ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“Σαν καλοτάξιδο σκαρί”: Αίτημα για Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Τέχνης στην Καλαμάτα

Με συγκίνηση, περηφάνεια, κούραση αλλά και με μια καλή προοπτική έριξε αυλαία την Τετάρτη το απόγευμα μετά από έναν σύντομο δημόσιο απολογισμό η έκθεση των έργων μικροναυπηγικής τέχνης του Παναγιώτη Σοφικίτη, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Το ζητούμενο πλέον είναι όλα αυτά τα αριστουργήματα, που φτιάχτηκαν με κόπο και μεράκι για να μάθουν οι επόμενες γενιές ότι η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση στα πλοία, στη θάλασσα και στην ναυπηγική, να βρουν μια μόνιμη στέγη κι αυτή θα είναι ένα Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Τέχνης, όπως είναι άλλωστε και η βαθιά επιθυμία του ίδιου του δημιουργού τους. Να ιδρυθεί στην Καλαμάτα ένα Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Τέχνης. Ο Παναγιώτης Σοφικίτης μας δήλωσε την επιθυμία του να δωρίσει όλα αυτά κι άλλα τόσα έργα εκεί.

Ο ίδιος εδώ και 1,5 μήνα βρισκόταν σε καθημερινή βάση στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, όπου και ξεναγούσε στην έκθεσή του μαθητές και επισκέπτες της πόλης. Δηλώνει αεικίνητος και υπερδραστήριος, μιας και δουλεύει πάνω από 10 ώρες την ημέρα, φτιάχνοντας τα μικρά του αριστουργήματα με τη μεγάλη ιστορία.

Μιλώντας στο MessiniaLIVE μάς εκμυστηρεύτηκε τη διάθεσή του να φτιάξει και άλλα πλοία- τώρα μάλιστα δουλεύει την αρμό του Ιάσονα- ενώ στα σχέδιά του είναι να φτιάξει και πιο σύγχρονα πλοία, που δεν υπάρχουν πια, όπως τα γρι-γρι και οι μηχανότρατες, σκάφη με πολύ βαριά ιστορία ναυτική, όπως μας είπε χαρακτηριστικά. Μας ανέφερε, ως τις πιο συγκινητικές στιγμές της έκθεσης, την επίσκεψη που έκαναν οι μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, αλλά και η επίσκεψη-έκπληξη της δασκάλας του από τη Σκόπελο!

Όλος αυτός ο κόπος του, που έχει μετουσιωθεί σε μικρά έργα τέχνης θέλει ο ίδιος να τα δει σε ένα Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Τέχνης στην Καλαμάτα, το οποίο μπορεί να εμπλουτίζεται με ναυτικά αντικείμενα-κειμήλια που μπορεί να προσφέρει ο καθένας, ώστε να τα απολαμβάνουν όλοι και να μαθαίνουν για την ναυτική ιστορία της πατρίδας μας. Η δημοτική Αρχή Καλαμάτας είναι θετική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΟΦΙΚΙΤΗ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟ "ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2030"

Αφουγκραζόμενοι την επιθυμία του καλλιτέχνη και θέλοντας να στηρίξουν την προσπάθειά του για ίδρυση ενός Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης και Τέχνης στην Καλαμάτα, ξεκίνησαν από ένα εικονικό μουσείο με τα μικρά αριστουργήματα του Παναγιώτη Σοφικίτη. Ήδη την ψηφιακή πλατφόρμα επεξεργάζονται και εμπλουτίζουν με υλικό ο Βασίλης Πουλόπουλος και Ηλίας Καλφακάκος, του διαύλου καινοτομίας ο "Σπόρος". Έχει ήδη ψηφιοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος της συλλογής και τα περισσότερα μικρά αριστουργήματα της έκθεσης "σαν καλοτάξιδο σκαρί".

Εκ μέρους του "Καλαμάτα2030" παραβρέθηκε ο Βασίλης Παπαευσταθίου, που εξέφρασε τη στήριξή του "ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2030" στην ίδρυση ενός Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης και Τέχνης και μίλησε στο MessiniaLIVE για το πρότυπο ψηφιακό Μουσείο με τα έργα του Παναγιώτη Σοφικίτη, που βρίσκεται ήδη στον "αέρα" του διαδικτύου. Το Μουσείο είναι διαθέσιμο online στη διεύθυνση ships.kalamata2030.gr

Δείτε και αυτό:

“Σαν καλοτάξιδο σκαρί…”: 1.500 μαθητές επισκέφτηκαν την έκθεση μικροναυπηγικής του Π.Σοφικίτη

Δημοφιλέστερα

To Top