Υγεία

Το ρωσικό εμβόλιο έρχεται

Το ρωσικό εμβόλιο έρχεται στην Ελλάδα μέσω της Ευρώπης, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις και τις μελέτες τα τελευταία 24ωρα. Μάλιστα, η Ρωσία είναι σε θέση να προμηθεύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Sputnik-V – ποσότητα αρκετή για να εμβολιασθούν 50 εκατομμύρια άνθρωποι – κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με ανάρτηση του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) στο Twitter.

Το ρωσικό εμβόλιο έρχεται και στην Ελλάδα, ενώ φαίνεται ότι η Άνγκελα Μέρκελ τις τελευταίες μέρες φλερτάρει με την ιδέα να πάρει η Ευρώπη το εμβόλιο της Ρωσίας.

Την εκτίμηση ότι ενδεχομένως σύντομα να εγκρίνει ο ΕΟΦ το ρωσικό εμβόλιο, εξέφρασε ο Γενικός Αρχίατρος και Διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής του 401 ΓΣΝ Αθηνών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Λάζαρος Καρνέσης.

Η Ρωσία εφέτος είναι σε θέση να εξασφαλίσει σε περίπου 700 εκατομμύρια ανθρώπους το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V , δήλωσε ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το οποίο χρηματοδότησε την ανάπτυξη του εμβολίου και προωθεί το ρωσικό εμβόλιο στο εξωτερικό, Κιρίλ Ντμίτριεφ.

«Υπάρχουν μερικοί περιορισμοί ως προς την παραγωγή του, γι’ αυτό εφέτος, το πιθανότερο είναι να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε το εμβόλιο για περίπου 700 εκατομμύρια ανθρώπους» δήλωσε ο Κιρίλ Ντμίτριεφ.

Όπως είπε, ο Γενικός Αρχίατρος και Διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής του 401 ΓΣΝ Αθηνών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Λάζαρος Καρνέσης, στον ΘΕΜΑ 104,6, το ρωσικό εμβόλιο φαίνεται να είναι αποτελεσματικό και αν έχει τις απαραίτητες προδιαγραφές θα λάβει έγκριση. Όσο περισσότερα εμβόλια τόνισε, τόσο το καλύτερο.

Μιλώντας για τα φαινόμενα άρνησης του εμβολιασμού από υγειονομικούς προκαλώντας διασπορά σε νοσοκομεία, ο κ. Καρνέσης το απέδωσε στην κόπωση που παρουσιάζουν αλλά και στην ελλιπή ενημέρωση για το εμβόλιο. «Υπάρχει παραπληροφόρηση για τις επιπτώσεις του», τόνισε χαρακτηριστικά. «Είμαι σίγουρος όμως ότι ένα μεγάλο ποσοστό θα επανέλθει και θα κάνει αυτό που πρέπει για την ασφάλεια τους να καλυφθούν και να μη διασπείρουν άλλο τον ιο σε ασθενείς», σημείωσε. Όσον αφορά το προσωπικό στα στρατιωτικά νοσοκομεία αποκάλυψε ότι εμβολιάστηκαν περίπου σε ποσοστό 70%.

Τέλος Μαρτίου οι δόσεις της AstraZeneca

Όσον αφορά τα εμβόλια, όπως είπε της AstraZeneca οι δόσεις θα έρθουν έως το τέλος Μαρτίου. Ενώ όπως είπε, αν πράγματι επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι δεν έχει επαρκή ανοσία για τους άνω των 65 ετών τότε θα υπάρξει ένα plan Β, να δοθεί σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες ή ανθρώπους ευπαθών ομάδων. Παράλληλα, τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα εγκριθούν και περισσότερα εμβόλια από μεγάλες και γνωστές εταιρίες, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ροή θα είναι καλύτερη.

ΕΚΠΑ για SputnikV: Στο 92% η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου κατά της Covid-19

Την ίδια ώρα το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών προχώρησε σε μία νέα ενημέρωση για την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου Sputnik V έναντι στον ιό SARS-Cov-2 κατά την κλινική μελέτη φάσης 3, το οποίο είχε ήδη δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στις κλινικές μελέτες φάσης 1/2.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) (https://mdimop.gr/covid19/) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης φάσης 3 των Denis Y Logunov και συνεργατών που δημοσιεύτηκαν στις 2 Φεβρουαρίου 2021 στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The Lancet (DY Logunov et al. Safety and efficacy of an rAd26 and rAd5 vector-based heterologous prime-boost COVID-19 vaccine: an interim analysis of a randomised controlled phase 3 trial in Russia. The Lancet. DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(21)00234-8).

Πρόκειται για μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή μελέτη φάσης 3 που πραγματοποιήθηκε σε 25 νοσοκομεία και πολυκλινικές στη Μόσχα. Συμπεριλήφθησαν ασθενείς ηλικίας τουλάχιστον 18 ετών, με αρνητική δοκιμασία PCR για τον SARS-CoV-2 καθώς και αρνητικά IgG και IgM, χωρίς ιστορικό λοιμώδους νόσου το προηγούμενο 14ημερο και χωρίς προηγούμενο εμβολιασμό τις προηγούμενες 30 ημέρες από τον εμβολιασμό. Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε αναλογία 3 προς 1 να λάβουν είτε το εμβόλιο είτε εικονικό εμβόλιο.

Οι συμμετέχοντες, οι ερευνητές και όλο το προσωπικό της μελέτης δεν γνώριζαν ποιος ασθενής λάμβανε ενεργό και ποιος εικονικό εμβόλιο. Το εμβόλιο χορηγήθηκε σε δύο δόσεις με διαφορά 21 ημερών (0.5mL ανά δόση). Το εμβόλιο χρησιμοποιεί φορέα αδενοιό (rAd26 η πρώτη δόση και rAd5 η δεύτερη δόση) που περιέχει το γονίδιο για την κωδικοποίηση και την παραγωγή της γλυκοπρωτείνης S του ιού SARS-CoV-2. Μεταξύ 7 Σεπτεμβρίου και 24 Νοεμβρίου 2020, 21.977 ενήλικες ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν είτε το εμβόλιο (n=16501) είτε το εικονικό εμβόλιο (n=5476).

Τι έδειξε η έρευνα

Συνολικά 19.866 άτομα έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου ή του εικονικού εμβολίου και συμπεριελήφθησαν στην ανάλυση. Την 21η ημέρα από την πρώτη δόση του εμβολίου 16 (0.1%) από τους 14.964 συμμετέχοντες που έλαβαν το εμβόλιο και 62 (1.3%) από τους 4.902 συμμετέχοντες που έλαβαν εικονικό εμβόλιο εμφάνισαν επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19.

Επομένως, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου την 21η ημέρα μετά την 1η δόση ανήλθε στο 91.6%. Το ποσοστό της ορομετατροπής με βάση την παρουσία αντισωμάτων IgG έναντι του SARS-CoV-2 (anti-RBD IgG) ανήλθε στο 98.25%. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε οποιαδήποτε στιγμή κατά την περίοδο παρακολούθησης υπολογίστηκε στο 73.1%. Η προστασία ξεκίνησε να εκδηλώνεται ήδη από τη 15η ημέρα μετά τον εμβολιασμό, και υπολογίζεται ότι μεταξύ της 15ης και της 21ης ημέρας είναι 73.6%. Σε όλες τις υπο-αναλύσεις ως προς το φύλο και την ηλικία η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν άνω του 87%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 91.8% στους συμμετέχοντες άνω των 60 ετών.

Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκαν περιπτώσεις COVID-19 μέτριας ή σοβαρής βαρύτητας σε όσους έλαβαν το εμβόλιο, ενώ καταγράφηκαν 20 περιπτώσεις COVID-19 μέτριας ή σοβαρής βαρύτητας μεταξύ των συμμετεχόντων που έλαβαν εικονικό εμβόλιο στις πρώτες 21 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

Επομένως, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι μέτριας ή σοβαρής βαρύτητας COVID-19 τις πρώτες 21 ημέρες μετά την 1η δόση του εμβολίου ήταν 100%. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες (94%) ήταν βαθμού σοβαρότητας 1 (ήπιες).

Οι 45 από τους 16.427 (0.3%) συμμετέχοντες που έλαβαν εμβόλιο και 23 από τους 5.435 (0.4%) συμμετέχοντες που έλαβαν εικονικό εμβόλιο εμφάνισαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ καμία δε συσχετίστηκε με τον εμβολιασμό.
Συνολικά καταγράφηκαν 4 θάνατοι κατά τη διάρκεια της μελέτης που δε συσχετίστηκαν με τον εμβολιασμό (3 στην ομάδα των συμμετεχόντων που έλαβαν το εμβόλιο και 1 στην ομάδα των συμμετεχόντων που δεν έλαβαν το εμβόλιο). Συμπερασματικά, η ενδιάμεση ανάλυση της μελέτης φάσης 3 του ρωσικού εμβολίου Sputnik V έδειξε 91.6% αποτελεσματικότητα μετά την 1η δόση του εμβολίου.

Ρωσικό εμβόλιο: Ένας εθελοντής διηγείται (τρίτο μέρος)

Ο ανταποκριτής της DW στη Ρωσία Σεργκέι Σατανόφσκι περιγράφει την εμπειρία από το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V. Αφού έλαβε τις δύο δόσεις του εμβολίου, επισκέφθηκε τη γιαγιά του. Εκεί ήρθε σε επαφή με τον κορωνοϊό.

(Στη Ρωσία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η τρίτη φάση δοκιμών του Spuntik V, παράλληλα με μία ενημερωτική καμπάνια για τον εμβολιασμό. Στουςπρώτους εθελοντές περιλαμβάνεται και ο ανταποκριτής της DW Σεργκέι Σατανόφσκι. Ήδη τον περασμένο Δεκέμβριο είχε περιγράψει αναλυτικά την εμπειρία του από την πρώτη δόση του εμβολίου. Λίγες εβδομάδες αργότερα έλαβε και τη δεύτερη δόση. Επισήμως οι κλινικές δοκιμές του Sputnik V δεν θα ολοκληρωθούν πριν από τον Μάιο του 2021. Όμωςο Σατανόφσκι αποφάσισε να ενημερωθεί το συντομότερο δυνατόν για τα αποτελέσματα των δοκιμών και να κάνει το τεστ αντισωμάτων).

Πριν αρχίσει το τεστ αντισωμάτων αισθανόμουν περίφημα. Έκανα τους δύο εμβολιασμούς χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες. Το βράδυ της Πρωτοχρονιάς πήγα στη γιαγιά μου, ηλικίας 74 ετών, που ζει κοντά στην Αγία Πετρούπολη. Αν και δεν είχα συμπτώματα, αποφάσισα να κάνω ένα ακόμη μοριακό τεστ πριν την αναχώρηση. Ήταν αρνητικό. Από τότε που ξέσπασε η πανδημία η γιαγιά μετακόμισε στην εξοχή και αποφεύγει την πολυκοσμία της μεγαλούπολης. Θερμαίνει το σπίτι με σόμπα. Για ψώνια μετακινείται μια φορά την εβδομάδα μέχρι τον επόμενο οικισμό, όπου μένουν 17.000 άνθρωποι. Κι όμως, ακόμη και σε μία απόσταση 300 χιλιομέτρων από την Αγία Πετρούπολη δεν κατάφερε τελικά να αποφύγει τον κορωνοϊό.

Ανήμερα την Πρωτοχρονιά άρχισε να βήχει κι αυτό συνεχίστηκε την επόμενη μέρα. Δεν πήγε αμέσως το μυαλό μας στον κορωνοϊό, σκεφτήκαμε ότι κάπου θα κρύωσε με τέτοιον καιρό και με θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Στις 3 Ιανουαρίου πήγα στην Αγία Πετρούπολη και κατά το βράδυ άρχισα να ανεβάζω λίγο πυρετό, γύρω στο 37,4, ενώ είχα και πονόλαιμο. Η γιαγιά μου στην εξοχή παρουσίασε παρόμοια συμπτώματα. Μόνο που τα δικά μου συμπτώματα εξαφανίστηκαν σε δύο μέρες, ενώ εκείνη συνέχισε να έχει πυρετό και να αισθάνεται αδυναμία. Φώναξε γιατρό και εκείνος της έκανε μοριακό τεστ, που βγήκε θετικό. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, αλλά η πορεία της ασθένειας είχε ορισμένες δυσκολίες. Επί τρεις εβδομάδες είχε συνεχώς πυρετό, αδυναμία και υψηλή πίεση. Έκανα κι εγώ ένα ακόμη μοριακό τεστ, το οποίο βγήκε αρνητικό.

Ο Βάντιμ Λίνγιεφ, διευθυντής του εργαστηρίου στην κλινική Σάντκεβιτς της Μόσχας, όπου είχα κάνει το εμβόλιο, μου εξηγεί ότι η αντίδραση του οργανισμού μετά τον εμβολιασμό εξαρτάται από το φορτίο του ιού. Αν έρθεις σε επαφή με άτομο που ασθενεί ελαφρώς, μπορεί και να μην καταλάβεις απολύτως τίποτα. Αν βρεθείς απέναντι σε ισχυρό ιικό φορτίο, η πορεία της ασθένειας θα είναι πιο ήπια μετά από έναν εμβολιασμό. Προφανώς αυτό συνέβη. Στη γιαγιά μου βρέθηκα απέναντι σε ένα ισχυρό ιικό φορτίο, αλλά λόγω ισχυρών αντισωμάτων η πορεία της ασθένειας ήταν μάλλον ήπια. Εν τω μεταξύ έκανε και η γιαγιά ένα ακόμη μοριακό τεστ. Που βγήκε αρνητικό. Σιγά σιγά αρχίζει να ανακτά τις δυνάμεις της.

Λίγο μετά την επιστροφή μου από την Αγία Πετρούπολη έκανα ένα τεστ αντισωμάτων και την επόμενη μέρα βγήκε το αποτέλεσμα: 310 μονάδες ανά χιλιοστόμετρο αίματος, μία πολύ καλή τιμή, όπως επιβεβαιώνει ο Ντμίτρι Ντενίσοφ, διευθυντής του εργαστηρίου Helix στη Μόσχα. «Έχετε πράγματι υψηλό αριθμό αντισωμάτων σε σχέση με άλλους εμβολιασθέντες ή αναρρώσαντες από τον Covid-19», λέει. Είναι σαφές ότι αυτή η υψηλή τιμή είναι αποτέλεσμα του εμβολιασμού. Δεν θα προλάβαιναν να σχηματιστούν τόσα πολλά αντισώματα μετά την ανάρρωση.

Ο Ντενίσοφ επισημαίνει ότι η ίδια ουσία, το ίδιο εμβόλιο, μπορεί να έχει διαφορετικές επιδράσεις σε καθέναν από εμάς. «Η ενεργοποίηση της ανοσολογικής άμυνας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες», λέει. «Για παράδειγμα από πιθανά υποκείμενα νοσήματα, μολύνσεις στο πρόσφατο παρελθόν και διατροφικές συνήθειες».

Και πάλι όμως κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, εάν ο υψηλός αριθμός αντισωμάτων προσφέρει προστασία 100% απέναντι στον κορωνοϊό. «Αυτό συμβαίνει γιατί σε όλον τον κόσμο οι εμβολιασμοί μόλις άρχισαν, ενώ η περίοδος των κλινικών δοκιμών είχε περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα», λέει ο Ντενίσοφ.

πηγή:ieidiseis.gr

Το ρωσικό εμβόλιο έρχεται
To Top