ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστρέφουν στην Καλαμάτα οι κόκκινοι κάδοι ανακύκλωσης ρούχων και παπουτσιών- 135 τόνοι είχαν ανακυκλωθεί το 2018

Είχε “παγώσει” το πρόγραμμα για δυο χρόνια λόγω κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν

Μετά από δύο χρόνια περιορισμών της πανδημίας “ξεπαγώνει” το πρόγραμμα ανακύκλωσης ρούχων και παπουτσιών με την επιστροφή των κόκκινων κάδων στο Δήμο Καλαμάτας. Να σημειωθεί οτι το 2018, 135 τόνοι ενδυμάτων-υποδημάτων, ανακυκλώθηκαν και επαναχρησιμοποιήθηκαν στο Δήμο Καλαμάτας κατατάσσοντας τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα δεύτερη πόλη πανελλαδικά στην ανακύκλωση ρουχισμού.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Απορριμμάτων και Οχημάτων του Δήμου Καλαμάτας, στο πλαίσιο του νέου Ε.Σ.Δ.Α. (Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων) που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο με την ΠΥΣ 39/31-8-2020 (ΦΕΚ 185Α/29-9-2020) και αποτελεί τον οδικό χάρτη για την μετάβαση στην κυκλική οικονομία 2020, ενσωματώνοντας τις Ευρωπαϊκές οδηγίες του πακέτου της κυκλικής οικονομίας οι βασικοί στόχοι που αφορούν τα ΑΣΑ (Αστικά Στερεά Απόβλητα) μεταξύ άλλων είναι οι παρακάτω:
1.Το μεγαλύτερο ποσοστό αστικών αποβλήτων που θα καταλήγουν σε υγειονομική ταφή το 2030 να μην ξεπερνά το 10%
2.Υποχρεωτική χωριστή συλλογή για απόβλητα κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Όπως επισημαίνεται, ο Δήμος Καλαμάτας στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας μείωσης των σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων και της υποστήριξης κάθε ρεύματος ανακύκλωσης που συμβάλει σε αυτόν τον στόχο, ενδιαφέρεται να υποστηρίξει εκ νέου το ρεύμα ανακύκλωσης που αφορά σε χρησιμοποιημένα ενδύματα και υποδήματα το οποίο είχε σημαντικά ατονήσει εξαιτίας της πανδημίας covid 19 και των μέτρων που ακολούθησαν για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Οι κόκκινοι κάδοι απομακρύνθηκαν με πρωτοβουλία της εταιρείας εξαιτίας της αδυναμίας διάθεσης των υλικών σε άλλες χώρες λόγω των απαγορεύσεων της πανδημίας.
Η προηγούμενη εμπειρία του ρεύματος αυτού μας καθιστά αισιόδοξους για την λειτουργία του. Χαρακτηριστικά τo έτος 2018, συνολικά 135 τόνοι ενδυμάτων-υποδημάτων, ανακυκλώθηκαν και επαναχρησιμοποιήθηκαν κατατάσσοντας την Καλαμάτα δεύτερη πόλη πανελλαδικά στην ανακύκλωση ρουχισμού.
Μειώνοντας τον όγκο των σύμμεικτων απορριμμάτων εξοικονομούμε πόρους και ενέργεια. Με την εγκατάσταση εβδομήντα 70 πιστοποιημένων κάδων ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων και με τη διαρκή ενημέρωση των δημοτών θεωρούμε πως θα πετύχουμε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης των ΑΣΑ στα επόμενα χρόνια.
Η εταιρεία RECYCOM που αναλαμβάνει και πάλι, εφαρμόζει το πρόγραμμα ολοκληρωμένης ανακύκλωσης και διαχείρισης χρησιμοποιημένων ενδυμάτων και υποδημάτων σε 64 δήμους στην Ελλάδα και συνεργάζεται με δεκάδες φορείς και οργανισμούς.

Επιστρέφουν στην Καλαμάτα οι κόκκινοι κάδοι ανακύκλωσης ρούχων και παπουτσιών- 135 τόνοι είχαν ανακυκλωθεί το 2018
To Top