Chef Stories

Νηστίσιμος μπακλαβάς

Τώρα που μένουμε σπίτι, θα μας έρθει και καμιά λιγούρα.... Δείτε την πρόταση της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

4 συσκευασίες φύλλα κρούστας (4×450γραμ)
50 μοσχοκάρφια
Για τη γέμιση
1 φλ. φυτικό βούτυρο (φυτίνη)
1 φλ. ελαιόλαδο
1 κιλό καρύδια
5 κ.σ φρυγανιά
5 κ.σ ζάχαρη
1/2 κ.γλ. κανέλα
1 πρέζα γαρύφαλλο
Για το σιρόπι
900 γραμ. ζάχαρη
750 γραμ. νερό
1 ξύλο κανέλα
1/2 λεμόνι
1/2 φλ. χλιαρό μέλι

Εκτέλεση

Για το νηστίσιμο μπακλαβά θα χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο, βαθύ ταψί, το οποίο να χωράει σε μέγεθος τα φύλλα ανοιγμένα. Διαφορετικά, θα πρέπει να μετρήσουμε τις διαστάσεις του ταψιού και να κόψουμε τις άκρες που εξέχουν.

Ψιλοκόβουμε το καρύδι στο μπλέντερ και το βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Κρατάμε 1 ρολό 6 φύλλων για το τέλος. Βάζουμε σε μπολ το λιωμένο φυτικό βούτυρο με το λάδι. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε μόνο λάδι.

Σε καλά βουτυρωμένο ταψί, απλώνουμε 6 φύλλα, ραντίζοντάς τα πεταχτά με το φυτικό βούτυρο και λάδι. Φροντίζουμε τα φύλλα να κάθονται το ένα πάνω στο άλλο, χωρίς να εξέχουν και χωρίς να τσαλακώνονται.

Πασπαλίζουμε με μία στρώση γέμιση, φροντίζοντας να πάει σε όλη την επιφάνεια. Καλύπτουμε με 2 βουτυρωμένα φύλλα και προσθέτουμε μια νέα στρώση γέμιση.

Συνεχίζουμε τη διαδικασία με 2 βουτυρωμένα φύλλα και μία στρώση γέμιση, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Τέλος, καλύπτουμε τον μπακλαβά με τα 6 πολίτικα φύλλα, αφού τα βουτυρώσουμε ραντίζοντάς τα πεταχτά ενδιάμεσα.

Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια. Περιχύνουμε τις χαρακιές και την επιφάνεια με το υπόλοιπο βουτυρόλαδο. Μπήγουμε 1 γαρύφαλλο μοσχοκάρφι σε κάθε κομμάτι. ραντίζουμε την επιφάνεια πεταχτά με λίγο νερό με τα δάχτυλα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς C στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, για 1 ώρα και 30΄περίπου.

Πρέπει να ακούγεται το τρίξιμο του μπακλαβά, δείγμα ότι ψήθηκε καλά από΄κάτω και μέχρι μέσα. Είναι πολύ βασικό να ροδίσει καλά.

Το ετοιμάζουμε το σιρόπι όσο τελειώνει το ψήσιμο του μπακλαβά. Θα σιροπιάσουμε καυτό το μπακλαβά με το ζεστό σιρόπι, αμέσως μόλις βγει από το φούρνο. Έτσι, θα ρουφήξει μέχρι μέσα το σιρόπι και τα φύλλα θα μείνουν κριτσανιστά.

Για το σιρόπι

Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα. Αφήνουμε το μέλι χωριστά. Ανακατεύουμε και από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε 4-5΄. Αφαιρούμε το λεμόνι. Όπως βγαίνει καυτός ο μπακλαβάς από΄το φούρνο, τον περιχύνουμε λίγο λίγο με το ζεστό σιρόπι. Θέλουμε να ακούγεται το τσιτσίρισμα του φύλλου, καθώς ρουφάει το σιρόπι.

Σιροπιάζουμε αργά με σταθερό ρυθμό. Αφού τελειώσει το σιρόπι, ζεσταίνουμε το μέλι και το ρίχνουμε στην επιφάνεια. Τον αφήνουμε να κρυώσει καλά για μία νύχτα. Τον κόβουμε την επόμενη μέρα, όπως όλα τα σιροπιαστά.

Ο τέλειος καλοψημένος και σωστά σιροπιασμένος μπακλαβάς έχει ροδίσει καλά και έχει ρουφήξει καλά όλο του το σιρόπι. Όταν τον κόβουμε, το ταψί δεν έχει καθόλου σιρόπι μιας και το έχει απορροφήσει όλο.

argiro.gr

Βρείτε τη συνταγή αυτή και άλλες πολλές εδώ: https://www.argiro.gr/recipe/nistisimos-mpaklavas/

Νηστίσιμος μπακλαβάς

Δημοφιλέστερα

To Top