ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Boλές Κοσμόπουλου-Τζαμουράνη κατά δημοτικής αρχής: Διαμαρτυρίες για αποκλεισμό και αλαζονεία-Τι απαντά ο Δήμαρχος

Παράπονα και διαμαρτυρίες από την πλευρά των δύο επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης, του Βασίλη Κοσμόπουλου και του Βασίλη Τζαμουράνη προς τη δημοτική αρχή Καλαμάτας για αποκλεισμό τους από το αναπτυξιακό Συνέδριο του ΕΣΠΑ 2021-2027, καθώς και από την επίσκεψη στο ιστορικό Δημαρχείο του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δύο επικεφαλής μιλούν για “αλαζονεία”, “περιφρόνηση της αντιπολίτευσης” και καταγγέλλουν αποκλεισμό τους από παρουσιάσεις που αφορούν το Δήμο Καλαμάτας. Προηγήθηκε η ανάρτηση του Βασίλη Κοσμόπουλου στο facebook, μια μέρα μετά την κάθοδο του πρωθυπουργού στην Καλαμάτα και την έναρξη του συνεδρίου για το νέο ΕΣΠΑ, και ακολούθησε σήμερα, Κυριακή, η ανάλογη ανακοίνωση του Βασίλη Τζαμουράνη.

Η ανάρτηση του επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Μπροστά” Βασίλη Κοσμόπουλου

“Στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες είναι οι δυο πλευρές της αίθουσας “Χρήστος Μαλαπάνης” κατά την διάρκεια της επίσκεψης του αντιπροέδρου Ευρωπαικής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά.
Σύμβουλοι της πλειοψηφίας στην μια πλευρά και βουλευτές, πρόεδρος κοινότητας, εκπρόσωποι και σύμβουλοι δημάρχου στην άλλη.


Παρότι υπήρξαν πολλές κενές θέσεις, δεν υπήρξε χώρος για τους επικεφαλής των παρατάξεων του ΔΣ, για ένα θέμα που αφορά την πόλη. Ένα θέμα στο οποίο η δημοτική αρχή διατείνεται, ότι επιζητεί την συναίνεση.
Η δημοτική αρχή, υπερβαίνοντας ακόμα και τους αντισυνταγματικούς νόμους Θεοδωρικάκου θεωρεί τον δήμο τσιφλίκι της. Είναι θλιβερό να μετατρέπει την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, που φέρει το όνομα του δημοκράτη πρώην δημάρχου σε πεδίο προβολής της.
Ο αποκλεισμός των παρατάξεων της αντιπολίτευσης από όλες τις εκδηλώσεις παρουσίασης του ΕΣΠΑ 2021-2027, αποκαλύπτει ότι τα δήθεν μεγάλα λόγια ήταν απλώς ο φερετζές κομματικής φιέστας και ανταλλαγής σχολίων εκτός πάσης πραγματικότητας.
Η πραγματικότητα είναι εδώ και την ζουν καθημερινά οι δημότες.
Λυπούμεθα για την κατηφόρα αλαζονείας της δημοτικής αρχής, την καταγγέλουμε στους συμπολίτες μας και προειδοποιούμε, για τελευταία φορά, να συνέλθει”.

Τζαμουράνης: “Πλήρης περιφρόνηση  και απαξίωση στην Αντιπολίτευση”

Για πλήρη περιφρόνηση και απαξίωση της Αντιπολίτευσης από τη Δημοτική Αρχή κάνει λόγο ο Βασίλης Τζαμουράνης. Αφού αναφέρεται σε επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών με τα οποία αποδυναμώνεται ακόμα περισσότερο η φωνή των αντιπολιτεύσεων στα Δημοτικά Συμβούλια, και εκφράζει την αντίθεσή του στις τροποποιήσεις που έρχονται και αφορούν το ΤΑΠ, ρίχνει τα βέλη του και στη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας με αφορμή την διεξαγωγή του συνεδρίου για το νέο ΕΣΠΑ και την απουσία της αντιπολίτευσης από αυτό.

Η ανακοίνωση του επικεφαλής της παράταξης “Πρότυπος Δήμος” Βασίλη Τζαμουράνη:

  1. Με Νομοσχέδιο που έχει καταθέσει στην διαβούλευση το Υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ άλλων προβλέπει:

Α. Στο άρθρο 42    καταργείται το δικαίωμα των επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου να θέτουν για συζήτηση προ  ημερήσιας διάταξης κατεπείγοντα  επίκαιρα θέματα ,όπως  συνέβαινε μέχρι  σήμερα και είχε θεσπισθεί με τον Ν.3852/2010. Η κατάργηση αυτού του δικαιώματος της αντιπολίτευσης είναι αντιδημοκρατικό και θα επιφέρει περαιτέρω αποδυνάμωση των Δ.Σ.
Μετά  τους διαδοχικούς  περιορισμούς στον ρόλο και στις αρμοδιότητες των ΔΣ και την αντίστοιχη ενδυνάμωση της Οικονομικής Επιτροπής και της επιτροπής Ποιότητας ζωής) τα Δ.Σ.  τείνουν να  εκφυλισθούν   σε λέσχες ανούσιων συζητήσεων, αφού πλέον τα σοβαρά ζητήματα έχουν  μεταφερθεί στις επιτροπές στις οποίες -χάριν της κυβερνησιμότητας-έχει δοθεί απόλυτη πλειοψηφία στην παράταξη του Δημάρχου.  Η   συγκεκριμένη διάταξη έχει κριθεί αντισυνταγματική από το τμήμα του ΣΤΕ(Συμβούλιο της Επικρατείας) και αναμένεται να κριθεί και από την ολομέλεια του ανωτάτου αυτού Δικαστηρίου.(Μέχρι βέβαια να εκδοθεί η οριστική απόφαση θα έχει ενδεχομένως τελειώσει αυτή   η δημοτική περίοδος ,οπότε δώρον  άδωρον!

Η προτεινόμενη λοιπόν τροποποίηση στο άρθρο 42 ,στερεί το δικαίωμα στους επικεφαλής των δημοτικών  παρατάξεων να προτείνουν ένα θέμα προ ημερήσιας διάταξης και εφ’ όσον υπερψηφισθεί από την πλειοψηφία των παρόντων μελών να συζητηθεί στην συνέχεια .Κάτι αντίστοιχο βέβαια δεν ισχύει για την περίπτωση της Δημοτικής Αρχής η οποία στην Οικονομική επιτροπή ιδιαίτερα( που έχει την απόλυτη πλειοψηφία),  εισάγει σε κάθε συνεδρίαση θέματα την τελευταία στιγμή με το πρόσχημα του κατεπείγοντος.

Δυστυχώς τέτοιες τροποποιήσεις που στερούν δικαιώματα των μειοψηφιών (που σημειωτέον προέκυψαν  από μία απόλυτα  δημοκρατική διαδικασία)  αποτελούν πλήγμα στην Δημοκρατία και αντανακλούν  τον βαθμό σεβασμού της Κυβέρνησης  στον θεσμό και τον ρόλο της αντιπολίτευσης σε κάθε επίπεδο.

Β. Στο άρθρο 44  προβλέπεται ότι τα έσοδα του Δήμου που προέρχονται από το ΤΑΠ(Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) διατίθενται σε ποσοστό 50% για την εκτέλεση έργων, καταβολή αποζημιώσεων ρυμοτομούμενων ακινήτων  ή απαλλοτριωμένων ακινήτων εφόσον οι δαπάνες έχουν προβλεφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου και στον ετήσιο προϋπολογισμό. Το υπόλοιπο 50% διατίθεται  για κάλυψη άλλων αναγκών ,το οποίο δύναται να προσαυξηθεί, εφόσον οι  ανάγκες της προηγούμενης παραγράφου  καλυφθούν σε μικρότερο ποσοστό (από 50%).

Η ρύθμιση αυτή  δίνει μία περαιτέρω ευχέρεια στους Δημάρχους να ξοδεύουν  τα χρήματα από το ΤΑΠ  για άλλους σκοπούς  ,ενώ η φιλοσοφία του συγκεκριμένου τέλους  πρέπει να είναι η εκτέλεση έργων (πχ βελτίωση πεζοδρομίων,  δημιουργία χώρων  στάθμευσης, ασφαλτοστρώσεις, παιδικές χαρές κ.α.), ώστε η επιβάρυνση αυτή  των ακινήτων να ανταποδίδεται σε αυτά με έργα και  κοινωνικό εξοπλισμό.

Νομίζω ότι είναι λάθος της Κυβέρνησης αυτή η τροποποίηση! Θεωρώ δε ότι το ποσοστό για την υποχρεωτική εκτέλεση έργων κλπ πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον στο 80% των εσόδων του ΤΑΠ ώστε να καλυφθούν πολλές ανάγκες σε ρυμοτομήσεις, απαλλοτριώσεις  και έργα που έχουν ανάγκη οι πόλεις όπως και η δική μας.

  1. Την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή έγινε στην πόλη μας σε εορταστική ατμόσφαιρα η παρουσίαση του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Η παρουσίαση  ξεκίνησε με ομιλία των αρμόδιων Υπουργών και του Πρωθυπουργού την πρώτη μέρα και συνεχίσθηκε το απόγευμα και  την επόμενη μέρα με στρογγυλά τραπέζια όπου αναπτύχθηκαν και αναλύθηκαν οι στόχοι και εθνικές  πολιτικές στις διάφορες θεματικές ενότητες  (ανταγωνιστικότητα, τουρισμός, μεταφορές, κινητικότητα, πράσινη και κυκλική οικονομία,ηλεκτροκίνηση κ α.)

Παρά την πολυπληθή  παρουσία κυβερνητικών στελεχών και άλλων παραγόντων  δεν είχαν προσκληθεί να συμμετέχουν εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης ούτε  σε τοπικό επίπεδο ( δηλ. εκπρόσωποι των περιφερειακών και δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης).

Δεν ξέρω ποιος είχε την ευθύνη   της διοργάνωσης  και αν είχαν σταλεί προσκλήσεις  σε άλλους θεσμικούς παράγοντες?

Εκείνο πάντως που είναι σίγουρο είναι ότι οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας δεν είχαν προσκληθεί ούτε στο συνέδριο ούτε φυσικά στην  επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Δημαρχείο όπου  ήταν  Αντιδήμαρχοι ,δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής αρχής ,ο πρόεδρος της Δ.Κ.Καλαμάτας  και συνεργάτες του Δημάρχου.

Και αναρωτιέται κανείς!

Η πόλη άραγε  εκπροσωπείται μόνο από τον Δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους της Δημοτικής Αρχής?

Τι φοβόντουσαν και απέκλεισαν τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης?

Μήπως  φοβήθηκαν ότι ενδεχομένως κάποιος  διαταράξει το πανηγυρικό κλίμα?

Ή μήπως φοβήθηκαν ότι κάποιος  θα  παρενέβαινε και θα  ζητούσε από τον Πρωθυπουργό  να δεσμευθεί  με σαφή τρόπο και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα   και όχι με γενικόλογες αναφορές όπως τελικά έκανε, για τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής?

 

“Φαίνεται ότι το σύνθημα του συνεδρίου που ήταν  «ΕΣΠΑ για όλους και για τον καθένα χωριστά»  δεν συγκίνησε τους διοργανωτές που  προτίμησαν να μετατρέψουν  ένα τόσο σημαντικό γεγονός (παρουσίαση του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027) σε κομματική φιέστα και πασαρέλα κομματικών παραγόντων”

Βέβαια δεν μας ξενίζει το γεγονός διότι μας έχει συνηθίσει ο κ.Δήμαρχος να μην καλεί τις μειοψηφίες σε σοβαρές και σημαντικές στιγμές της πόλης όπως  η εορτή της πολιούχου της πόλης(γεύμα) , η «γιορτή» για την ένταξη της πόλης στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030 που όλοι στηρίξαμε και φυσικά στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού.

Πιστεύομε  ότι τέτοιες πρακτικές είναι  μικρόψυχες  απέναντι  σ τους εκπροσώπους των μειοψηφιών  και προσβλητικές   στο μέρος της κοινωνίας που αυτοί  εκπροσωπούν  ,υπονομεύουν το κλίμα  συνεννόησης  και συναίνεσης που  απαιτείται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης  και δείχνουν  μόνο αλαζονία , περιφρόνηση και απαξίωση στην αντιπολίτευση. Ελπίζω δε στο μέλλον να μην επαναληφθούν!”

Δήμαρχος: “Το συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ ήταν ανοιχτό σε όλους-Δεν δόθηκαν προσκλήσεις-Τη διοργάνωση είχε η γ.γ. Επενδύσεων και ΕΣΠΑ”

“Το συνέδριο για το ΕΣΠΑ ήταν ανοιχτό για όλους-Δεν υπήρξε κανένας αποκλεισμός”

Κληθείς από το MessiniaLive να απαντήσει στις αιτιάσεις μερίδας της αντιπολίτευσης του Δήμου Καλαμάτας ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ξεκαθάρισε ότι τη διοργάνωση του αναπτυξιακού Συνεδρίου για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 δεν την είχε ο Δήμος αλλά το Υπουργείο και η γ.γ. Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

“Δεν υπήρξαν λοιπόν προσκλήσεις σε κανέναν, και το συνέδριο ήταν ανοιχτό σε όλους. Οποιοδήποτε δημότης, αυτοδιοικητικός, επαγγελματίας, επισκέπτης, μπορούσε να εγγραφεί και να συμμετάσχει σε αυτό και τις δύο ημέρες που διεξήχθη στην πόλη μας. Μάλιστα και εγώ έκανα εγγραφή. Οπότε δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού για κανέναν. Το συνέδριο και οι εργασίες του ήταν ανοιχτό και ελεύθερο προς όλους και αυτό το απέδειξε η μεγάλη συμμετοχή πολιτών, φορέων, και αυτοδιοικητικών και τις δύο μέρες του Συνεδρίου. Επαναλαμβάνω, δεν υπήρξε κανένας αποκλεισμός, και καμία τέτοια διάθεση”.

“Έγινε την τελευταία στιγμή η ενημέρωση για την πρόθεση του Μαργαρίτη Σχοινά να μιλήσει με τους παραγωγικούς φορείς και τους Δημάρχους του Νομού”

Όσον αφορά την επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά,  στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, με αφορμή την παρέμβασή του την Πέμπτη στο συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ, ο Δήμαρχος δήλωσε οτι δεν ήταν στο αρχικό πρόγραμμα, και έγινε την τελευταία στιγμή η ενημέρωση για την πρόθεση του Αντιπροέδρου της Κομισιόν να μιλήσει με τους παραγωγικούς φορείς του τόπου μας και τους Δημάρχους του Νομού. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν εκπρόσωποι από το Επιμελητήριο, τα Ξενοδοχεία Μεσσηνίας, την ΟΕΒΕΣ,  το ΤΕΕ, τη ΣΥΚΙΚΗ, ενώ από τους Δημάρχους του Νομού το “παρών” έδωσε μόνο ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος. Όπως μάς δήλωσε ο Δήμαρχος Καλαμάτας, επιθυμία του Μαργαρίτη Σχοινά ήταν να συζητήσει με τους παραγωγικούς φορείς της Μεσσηνίας και τους Δημάρχους της.

“Κατά καιρούς έχουν απαξιώσει τις προσκλήσεις του Δημάρχου-Δεν είμαστε μικρά παιδιά-Ο καθένας έχει επίγνωση του ρόλου του”

Ωστόσο, ο Δήμαρχος Καλαμάτας άφησε αιχμή ότι οι συγκεκριμένες παρατάξεις της Αντιπολίτευσης “μας έχουν συνηθίσει το τελευταίο διάστημα σε παράπονα και γκρίνια και καταγγελίες περί αποκλεισμού κα περιφρόνησης, όταν κατά καιρούς έχουν απαξιώσει τις προσκλήσεις του Δημάρχου. Όταν τους καλούμε, διαμαρτύρονται  οτι τους καλούμε τελευταία στιγμή, όπως έγινε πρόσφατα στην τιμητική εκδήλωση του Κώστα Γουλιάμου, όπου, αν και εκλήθη ο Βασίλης Κοσμόπουλος, δεν παρέστη. Δεν είμαστε μικρά παιδιά. Ο καθένας μας έχει επίγνωση του ρόλου του. Το διήμερο συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ ήταν ανοιχτό για όλους. Να θυμίσω επίσης ότι τόσο δημοτικός σύμβουλος του Βασίλη Τζαμουράνη όσο και ο ίδιος παρευρέθηκαν στο Elite  και παρακολούθησαν θεματική συνάντηση στο πλαίσιο του συνεδρίου για το νέο ΕΣΠΑ  με ομιλητή τον πρώην Δήμαρχο Καλαμάτας, Σταύρο Μπένο. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί οι εκ των υστέρων αιτιάσεις και οι καταγγελίες περί αποκλεισμού και περιφρόνησης.”

 

 

Boλές Κοσμόπουλου-Τζαμουράνη κατά δημοτικής αρχής: Διαμαρτυρίες για αποκλεισμό και αλαζονεία-Τι απαντά ο Δήμαρχος
To Top