ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκάλκος: «Οι μεταρρυθμίσεις έχουν κόστος και απαιτούν ξεβόλεμα. Είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε το πολιτικό κόστος»

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Δημήτριος Σκάλκος, κλείνοντας τις εργασίες του διήμερου Αναπτυξιακού Συνεδρίου «Τι Νέο φέρνει το ΝΕΟ ΕΣΠΑ 2021–2027», που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022 στην Καλαμάτα υπογράμμισε ότι, στο Νέο ΕΣΠΑ η Ελλάδα έβαλε τον πήχη ψηλά, έθεσε φιλόδοξους στόχους και, με αυτό τον τρόπο, πέτυχε το ελληνικό πρόγραμμα να αποτελεί ένα από τα πλέον προωθημένα στην Ε.Ε. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σκάλκος «το συνέδριο πέτυχε το στόχο του, που δεν είναι άλλος από την ενημέρωση, τη διαβούλευση, τη συμμετοχή των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών στη δημόσια συζήτηση για το μέλλον του τόπου μας».
Ο ίδιος επισήμανε τη σημασία του σωστού και ολοκληρωμένου σχεδιασμού των προγραμμάτων του Νέου ΕΣΠΑ, σημειώνοντας ότι, ήδη, έχουν εγκριθεί τα πρώτα τομεακά προγράμματα για την Ανταγωνιστικότητα, τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και την Πολιτική Προστασία, ενώ πρόσθεσε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ακολουθήσουν και νέες εγκρίσεις για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και εντός του Ιουνίου 2022 αναμένεται να εγκριθεί το Πρόγραμμα του Κοινωνικού Ταμείου για την κοινωνική συνοχή και το ανθρώπινο δυναμικό. Επιπλέον, σημείωσε ότι, πρωταρχικός στόχος είναι «κάθε επιχείρηση και κάθε νοικοκυριό να βρει ανοιχτή πρόσκληση μέσα στο Νέο ΕΣΠΑ, ώστε ο καθένας μας ξεχωριστά να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του». Σαφής αναφορά έγινε και στις κρίσεις
Ο κ. Σκάλκος σημείωσε τέλος, ότι οι κρίσεις προς διαχείριση είναι πολύπλοκες και διαφορετικές, ενώ τα δεδομένα αλλάζουν ραγδαία και πρέπει να προσαρμοζόμαστε. Για να επιτευχθεί αυτό, πρόσθεσε, απαιτούνται συνέργειες, τις οποίες η Ελλάδα διασφάλισε εφαρμόζοντας την πιο διευρυμένη διαβούλευση στην ιστορία των ΕΣΠΑ, και έδωσε το ξεκάθαρο μήνυμα: «Οι μεταρρυθμίσεις έχουν κόστος και απαιτούν ξεβόλεμα. Είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε το πολιτικό κόστος».

To Top