ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προφυλακίστηκε η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή – Αντιμέτωπη με βαριές κατηγορίες

Ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε για την Εύα Καϊλή, η οποία προφυλακίστηκε στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Σεν Ζιλ στις Βρυξέλλες, ενώ ελεύθερος αφέθηκε ο πατέρας της, σύμφωνα με την βελγική εφημερίδα Le Soir

Αντιμέτωπη με βαρύτατες κατηγορίες βρίσκεται η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, η οποία -σύμφωνα με Βελγικά ΜΜΕ- βρίσκεται ανάμεσα στους τέσσερις που συνελήφθησαν στο πλαίσιο των ερευνών για υπόθεση διαφθοράς που αφορά σε δωροδοκία από το Κατάρ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της βελγικής εισαγγελίας, οι συλλήψεις έγιναν για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά».
Σημειώνεται ότι η σχετική ανακοίνωση δεν κατονομάζει τους συλληφθέντες, ωστόσο σύμφωνα με δημοσιεύματα των βελγικών ΜΜΕ L’ Echo και Le Soir, ανάμεσα τους βρίσκεται η Ελληνίδα ευρωβουλευτής. Ο τίτλος της L’Echo, μάλιστα, αναφέρει ότι η κ. Καϊλή προφυλακίστηκε.
Δύο άτομα που κρατούνταν αφέθηκαν ελεύθερα.

Τι γράφει η ανακοίνωση των βελγικών αρχών

«Συνολικά έξι άτομα στερήθηκαν την ελευθερία τους την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου ως μέρος μιας μεγάλης έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Υπάρχουν υποψίες ότι άτομα σε πολιτικές και/ή στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά. Δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα από τον ανακριτή. Έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 8 χθες το βράδυ.
Προς το συμφέρον της έρευνας δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες αυτή τη στιγμή».

Η αντίδραση του ευρωκοινοβουλίου

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Καϊλή τέθηκε υπό κράτηση από το βράδυ της Παρασκευής.

Το Σάββατο, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, ανακοίνωσε την αναστολή όλων των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή που απορρέουν από την θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.
Συγκεκριμένα, έστειλε επιστολή στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή με την οποία ανακοινώνει ότι την παύει από τα καθήκοντα της στον απόηχο των ερευνών. «Υπό το πρίσμα της εν εξελίξει δικαστικής έρευνας, αποφάσισα να αναστείλω με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες, τα καθήκοντα και τις εργασίες που σας έχω αναθέσει υπό την ιδιότητά σας ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Την καθαίρεση της κ. Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, ζητά η πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στο Τwitter, οι Σοσιαλδημοκρατές θα επικαλεστούν στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων το άρθρο 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να καθαιρεθεί από τη θέση η κ. Καϊλή.
Επίσης, η κ. Πέρεζ τονίζει ότι όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών, πρέπει να αντικατασταθεί η Εύα Καϊλή, προκειμένου να προστατευθεί η αξιοπιστία του θεσμού και να μη χάσουν την εμπιστοσύνη τους οι πολίτες.
Είχε προηγηθεί η διαγραφή της κ. Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ και από την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Βρισκόταν υπό παρακολούθηση από το περασμένο καλοκαίρι

Μαζί με την Εύα Καϊλή, πέντε ακόμα άτομα είχαν και κρατούνταν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσά τους βρίσκεται ο σύντροφος της κ. Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, και ο πατέρας της.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη βελγική L’Echo, η κ. Καϊλή συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, καθώς αυτός είναι ο μόνος δυνατός τρόπος να καταρριφθεί η βουλευτική ασυλία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο σπίτι της βρέθηκαν «τσάντες με χαρτονομίσματα».
Πληροφορίες αναφέρουν η κ. Καϊλή φαίνεται πως βρισκόταν υπό παρακολούθηση από το περασμένο καλοκαίρι.
Σύμφωνα με βελγικά και ιταλικά ΜΜΕ, το κουβάρι των αποκαλύψεων άρχισε να ξετυλίγεται από τον πρώην σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Πανκέρι και κάποιες συνομιλίες που είχε με την οικογένειά του.
Οι προσαγωγές έγιναν στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από το Γραφείο Καταστολής Διαφθοράς.
Ανάμεσα στους προσαχθέντες ήταν ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Λούκα Βιντσεντίνι, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC) και ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice».
Χθες το βράδυ έγινε έφοδος στο σπίτι του ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα – ο ίδιος δεν τέθηκε υπό κράτηση.

ΠΗΓΗ

Προφυλακίστηκε η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή – Αντιμέτωπη με βαριές κατηγορίες
To Top