Εικαστικά

“Σαν καλοτάξιδο σκαρί…”: 1.500 μαθητές επισκέφτηκαν την έκθεση μικροναυπηγικής του Π.Σοφικίτη

ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΕΝΟΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Η έκθεση ομοιωμάτων πλοίων «σαν καλοτάξιδο σκαρί..» του Παναγιώτη Σοφικίτη που πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθήνας ολοκληρώθηκε το Σάββατο 19 Μαΐου 2018.

Όλο αυτό το διάστημα από τις 23ης Μαρτίου 2018 , ημέρα εγκαινίων της έκθεσης έως τη λήξη της, περίπου χίλιοι πεντακόσιοι μαθητές όλων των βαθμίδων της σχολικής κοινότητας επισκέφθηκαν την έκθεση, όπως επίσης και εκατοντάδες επισκέπτες θαύμασαν και ξεναγήθηκαν από τον ίδιο το δημιουργό, μαθαίνοντας ενδιαφέροντα πράγματα για την ιστορία της ναυπηγικής τέχνης από το 15ο π.Χ.αιώνα έως σήμερα.


Τα εγκαίνια της έκθεσης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 23 Μαρτίου 2018, στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας

Τις προοπτικές δημιουργίας ενός Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης και Τέχνης στην Καλαμάτα, τον απολογισμός της επισκεψιμότητας της έκθεσης, αλλά και μια τελευταία ξενάγηση από τον Παναγιώτη Σοφικίτη στα μικρά αριστουργήματά του, θα έχουν την ευκαιρία οι δημοσιογράφοι της πόλης μας μέσα από το κάλεσμα που απευθύνουν ο δημιουργός Παναγιώτης Σοφικίτης και η υπεύθυνη οργάνωσης και επιμέλειας της Έκθεσης, Λέττα Πετρουλάκη, αυτή την Τετάρτη στις 7.00 το απόγευμα στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού.

Όπως επισημαίνεται:
"Επειδή όλα αυτά τα ομοιώματα πλοίων, ο δημιουργός έχει πρόθεση να τα παραχωρήσει σε ένα Μουσείο Ναυτικής παράδοσης και τέχνης, εφ’ όσον δημιουργηθεί στην πόλη μας, σας καλούμε την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018, στις 7.00 το απόγευμα, στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού, σε μια τελευταία ξενάγηση και συζήτηση με θέμα:
«Απολογισμός της επισκεψιμότητας της έκθεσης «σαν καλοτάξιδο σκαρί..»
και προοπτικές δημιουργίας ενός Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης και Τέχνης στην πόλη μας».

Πρόκειται ουσιαστικά για την κατασκευή υπό κλίμακα ομοιωμάτων σκαφών με βάση υπαρκτό πρότυπο, τηρώντας αυστηρά τους κανόνες της ναυπηγικής, ώστε όλα τα εξαρτήματά τους να είναι λειτουργικά και το παραγόμενο μοντέλο να αποτελεί πιστό αντίγραφο του πρωτοτύπου σκάφους.

Η διαδικασία κατασκευής είναι δαπανηρή και χρονοβόρα αφού απαιτεί μήνες καθημερινής εργασίας, υπομονή, επιμονή και αγάπη για το αντικείμενο.

Να επισημανθεί ότι ο Παναγιώτης Σοφικίτης κατάγεται από οικογένεια ναυτικών. Τα παιδικά του βιώματα, από τις ιστορίες του πατέρα του και τους ταρσανάδες της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Σκοπέλου, επέδρασαν καθοριστικά στην μετέπειτα ενασχόλησή του με τη μικροναυπηγική τέχνη.

Μάλιστα μεγάλο όνειρο του καλλιτέχνη είναι η ίδρυση ενός Ναυτικού Μουσείου στην πόλη της Καλαμάτας, όπου θα μπορούν να συμπεριληφθούν και τα δικά του έργα.

Έργα τού καλλιτέχνη βρίσκονται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, στο Λαογραφικό Μουσείο Σκοπέλου και σε ιδιωτικές συλλογές.

Δημοφιλέστερα

To Top