Βιβλίο

“Η Σμαρώ από τον Βόσπορο στον Σηκουάνα” παρουσιάζεται στην Καλαμάτα

Οι εκδόσεις Μίνωας και το βιβλιοπωλείο «ανάΓΝΩΣΗ» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Δέσποινας Χατζή “Σμαρώ – Από τον Βόσπορο στον Σηκουάνα”.
H παρουσίαση θα γίνει την Παρασκευή 21 Ιουλίου, στις 20:00, στον πεζόδρομο του βιβλιοπωλείου (Αναγνωσταρά 30 & Πανταζοπούλου, Καλαμάτα, τηλ.: 27210 28110).
Για το βιβλίο θα μιλήσει η Μαρία Σταθέα, φιλόλογος-συγγραφέας, εκλεγμένο μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, και η συγγραφέας.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Άγγελος Λάππας, πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.
Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Κωνσταντινούπολη 1953.

Η νεαρή Ζαππίδα, Σμαρώ Παπάζογλου γοητεύεται απ’ το αιρετικό πνεύμα του τριαντάχρονου καθηγητή και λογοτέχνη Κωνσταντίνου Βαΐτση κι εκείνος από το απαιτητικό μυαλό της. Αναπόφευκτα ένας δυνατός έρωτας γεννιέται. Η ζωή του καθηγητή όμως μοιάζει να έχει οφθαλμοφανή κενά. Η έντεχνη σιωπή του καθώς και τα αλλεπάλληλα ταξίδια του στο Παρίσι κινούν υποψίες στην οικογένεια Παπάζογλου.

Τα φρικαλέα γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου του ’55 αλλάζουν ριζικά τη ζωή της οικογένειας στην Πόλη. Οι ξέγνοιαστες διακοπές στα Πριγκιποννήσια, οι βεγγέρες, οι χοροί και ο υδάτινος κόσμος των χαμάμ μοιάζουν παρελθόν. Η μνήμη πονά σαν ανοιχτό τραύμα. Έρωτες ανατρέπονται, αποφάσεις αλλάζουν, πεποιθήσεις κλονίζονται, ενώ ένας βίαιος και ατυχής γάμος οδηγεί τη Σμαρώ στην εξαφάνιση.

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά ο γιος της, Μηνάς Βογιατζόγλου, αναζητά τα ίχνη της. Την προσωπική του έρευνα ενισχύει η στενή του φίλη, η Ελληνογαλλίδα ηθοποιός, Αρλέτ Μαρσέν. Ανακαλύπτοντας ένα κομμάτι του παζλ θα οδηγηθούν στο Παρίσι μισό αιώνα πίσω. Τι απέγινε η Σμαρώ και ο νεανικός της έρωτας και ποια η σχέση της με το Παρίσι;

«Ένα κοσμοπολίτικο μυθιστόρημα με αναφορές στη ζωή των Ελλήνων της Πόλης και στο Παρίσι της τέχνης και της διανόησης, αναδεικνύοντας καρέ καρέ την αξία των γραμμάτων και του πολιτισμού».

“Η Σμαρώ από τον Βόσπορο στον Σηκουάνα” παρουσιάζεται στην Καλαμάτα
To Top