MESSINIA PLUS

“Ψηφιακό Μουσείο-Κέντρο Προβολής Διπλωματίας” στην Καλαμάτα προτείνει ο Δήμος

ΣΧΕΔΟΝ 600.000 ΕΥΡΩ η Πρόταση του Δήμου για Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου - Κέντρου Προβολής Διπλωματίας-ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΟ "ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ"

Να σημειωθεί ότι θα είναι το δεύτερο Ψηφιακό Μουσείο της Καλαμάτας που θα αφορά το 1821, μετά και το "Ψηφιακό Μουσείο -Καλαμάτα 1821" που στεγάζεται από τον Οκτώβριο του 2020 στο ιστορικό Δημαρχείο της Αριστομένους και αποτελεί μέρος του ερευνητικού προγράμματος "Καλαμάτα 1821 Δρόμοι Ελευθερίας", σε συνεργασία  με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

ΣΤΟ STUDIO ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Η εγκατάσταση του Μουσείου διπλωματίας θα γίνει στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας και συγκεκριμένα στο studio του Μεγάρου, όπου έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς σημαντικές εκθέσεις. Ο διαθέσιμος χώρος είναι επιφανείας περίπου 350 τ.μ. και ύψους 10 μ. Επίσης, όπως επισημαίνεται στη μουσειολογική μελέτη που συνοδεύει την πρόταση του Δήμου,  η
δημιουργία κατασκευών με στατική επάρκεια αλλά και ευελιξία, ώστε η μεταστέγαση της έκθεσης από το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, στο εμβληματικό νεοκλασικό κτίριο ιδιοκτησίας του Δήμου, να γίνει με τη μέγιστη δυνατή ευκολία.

VIRTUAL REALITY KAI ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΠΑΤΩΜΑ ΚΑΙ VIRTUAL ΠΟΛΥΘΡΟΝΕΣ

Το ψηφιακό Μουσείο θα διαθέτει χρήση επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality - AR) και εικονικής πραγματικότητας (virtual reality - VR), με στόχο την εμβύθιση του επισκέπτη, την ενημέρωση, διασκέδαση και εκμάθηση.

Διαδραστικό πάτωμα floor interaction με αναγνώριση θέσης του χρήση για την δημιουργία
διαδραστικής αφηγηματικής διαδρομής με δυνατότητα αλληλεπίδρασης και δημιουργία αφηγήσεων υπό τη μορφή χάρτη στο πάτωμα του στούντιο

Πολυθρόνες εικονικής πραγματικότητας. Αναπαυτικές πολυθρόνες με τραπεζάκι στον προθάλαμο του στούντιο όπου θα υπάρχουν σετ γυαλιών εικονικής πραγματικότητας εξοπλισμένα και με χειριστήρια και ακουστικά. Ο επισκέπτης θα μπορεί να καθίσει αναπαυτικά, να φορέσει το σετ εικονικής πραγματικότητας και να παρακολουθήσει παραγωγές εικονικής πραγματικότητας, για παράδειγμα να κάνει εικονικές περιηγήσεις και θεματικές διαδρομές, ενώ θα μπορεί να αλληλεπιδρά με τα χειριστήρια.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Στην Αθήνα μετέβη σήμερα, Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος όπου επισκέφτηκε το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να υποβάλλει πρόταση χρηματοδότησης του Δήμου Καλαμάτας στην πρόσκληση ΑΤ14 “Ελλάδα 1821 - Ελλάδα 2021” του προγράμματος “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ”, με τίτλο «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ - ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ».

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Δήμος Καλαμάτας: "Η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ενός Ψηφιακού Μουσείου - Κέντρου προβολής διπλωματίας στην Καλαμάτα (μοναδικού παρόμοιου στη χώρα), όχι ως στατική διαμόρφωση ενός κτηρίου, αλλά ως δυναμικό σημείο αναφοράς της πόλης. Η διττή οπτική "εντός κι εκτός του Μουσείου" επιχειρεί να το κάνει το πιο ζωντανό κύτταρο της πόλης, με δράσεις μέσα στο κτήριο αλλά και εκτός αυτού, όλες συνεκτικά δεμένες κάτω από τη νέα ταυτότητα της πόλης και του τόπου που, γιορτάζοντας την επέτειο των 200 ετών, επιχειρούν τη σύγχρονη επανάστασή τους.

Στην παρούσα φάση η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία και εγκατάσταση ενός ψηφιακού μουσείου με χρήση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών, όντας ταυτόχρονα η αφετηρία και η κατάληξη των Θεματικών πολιτιστικών διαδρομών που θα δημιουργηθούν στην πόλη της Καλαμάτας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της εκτέλεσης των προβλεπόμενων με σκοπό την υλοποίηση του αντικειμένου της αίτησης χρηματοδότησης ανέρχεται στο ποσό των πεντακοσίων ενενήντα πέντε χιλιάδων ευρώ (595.000€) συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. (προερχόμενο από Πόρους του Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», στον Άξονα Προτεραιότητας: «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός» με τίτλο: «Ελλάδα 1821 - Ελλάδα 2021»).

“Ψηφιακό Μουσείο-Κέντρο Προβολής Διπλωματίας” στην Καλαμάτα προτείνει ο Δήμος

Δημοφιλέστερα

To Top