Cinema

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Διαδικτυακή έναρξη με πολλές προβολές και συνεργασίες

ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Το διαδικτυακό πρόγραμμα του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ παρουσίασε το πρωί σε συνέντευξη Τύπου, στην Καλαμάτα, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Τζίνα Πετροπούλου.

“Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντερ Πελοποννήσου ξεκινά την Παρασκευη 5 Φεβρουαρίου, αυτή τη φορά διαδικτυακά, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε στο Εργατικό Κέντρο,ούτε στο Πνευματικό,ούτε στους πολυχώρους που συνήθως κάναμε τα σεμινάρια, τις εκθέσεις μας και τις εκδηλώσεις μας , μιας και το επιβάλλουν οι καταστάσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα.
Θα ήθελα, εδώ, να σημειώσω ότι από την αρχή του, το Φεστιβάλ που διοργανώνει εδώ και επτά χρόνια  το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, είχε έναν στόχο: βασικά να εξυπηρετήσει την τοπική κοινωνία και να φέρει τον ντόπιο πληθυσμό, το κοινό, πιο κοντά στο ντοκιμαντέρ και πιο κοντά στους δημιουργούς των ντοκιμαντέρ και να τους δωσει βήμα για διάλογο και συζήτηση. Έχοντας, λοιπόν, αυτό στο νου, αποφασίσαμε ότι το Φεστιβάλ δεν μπορεί  να λειτουργεί μόνο διαδικτυακά, αλλά πρέπει να γίνει και με φυσική παρουσία.
Γι’ αυτό εχουμε προγραμματίσει να κανουμε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του Φεστιβάλ -έτσι όπως το έχουμε συλλάβει από την αρχή στο μυαλό μας- τον Μάιο, 7-16 Μαϊου, εφ’οσον βέβαια τελειώσουμε με αυτήν την κακιά υπόθεση του κορωναϊού.

Το πρόγραμμα του διαδικτυακού φεστιβάλ περιλαμβάνει μόνο το διεθνές κομμάτι του φεστιβάλ, το ελληνικό πρόγραμμα θα προβληθεί τον Μάιο. Σε αυτό, λοιπόν, έχουμε επιλέξει 55 διεθνείς ταινίες από 26 διαφορετικές χώρες, από τις οποίες, 44 ταινίες θα προβληθούν σε πανελλήνια πρεμιέρα.

Το κεντρικό αφιέρωμα του 7ου ΔΦΝΠ έχει τη θεματική «Διεκδικώντας την Ελευθερία», αποτίοντας φόρο τιμής στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, με 14 διεθνείς παραγωγές,  από τις οποίες οι 11 είναι πανελλήνιες πρεμιέρες.

Ένα άλλο αφιέρωμα του διαδικτυακού προγράμματος, το οποίο έχουμε υιοθετησει τα τελευταία τρία χρόνια, είναι αυτό της Ισότητας των Φύλων και μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουμε επιλέξει 7 ταινίες. Τέλος περιλαμβάνεται αφιέρωμα στον Βάσκικο Κινηματογράφο. Αυτό το αφιέρωμα το επιλέξαμε για δύο λόγους, αφ’ενός γιατί ως Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ συνάψαμε μία πολύ σημαντική συνεργασία για τον τόπο μας αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα με το διεθνές Φεστιβάλ Zinebi, που γίνεται στο Μπιλμπάο της Ισπανίας τα τελευταία 62 χρόνια.Είναι ένα παρα πολύ σημαντικό Φεστιβάλ, αρκεί να πω ότι όποιο ντοκιμαντέρ βραβεύεται σε αυτό το Φεστιβάλ, είναι κάτι σαν τον προπομπό των Όσκαρ.
Ήταν μεγάλη τιμή για εμάς να δεχτεί το Zinebi να συνεργαστεί μαζί μας!
Αφ’ετέρου, το Μπιλμπάο είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας των Βάσκων και όλοι ξέρουμε τί έχει τραβήξει αυτός ο λαός για την αυτονομία του, τις φρικαλεότητες που υπέστη ήδη από την εποχή του Φράνκο, τους αγώνες και τις θυσίες που έχει κάνει να γίνει αυτόνομη χώρα. Οπότε, οι τρεις ταινίες που έχουμε επιλέξει για το διαδικτυακό πρόγραμμα ενσωματώνονται μέσα στο αφιέρωμα “Διεκδικώντας την Ελευθερία”.

Στο πλαίσιο,δε, αυτής  της συμφωνίας που υπεγράφη,  θα πραγματοποιηθούν δράσεις για την προώθηση και προβολή ντοκιμαντέρ που αφορούν στις δύο χώρες, ενώ θα δοθούν επίσης κίνητρα για συμπαραγωγές μεταξύ Ελλήνων και Βάσκων σκηνοθετών.

 

Στο διαδικτυακό φεστιβάλ έχει προγραμματιστεί μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα «Διεκδικώντας την Eλευθερία- Πολεμικοί ανταποκριτές»  την οποία σας προσκαλώ και εσας και το κοινό, να την παρακολουθήσετε. Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, στις 18:00, μέσω της ιστοσελίδας μας, της σελίδας μας στο Facebook και στο Youtube, με την παρουσία Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών και δημοσιογράφων/ πολεμικών ανταποκριτών.
Πιο συγκεκριμένα θα συμμετέχουν: ο Δανός σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Photographer of war,  Boris Benjamin Bertram και ο Jan Grarup, ο πολεμικός ανταποκριτής και πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ του Boris Bertram,  η  Nitza Kakoseos Dominguez από την Σουηδία, σκηνοθέτης/ δημοσιογράφος και πολεμική ανταποκρίτρια στην Νικαράγουα, και ο Νικόλας Βαφειάδης δημοσιογράφος/πολεμικός ανταποκριτής.

Την συζήτηση θα συντονίσει ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ « Πεθαίνοντας για την αλήθεια», Νίκος Μεγγρέλης, σε συνεργασία με την Λίνα Γιαννοπούλου, συνεργάτιδα και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ.

Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά στα αγγλικά, με στόχο να υπάρξει διάδραση με τους θεατές, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στην Νοηματική. Στην συζήτηση θα συμμετέχει εκπροσωπος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας, καθώς οι φοιτητές έχουν αναλάβει να αξιολογήσουν τις ταινίες του αφιερώματος και να πάρουν συνεντευξεις από τους σκηνοθέτες.

Υπάρχει ημερήσιο πρόγραμμα, δηλαδή κάθε ημέρα θα προβάλλονται 5-6 ταινίες, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες μόνο για 24 ωρες.Επίσης, θα επιτρέπονται 200 θεατές σε κάθε ταινία.
Θα υπάρχει βραβείο κοινού και διαδικτυακά. Όσοι παρακολουθήσετε τις ταινίες τωρα, θα μπορείτε να ψηφίζετε και τον Μάιο οι ψήφοι αυτές θα συμψηφιστούν με τις ψήφους του Μαϊου κι ετσι θα προκύψει το Βραβείο Κοινού για το Καλύτερο Ξένο Ντοκιμαντέρ.

Οι προεγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει και είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά τα νούμερα που έχουμε στην διάθεσή μας. Το πιο σημαντικο, δε, είναι ότι το Φεστιβάλ έχει ακουστεί σε όλη την Ελλάδα. Εχουν εγγραφεί θεατές από Κοζάνη, Καστοριά, Τρίκαλα, Σέρρες κι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό, όχι μονο για το ίδιο το Φεστιβάλ, αλλά και για τις πόλεις που εκπροσωπεί.Η Καλαμάτα, η Πάτρα, η Σπάρτη, το Γύθειο, η Αμαλιάδα, το Άργος, το Ναύπλιο, η Αιγιάλεια, το Ξυλόκαστρο μπαίνουν στον Χάρτη των Κινηματογραφόφιλων!”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το μεγάλο αφιέρωμα του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου έχει την θεματική “Διεκδικώντας την ελευθερία”. Tο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου θα πραγματοποιηθεί από τις 5 – 14 Φεβρουαρίου 2021 διαδικτυακά, και 7-16 Μαΐου 2021 ζωντανά.

Η Συνεργασία και η ιστορία του ZINEBI

Η τριετής συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου θα φέρει το Βάσκικο σινεμά πιο κοντά στο Ελληνικό κοινό με κάποιες εξαιρετικές ταινίες. Τρεις ταινίες έχουν επιλεγεί από το ZINEBI και θα παρουσιαστούν στο πρόγραμμα του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου με ταινίες νέων γυναικών σκηνοθετών.
Το ZINEBI έχει μια πλούσια ιστορία σαν φεστιβάλ 62 ετών και έχει παίξει τεράστιο ρόλο στη διεθνή κινηματογραφική βιομηχανία.

Στις αίθουσες 7-16 Μάϊου

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία όπου θα παρουσιαστεί ολόκληρο το πρόγραμμα στο δίκτυο των 9 πόλεων (Καλαμάτα, Σπάρτη, Πάτρα, Άργος, Αμαλιάδα, Ναύπλιο, Ξυλόκαστρο, Γύθειο, Αιγιαλεία).
Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ περιλαμβάνει 69 διεθνή, 20 ελληνικά και 22 εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ.
Τέσσερα αφιερώματα ‘Διεκδικώντας την Ελευθερία’, ‘Ισότητα των Φύλων’, ‘Βάσκικο Ντοκιμαντέρ’, ‘Αφιέρωμα στη Αυστριακή Σκηνοθέτιδα Natalie Halla’.
Το φεστιβάλ πλαισιώνεται και φέτος με εργαστήρια, σεμινάρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης , τηλεδιασκέψεις , εκθέσεις και συναυλίες.

Πληροφορίες και όλο το πρόγραμμα και οι προβολές
ΕΔΩ

To Top