδίσει όμως, καθώς μέσα απ’ όλη αυτή τη διαδικασία, καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε όλες τις υγιείς δυνάμεις της πόλης. Νέους και εμπειρότερους συμπολίτες μας, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν και συμμετείχαν, σε μία ευρεία δημόσια διαβούλευση για το αύριο της Καλαμάτας.

Ένα Κλιματικό Συμβόλαιο το οποίο είναι δυναμικό και για το οποίο θα κληθούμε τα επόμενα χρόνια να συζητήσουμε πάρα πολλές φορές, να το ενισχύσουμε, να το προσαρμόσουμε, να το τροποποιήσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες της πόλης.

Πριν κλείσω, θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω όλους όσοι απ’ όποιο πόστο εργάστηκαν, λίγο ή πολύ, βάζοντας το λιθαράκι τους, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, να έχουμε έτοιμο, ολοκληρωμένο και προς υποβολή του Κλιματικό Συμβόλαιο της Καλαμάτας.

Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας. Ως Δήμος ατενίζουμε το αύριο με αισιοδοξία και με ευθύνη. Και είμαστε εδώ, έτοιμοι να υπηρετήσουμε την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας, μετατρέποντας τον σχεδιασμό μας σε πράξη. Για μία Καλαμάτα πιο σύγχρονη, περισσότερο έξυπνη, φιλική και φιλόξενη, για μία Καλαμάτα κλιματικά ουδέτερη, μία Καλαμάτα πόλη – πρότυπο.”

dhg 5 Large

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

Την εκδήλωση - παρουσίας του Κλιματικού Συμβολαίου της Καλαμάτας, χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού Ευθύμιος Μπακογιάννης. Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που εξελίσσεται με μεγάλη ένταση τα τελευταία δύο χρόνια, επισημαίνοντας ότι η Καλαμάτα συγκαταλέγεται στις πρωτοπόρες πόλεις. Στο ίδιο πνεύμα, και ο χαιρετισμός από την πλευρά του Βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά.

dhg 4 Large

Μπασακίδης: "Η Καλαμάτα μετατρέπεται σε ανοικτό εργαστήρι γνώσης και καινοτομίας" 

Στο Κλιματικό Συμβόλαιο εμπεριέχονται όλες οι αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα στο δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα. Αυτές οι παρεμβάσεις και ο στρατηγικός σχεδιασμός για την Καλαμάτα του 2030 παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση από τον αντιδήμαρχο Στρατηγικού Σχεδιασμού, Τουρισμού, Κλιματικής Αλλαγής, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Νίκο Μπασακίδη.

Κατά την παρουσίαση, ο κ. Μπασακίδης μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Σε ανοικτό εργαστήρι Γνώσης και Καινοτομίας μετατρέπεται η Καλαμάτα για την υλοποίηση των προτεινόμενων δράσεων του Κλιματικού Συμβολαίου που εκπονήθηκε στο πλαίσιο συμμετοχής της πόλης στην Αποστολή του Δικτύου των 100 πόλεων της ΕΕ, με στόχο την επίτευξη της Κλιματικής Ουδετερότητας μέχρι το 2030.

Ιδρύονται Κέντρο Καινοτομίας, Ερευνητικό Ινστιτούτο Ενέργειας και Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής, που θα παρακολουθούν και θα επεξεργάζονται τα δεδομένα από την πορεία υλοποίησης των δράσεων, που αφορούν:

  • Παρεμβάσεις στον αστικό χώρο με στόχο τη βελτίωση της αισθητικής, της λειτουργικότητας, καθώς και τη ρύθμιση της κινητικότητας και των μεταφορών στα πολυσύχναστα μέρη της πόλης (Κέντρο και Παραλία).
  • Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης του κτηριακού αποθέματος των κατοικιών και του τριτογενούς τομέα, καθώς και του εκσυγχρονισμού της λειτουργίας των βιοτεχνικών και μεταποιητικών μονάδων του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα.
  • Παραγωγή καθαρής ενέργειας:
    • από φωτοβολταϊκά
    • αξιοποίηση της λυματολάσπης και του υπολείμματος επεξεργασίας του ελαιοκάρπου
    • της παραγωγής υδρογόνου από τη θάλασσα
  • Δράσεις για τη μείωση των αποβλήτων, προωθώντας τη διαλογή στην πηγή, την ενίσχυση ρευμάτων ανακύκλωσης και την ευαισθητοποίηση για όρους κυκλικής οικονομίας.

"Το Κλιματικό Συμβόλαιο, θα είναι ένα ζωντανό κείμενο που θα αξιολογείται ετήσια και θα ανατροφοδοτείται από τα αποτέλεσμα που θα παράγει"

Με τις παρεμβάσεις, προκύπτει μείωση εκπομπών το 2030 κατά 94,23 % που οφείλεται στην απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα κατά 96 % και στη μείωση της εισαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 77 % ενώ η διείσδυση των ΑΠΕ στο τοπικό ενεργειακό μίγμα είναι 67 %.

προϋπολογισμός των δράσεων είναι 2,04 δις και θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ από ευρωπαϊκούς, εθνικούς, δημοτικούς και ιδιωτικούς πόρους»

dhg 7 Large

Βασιλάκου: “Η Καλαμάτα είναι μια από τις πρωτοπόρες πόλεις στην Ευρώπη, που μπαίνουν μπροστά στην προσπάθεια που τώρα αρχίζει"

Στην εκδήλωση παρέστησαν και τοποθετήθηκαν, επίσης, οι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε., μέλη της Ευρωπαϊκής Αποστολής, Μαρία Βασιλάκου και Χρύσης Νικολαΐδης.

“Κάθε ταξίδι, όσο μεγάλο και περίπλοκο και αν φαίνεται ξεκινάει με ένα πρώτο βήμα... Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν πόσο σημαντική είναι η προσπάθειά μας. Είναι προσπάθεια μέλλοντος, είναι προσπάθεια επιβίωσης. Το μέλλον της ανθρωπότητας, η ποιότητα ζωής στον πλανήτη, κρίνεται από την επιτυχία της προσπάθειας που ξεκινάει τώρα”, ανέφερε στη δική της παρέμβαση η εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλος της Ευρωπαϊκής Αποστολής,(Mission), Μαρία Βασιλάκου και συμπλήρωσε:

“Αισθάνομαι εξαιρετικά υπερήφανη για την Ελλάδα που με τόση ζέση αποφάσισε να πάρει μέρος στην αποστολή αυτή, και ακόμα πιο περήφανη αισθάνομαι για την Καλαμάτα. Η οποία όχι μόνο ήταν από τις πρώτες πόλεις που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, η οποία έχει ένα τεράστιο έργο από πίσω της.."

Οι περισσότεροι από εσάς που βρίσκεστε εδώ έχετε συμμετάσχει. Και το γεγονός ότι η αίθουσα αυτή είναι τόσο γεμάτη από κόσμο, αποδεικνύει ακριβώς ότι το έργο αυτό και η προσπάθεια είναι συλλογική για την Καλαμάτα, ώστε να δημιουργηθεί αυτό το πραγματικά καταπληκτικό σχέδιο που είδαμε σήμερα”.

dhg 44 Large

"Τα δύο μεγάλα αστικά στοιχήματα"

“Άρα, η Καλαμάτα ήταν όχι μόνο μια από τις πόλεις που μπήκαν μπροστά στην προσπάθεια αυτή, αλλά ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση και υποβάλλοντας το Κλιματικό της Σχέδιο, είναι μια από τις πρωτοπόρες πόλεις στην Ευρώπη, που μέσα στο Σεπτέμβριο θα καταθέσουν τα σχέδια, και θα μπουν μπροστά στην προσπάθεια που στην ουσία, τώρα αρχίζει”.

Αναφερόμενη η κα Βασιλάκου στο Κλιματικό Συμβόλαιο υπογράμμισε ότι ουσιαστικά αυτό εμπεριέχει “δύο μεγάλα αστικά στοιχήματα”:

"Πρώτον, αλλάζουμε σε βάθος χρόνου, σταδιακά, αλλά ριζικά την κινητικότητα και τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη και δεύτερον, κτήρια και ενέργεια σε βάθος χρόνου. «Αλλάζουμε τον τρόπο που προμηθευόμαστε ενέργεια και αναβαθμίζουμε ενεργειακά το σύνολο των κτηρίων σε μια πόλη"

”τόνισε η Μαρία Βασιλάκου και επεσήμανε επιπλέον τρία πράγματα, που όπως είπε μέσα από το πρόγραμμα των 100 πόλεων αλλάζουν ριζικά: Συσχεδιασμός και συνεργασία φορέων και ενδιαφερομένων μερών, πολύ συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο, και δέσμευση όλων, σε βάθος δεκαετιών, το κομμάτι που ανέλαβαν, να το φέρουν εις πέρας.

Άρα, η μέρα σήμερα είναι ημέρα σταθμός. Σηματοδοτεί το τέλος μιας προσπάθειας που στέφθηκε με επιτυχία, με τη δημιουργία του Κλιματικού Συμβόλαιο της Καλαμάτας. Σηματοδοτεί και την αρχή της πραγματικής προσπάθειας. Στα αγγλικά λέμε “the end of the beginning” δηλαδή, το τέλος της αρχής, του αρχικού σταδίου. Το ταξίδι στην ουσία ξεκινάει τώρα”, κατέληξε, απευθύνοντας τα συγχαρητήριά της στον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή, στους φορείς και επαγγελματίες που συνεργάστηκαν και οδήγησαν την Καλαμάτα σε αυτό το αποτέλεσμα.

dhg 40 Large

Νικολαΐδης: “Η Καλαμάτα με την κατάθεση του Κλιματικού της Συμβολαίου πρωτοπορεί"

“Η Καλαμάτα είναι σήμερα έτοιμη να παραδώσει το Κλιματικό της Συμβόλαιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με 40 με 50 ακόμα πόλεις, μέχρι την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου.

"Το καινοτόμο Κλιματικό Συμβόλαιο διασφαλίζει ότι οι τοπικές αρχές, ο ιδιωτικός τομέας, οι ακαδημαϊκοί φορείς και οι πολίτες δεσμεύονται να συνεργαστούν για τον ίδιο φιλόδοξο στόχο μέσω μιας κοινής στρατηγικής

επεσήμανε χαρακτηριστικά το άλλο μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Χρύσης Νικολαΐδης, συμπληρώνοντας ότι “Τα εμπόδια και οι προκλήσεις είναι μεγάλες για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2030, αλλά είναι πλέον γνωστά”.

“Η διευκόλυνση της πρόσβασης σε Κοινοτική και Εθνική χρηματοδότηση είναι το κλειδί για την επιτυχία της αποστολής, παράλληλα με την κινητοποίηση επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα”

συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος και στην πρόσφατη ενίσχυση των κονδυλίων για τον σκοπό αυτόν. “Η Καλαμάτα με την κατάθεση του Κλιματικού της Συμβολαίου την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου θα συγκαταλέγεται στις πρωτοπόρες πόλεις, μεταξύ των 40 με 50 πόλεων που θα καταθέσουν την ίδια μέρα τα Συμβόλαιά τους, ενώ έχουν ήδη καταθέσει 12 πόλεις».

 

Δείτε και αυτό:

Παρουσιάστηκαν οι 10+1 δράσεις στο δρόμο της Καλαμάτας προς την κλιματική ουδετερότητα

Δημοφιλέστερα

To Top