Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στο Δήμο η διαδικασία σύνταξης του Κλιματικού Συμβολαίου της Καλαμάτας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της πόλης στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030. Πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία, στη βάση των όσων θετικά έχουν αξιολογηθεί κατά την πρώτη φάση του Mission.
Χθες, Τετάρτη 5 Απριλίου 2023, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση, στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου και των δράσεων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, κατά την οποία παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα στοιχεία, δράσεις και προτάσεις που αναμένεται να ενσωματωθούν στο υπό σύνταξη Κλιματικό Συμβόλαιο για την επίτευξη της Κλιματικής Ουδετερότητας έως το 2030.
Εισηγήσεις – τοποθετήσεις υπήρξαν από τους υπευθύνους ανά τομέα, εξωτερικούς συνεργάτες και μέλη των ομάδων εργασίας, με σκοπό την εκκίνηση ενός νέου κύκλου διαβούλευσης πάνω στις ήδη επεξεργασμένες και θετικά αξιολογημένες δράσεις – προτάσεις. Παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν από τους Αθηνά Πρόγιου (καταγραφή εκπομπών CO2, περιβαλλοντικό αποτύπωμα), Κώστα Κωτσόγιαννη (ενέργεια), Ανδρέα Χαρίση (κτήρια), Στέλιο Ευσταθιάδη (κινητικότητα, μεταφορές), Δημήτρη Τσάμη (δομημένο περιβάλλον), Νάσο Μάκιο (απόβλητα, κυκλική οικονομία), Λάμπρο Ίσκο (ψηφιακός μετασχηματισμός).
Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της πόλης, παρέστησαν και τοποθετήθηκαν οι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε., μέλη της Ευρωπαϊκής Αποστολής Μαρία Βασιλάκου και Χρύσης Νικολαΐδης. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης. Χαιρετισμό, εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, απηύθυνε ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ., Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς.
Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: 10+1 ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος κατά την έναρξη της εκδήλωσης, αναφέρθηκε σύντομα στο ιστορικό της προσπάθειας που κάνει η πόλη, υπογράμμισε τις προοπτικές που ανοίγονται για την ευρύτερη περιοχή και αναφερόμενος στο που βρισκόμαστε σήμερα σημείωσε:
«Σήμερα, βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Στο σημείο όπου αναπτύσσεται το Κλιματικό Συμβόλαιο. Το σχέδιο δηλαδή, για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Όχι γενικά και αόριστα, αλλά έργα και δράσεις συγκεκριμένες. Η επιλογή μας ως Δημοτική Αρχή άλλωστε εξ αρχής ήταν απολύτως ξεκάθαρη. Η δημιουργία, η εκπόνηση ενός σχεδίου από την Καλαμάτα για την Καλαμάτα. Ένα σχέδιο το οποίο να μπορεί να εφαρμοστεί, βασισμένο στις ανάγκες που υπάρχουν και έχουν καταγραφεί, κι όχι απλώς ένα σχέδιο που θα φορεθεί στην πόλη ή εν πάση περιπτώσει θα είναι δύσκολο να γίνει πράξη».
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις – τοποθετήσεις με τον Δήμαρχο στο κλείσιμο της εκδήλωσης να αναφέρει 10+1 ενδεικτικές δράσεις – στόχους που περιλαμβάνονται στο υπό διαμόρφωση Κλιματικό Συμβόλαιο και οι οποίες είναι:
1. Ολοκληρωμένες Βιοκλιματικές Αναπλάσεις (κεντρικός ιστός, Νησάκι, παραλιακή ζώνη, Ρήγα Φεραίου)
2. Δίκτυο Διαδρομών ήπιας μετακίνησης (επεμβάσεις 400 στρεμμάτων σε πεζοδρόμια και πεζοδρόμους, σε 22 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων κ.ά.)
3. Ζώνη μηδενικών εκπομπών CO2 (περιλαμβάνει το Ιστορικό Κέντρο έως και Φραντζή, με δυνατότητα επέκτασης). Λειτουργική αναβάθμιση οδού Αθηνών, Περιβαλλοντικό Πάρκο Νέδοντα κ.ά.
4. Hub κινητικότητας σε σημεία περιμετρικά της πόλης (Κεντρική Αγορά, Τέντα, Παραλία κ.ά.)
5. Δράσεις κυκλικής οικονομίας μέσω συνοικιακής και οικιακής κομποστοποίησης, δημιουργία πράσινων σημείων, ενίσχυση ρευμάτων ανακύκλωσης, διαχείριση υπολειμμάτων για την παραγωγή ενέργειας.
6. Πρόγραμμα «Εξοικονομώ ανά γειτονιά» για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και παραγωγή ενέργειας
7. Διαμόρφωση κλιματικά Ουδέτερης περιοχής δυτικά της οδού Αρτέμιδος
8. Πιλοτικό πρόγραμμα «Πράσινα Σχολεία»
9. Πρόγραμμα αντικατάστασης ταξί και λεωφορείων με ηλεκτρικά
10. Αστικές εμπορευματικές μεταφορές και δημιουργία κέντρου Logistics στην καθορισμένη από το ΓΠΣ θέση (Γουλιμίδες)
10+1. Εγκατάσταση σταθμών παραγωγή και αποθήκευσης ενέργειας μέσω ΑΠΕ