Τροφή για σκέψη

Πάρκο Σιδηροδρόμων: Ο μεγαλύτερος χώρος συνάθροισης κοινού σε περίπτωση σεισμού στην Καλαμάτα

Ποιοι είναι οι 31 χώροι καταφυγής πληθυσμού στην Καλαμάτα σε περίπτωση σεισμού!

Η περίφραξη από τον Δήμο Καλαμάτας με κάγκελα του χώρου του Πάρκου Σιδηροδρόμων Καλαμάτας που ολοκληρώθηκε με τις συρόμενες πόρτες στις εισόδους-εξόδους του, ώστε το πάρκο να παραμένει κλειστό τη νύχτα, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από πολίτες που θεωρούν υπερβολικό το κλείσιμο του πάρκου και τη μετατροπή του ουσιαστικά σε φρούριο που περικλείεται από κάγκελα, προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια περιουσία και τα βαγόνια των τρένων που έχουν υποστεί βανδαλισμούς κατά το παρελθόν. Υπάρχουν βεβαίως και πολίτες που επικροτούν την κίνηση αυτή της Δημοτικής Αρχής. Ωστόσο, η βασική ένσταση είναι ότι το Πάρκο έχει οριστεί ως χώρος καταφυγής πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού, και τα κάγκελα προφανώς και ακυρώνουν τον ρόλο του αυτό.

ΝΙΚΑΣ: ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΤΑΦΥΓΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ

Οι παραπάνω χώροι έχουν οριστεί από την πολιτική προστασία του Δήμου Καλαμάτας ως χώροι συνάθροισης του κοινού σε περίπτωση σεισμού, προκειμένου να είναι ενημερωμένος ο κόσμος που θα καταφύγει όταν γίνει μεγάλος σεισμός. Πρόκειται για ανοιχτούς υπαίθριους χώρους, που είναι ελεύθερα προσβάσιμοι σε κάθε πολίτη όλο το 24ωρο, αφού πρόκειται κυρίως για δημόσιους χώρους. Ο δήμαρχος Καλαμάτας στο χθεσινοβραδινό συμβούλιο πρότεινε να οριστεί με νέα απόφαση ως χώρος καταφυγής πληθυσμού το πάρκο του Λιμενικού αντί του Πάρκου Σιδηροδρόμων, μιας και το τελευταίο “μαντρώθηκε” για “λόγους ασφαλείας”.
Ο δήμαρχος έθιξε το πρόβλημα της μικροεγκληματικότητας από ανήλικους 14 και 15 ετών που προβαίνουν σε ζημιές εντός του πάρκου, ή το χρησιμοποιούν ως ορμητήριο για να σχεδιάζουν όπως είπε τη δράση τους.

ΠΑΡΚΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ: Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ

Δείτε εδώ τα σημεία καταφυγής του πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού. Πρόκειται για 31 σημεία, κυρίως πλατείες, προαύλια σχολείων και πάρκα, αλλά και 11 χώρους ως εν δυνάμει καταυλισμούς.
ΠΙΝΑΚΑΣ_ΜΕ_ΧΩΡΟΥΣ_ΚΑΤΑΦΥΓΗΣ_2017
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ-ΧΑΡΤΗΣ

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή τα 55 στρέμματα του Πάρκου μέσα στην Καλαμάτα- όπως φαίνεται και στον χάρτη- αποτελούν τον μεγαλύτερο χώρο καταφυγής πληθυσμού σε όλη την πόλη και μπορούν να φιλοξενήσουν τις πρώτες ώρες πολύ κόσμο, ότε και αν γίνει μεγάλος σεισμός. Και επειδή ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος, και σε περίπτωση σεισμού οι αντιδράσεις του πλήθους απρόβλεπτες, είναι καίριας σημασίας οι πλησιέστεροι στις κατοικίες ανοιχτοί υπαίθριοι χώροι να είναι πραγματικά ανοιχτοί και ελεύθερα προσβάσιμοι!
Θυμόμαστε όλοι την τραγική κατάληξη των 26 συνανθρώπων μας στο Μάτι Αττικής όταν έπεσαν πάνω στη σιδηρόφραχτη περίφραξη ιδιωτικού οικοπέδου που τους έκλεινε την πρόσβαση και τη σωτηρία στη θάλασσα.
Σαφώς πρέπει να προστατευθούν τα ιστορικά βαγόνια και η δημόσια περιουσία, και μπορούν να βρεθούν τρόποι αυτά να διαφυλαχτούν. Προέχει όμως η εξασφάλιση της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών σε περίπτωση σεισμού, όποτε και αν γίνει αυτός, μέσα από την ελεύθερη πρόσβασή τους στο πάρκο.

Μαίρη Περδικέα

Πάρκο Σιδηροδρόμων: Ο μεγαλύτερος χώρος συνάθροισης κοινού σε περίπτωση σεισμού στην Καλαμάτα
To Top