ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Κατήγγειλε απόπειρα παγίδευσης του κινητού του

Σε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου προχώρησε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μετά την καταγγελία για απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου. «Η αποκάλυψη ποιοι κρύβονται πίσω από τέτοιες νοσηρές πρακτικές και για ποιους ενεργούν δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Είναι δημοκρατικό μου καθήκον. Σε όλη μου την πορεία έμαθα να αγωνίζομαι στη διαφάνεια, στο φως, στο προσκήνιο, γιατί η διαφάνεια είναι ένα απαιτούμενο στοιχείο της ομαλής λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος, για αυτό σε αυτήν τη σκοτεινή υπόθεση δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με μισόλογα και με υπεκφυγές», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης βγαίνοντας από την Εισαγγελία.

Το εν λόγω θέμα αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις, διότι το γεγονός προέκυψε έπειτα από έλεγχο που έκανε το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ειδικότερα, μετά την αποκάλυψη των σκανδάλων παρακολούθησης με το λογισμικό «Πήγασος», το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιούργησε μια ειδική υπηρεσία μέσω της οποίας οι ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να ελέγχουν τις τηλεφωνικές τους συσκευές για
τυχόν μολύνσεις από παράνομα λογισμικά παρακολούθησης.
Τι είναι το Predator
Στις 28 Ιουνίου 2022 ο κ. Ανδρουλάκης έκανε χρήση αυτής της υπηρεσίας του Κοινοβουλίου για προληπτικούς λόγους. Από τον πρώτο έλεγχο που έγινε στη συσκευή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής φάνηκε η
παρουσία ύποπτου συνδέσμου (link) που συνδέεται με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator.
Το Predator είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης που προσφέρει στον χειριστή του πλήρη και διαρκή πρόσβαση στη συσκευή του στόχου. Επιτρέπει στον χειριστή να κάνει εξαγωγή μυστικών κωδικών (passwords), αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο, επαφών, καθώς επίσης και δεδομένων ταυτότητας (όπως πληροφορίες για την κινητή συσκευή). Το Predator μπορεί να τραβήξει στιγμιότυπα οθόνης [screencaptures], να καταγράφει τις καταχωρίσεις του χρήστη (στο κινητό του), καθώς επίσης μπορεί να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επιτιθέμενους να παρακολουθούν οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιείται μέσω συσκευής ή κοντά σε αυτήν, όπως τις συνομιλίες που γίνονται μέσα σε ένα δωμάτιο. Με το κακόβουλο αυτό πρόγραμμα ο χειριστής του μπορεί να καταγράφει γραπτά μηνύματα που αποστέλλονται ή λαμβάνονται (συμπεριλαμβανομένων αυτών που στέλνονται μέσω «κρυπτογραφημένων εφαρμογών»), καθώς επίσης απλών και VoIP τηλεφωνικών κλήσεων (συμπεριλαμβανομένων τηλεφωνικών συνομιλιών μέσω «κρυπτογραφημένων» εφαρμογών). Ακολουθώντας το σχετικό πρωτόκολλο ασφαλείας του Κοινοβουλίου, το οποίο και ενεργοποιήθηκε αμέσως, δημιουργήθηκε ένα αντίγραφο της συσκευής ώστε να διενεργηθεί ένας πιο λεπτομερής έλεγχός της. Στη συνέχεια, έπειτα από πρόταση των
αρμόδιων υπηρεσιών του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεξήχθη συμπληρωματικός έλεγχος στη συσκευή του κ. Ανδρουλάκη. Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων αυτών, οι υπηρεσίες του Κοινοβουλίου συνέταξαν τη σχετική έκθεση, την οποία παρέδωσαν στον κ. Ανδρουλάκη τις προηγούμενες μέρες.
Το μήνυμα… παγίδα
Σύμφωνα με όσα περιγράφονται εκεί, ο κ.Ανδρουλάκης έλαβε γραπτό μήνυμα στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, λίγο διάστημα δηλαδή πριν από την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών, στη συσκευή του, το οποίο τον καλούσε να πατήσει έναν συγκεκριμένο σύνδεσμο που, σύμφωνα με έκθεση του CitizensLab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, χρησιμοποιείται ως δόλωμα για την εγκατάσταση του λογισμικού παρακολουθήσεων Predator στο κινητό του στόχου. Το μήνυμα έγραφε επακριβώς: «Να δούμε λίγο σοβαρά το θέμα, φίλε, έχουμε να κερδίσουμε» και ακολουθούσε ο σύνδεσμος, ο οποίος ήταν παραποίηση ιστοσελίδας που υπάρχει και λειτουργεί κανονικά. Αν και το μήνυμα φαίνεται να διαβάστηκε μια ώρα μετά τη λήψη του, το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν πάτησε ποτέ το λινκ είναι αυτό που φαίνεται να τον γλίτωσε από τα χειρότερα. Σημειώνεται ότι στους 200 και πλέον ελέγχους κινητών ευρωβουλευτών που έχουν διεξαχθεί από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήταν η πρώτη περίπτωση που διαπιστώθηκε απόπειρα μόλυνσης προσωπικής τηλεφωνικής συσκευής. Τεχνικοί σύμβουλοι δεν αποκλείουν εξάλλου την ακρόαση με άλλα συστήματα που δεν αφήνουν ίχνη.
Όπως τόνιζαν συνεργάτες του, «όσοι κυνηγούν τον κ. Ανδρουλάκη (predator = κυνηγός) επιδίωξαν όχι απλώς να ακούν τις κλήσεις και τα μηνύματά του, αλλά επιπλέον να μετατρέψουν τη συσκευή του κ. Ανδρουλάκη σε μέσο διαρκούς παρακολούθησής του».
Η επίθεση στο προσωπικό τηλέφωνο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ με το εξελιγμένο λογισμικό Predator, την οποία ο ίδιος κατήγγειλε προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επικαλούμενος συγκεκριμένα περιστατικά και έγγραφα στοιχεία, αποτελεί μια υπόθεση σκοτεινή και δυσώδη.
Αποτελεί αυτονόητη διαπίστωση ότι η χώρα δεν αντέχει τίποτε λιγότερο από την απόλυτη διαφάνεια στη λειτουργία των θεσμών. Η διερεύνηση, συνεπώς, σε βάθος της μηνυτήριας αναφοράς του Νίκου Ανδρουλάκη αποτελεί αίτημα κάθε δημοκρατικού πολίτη.
Δηλώνουμε από τώρα και προς κάθε κατεύθυνση ότι αξιώνουμε την πλήρη και ενδελεχή διαλεύκανση της υπόθεσης. Αποτελεί όρο αναγκαίο για την Δημοκρατία μας, το Κράτος Δικαίου και την διαφάνεια στη δημόσια ζωή.

Μετά τη μηνυτήρια αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη και η Εύα Καϊλή αποκάλυψε ότι υπήρξε και η ίδια στόχος όταν μετείχε σε αποστολή της Ευρωβουλής στην Αραβική Χερσόνησο και σε άλλες χώρες. Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε η «πράσινη» ευρωβουλευτής, μέσω εφαρμογών που διέθετε στο κινητό της διαπίστωσε ότι η συσκευή της δέχτηκε επίθεση, η οποία αποδείχτηκε ανεπιτυχής πάντως. Για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών της αντικατέστησε στη συνέχεια τις τηλεφωνικές συσκευές της.
Έπειτα από την… εμπειρία της, με δική της πρωτοβουλία ιδρύθηκε η ειδική υπηρεσία που ελέγχει τις συσκευές πολιτικών για λογισμικά παρακολούθησης. Είναι η ίδια υπηρεσία στην οποία προσέφυγε ο Νίκος Ανδρουλάκης για να επιβεβαιώσει την επίθεση που δέχτηκε το κινητό του τον περασμένο Σεπτέμβριο.

To Top