Στη συνταγή που ακολουθεί το θέμα δεν είναι η γέμιση… Αλλά το απέξω ή το γύρω γύρω. Κι αν έχεις συνηθίσει την εξίσωση που λέει ψωμάκι συν μπιφτέκι συν συνοδευτικά ίσον burger, άλλαξε τους συντελεστές όσον αφορά το ψωμί. Αντί για ψωμί μπέργκερ, μπριός ή οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική κόψε μια κόκκινη λαχταριστή, ζουμερή -αλλά όχι την πιο ώριμη εκδοχή της- ντομάτα στη μέση και βάλε το μπιφτέκι σου και ό,τι άλλο θες ανάμεσα στα δύο μέρη της κομμένης ντομάτας.
Η παρακάτω συνταγή επίσης θα σε κάνει να ξεχάσεις όλες τις φήμες που έχεις ακούσει για τα μπιφτέκια κοτόπουλου που τα παρουσιάζουν να είναι στεγνά και βαρετά. Χάρη στον φρέσκο βασιλικό, τη νόστιμη παρμεζάνα και το βαλσάμικο ξίδι, αυτά έχουν υφή και γεύση που θα σε ενθουσιάσουν. Και είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες; Σκέφτεσαι τίποτα καλύτερο για burger…
ΥΛΙΚΑ:
ΓΙΑ 5 ΜΕΡΙΔΕΣ
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
30 ΛΕΠΤΑ
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
1 κιλό κιμάς κοτόπουλο
1/4 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
2 σκελίδες σκόρδο, αλεσμένες
2 κουταλιές της σούπας θρυματισμένα φύλλα βασιλικού, καθώς και περισσότερα ολόκληρα για γαρνιτούρα
1/2 κουταλιά της σούπας βαλσάμικο ξύδι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
5 παχιες φέτες φρέσκιας μοτσαρέλας
5 ντομάτες (στρογγυλές μεγάλες) κομμένες στη μέση
1 φλιτζάνι φύλλα baby σπανάκι
Βαλσάμικο σε σπρέι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύεις αλεσμένο κοτόπουλο, παρμεζάνα, σκόρδο, βασιλικό και βαλσάμικο ξύδι. Καρυκεύεις με αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια φτιάχνεις το μείγμα σε 5 μικρά μπιφτέκια, περίπου του ίδιου μεγέθους με τις ντομάτες σου.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, θερμαίνεις το λάδι. Προσθέτεις τα μπιφτέκια και τα μαγειρεύεις μέχρι να ψηθούν στην κάτω πλευρά, περίπου 6 λεπτά. Αναποδογυρίζεις και μαγειρεύεις μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά, περίπου 4 λεπτά και στη συνέχεια βάζεις από πάνω τη μοτσαρέλα. Καλύπτεις το τηγάνι και αφήνεις μέχρι να λιώσει το τυρί και να ψηθεί το μπιφτέκι κοτόπουλο, 2 έως 3 λεπτά ακόμη.
Κόβεις τις ντομάτες στη μέση (αφαιρείς πάνω το κοτσάνι). Πασπαλίζεις το εσωτερικό και των δύο κομματιών με αλάτι και πιπέρι. Βάζεις στην κάτω ντομάτα φύλλα baby σπανάκι, τα μπιφτέκια και τον βασιλικό και αν θες ψεκάζεις με βαλσάμικο σπρέι. Καπακώνεις με την υπόλοιπη μισή ντομάτα.
Tip: Αν το προτιμάς ψήνεις τα μπιφτέκια στο φούρνο ή στο γκριλ, και λίγο πριν να είναι έτοιμα βάζεις τις φέτες μοτσαρέλας για να λιώσουν.
Εκτός από μπιφτέκι με κιμά κοτόπουλο, μπορείς να δοκιμάσεις την εκδοχή αυτή με τις ντομάτες αντί για ψωμάκι με ό,τι μπιφτέκι θες, κλασικό ή λαχανικών.
Πηγή: https://www.botrini.gr/themata/to-pio-kalokerino-bergker-anti-gia-psomaki-echi-ntomata/