ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκας: “Ο,τιδήποτε υπάρχει στα Ταμεία του Δήμου θα μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας”

ΝΙΚΑΣ: “ΌΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΘΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΠΛΑΤΗ”

Τη δήλωση-βόμβα έριξε σήμερα ο δήμαρχος Καλαμάτας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μέχρι την επόμενη Παρασκευή όλα τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Καλαμάτας θα πρέπει υποχρεωτικά να μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι πρώτα ζητήθηκε η γνώμη της Δημοτικής Αρχής της Καλαμάτας, δηλαδή η απόφαση για τη μεταφορά των διαθέσιμων ήταν στη διακριτική της ευχέρεια. Ήταν όμως κατηγορηματικός ότι “όταν τίθεται εθνικό ζήτημα όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη”.

Επεσήμανε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος με τη σειρά της θα αποδεσμεύει τα ποσά που ο Δήμος έχει ανάγκη, για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες του.
Να επισημάνουμε ότι ο Δήμος θα κρατήσει στα ταμεία του όσα χρήματα είναι απαραίτητα για τις λειτουργικές ανάγκες του, τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του, καθώς και κάποια χρήματα που έχουν δεσμευτεί για έργα.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Και το 2015 όταν είχε ζητηθεί από την Κυβέρνηση, ο Δήμος Καλαμάτας από τους πρώτους είχε ανταποκριθεί και είχε συνδράμει στο πρόβλημα της χώρας με τα ταμειακά του διαθέσιμα.
Όπως μάλιστα αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας “προφανώς, όλοι οι συμμετέχοντες στη Γενική Κυβέρνηση, μεταξύ αυτών οι Δήμοι, πρέπει να καταθέσουν τα διαθέσιμά τους στην ΤτΕ, γιατί σε διαφορετική περίπτωση πρόκειται για παράβαση καθήκοντος”.

Τα παρακάτω δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας για το θέμα, στο Δημοτικό Συμβούλιο χθες το μεσημέρι:

“Μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου ο δήμος Καλαμάτας ως μετέχων στη γενική κυβέρνηση πρέπει να μεταφέρει υποχρεωτικά όλα τα διαθέσιμα του στην Τράπεζα της Ελλάδος” δήλωσε στον μεσημβρινό Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

“Βεβαίως ερωτηθήκαμε, αλλά η παράβαση είναι παράβαση καθήκοντος. Επομένως, οτιδήποτε υπάρχει στα ταμεία του δήμου θα μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα γίνει αυτό άμεσα. Τα χρήματα που έχουμε προέρχονται κυρίως από τον Κρατικό προϋπολογισμό υπάρχει εθνικό ζήτημα είναι προφανές εν όψει και της αξιολόγησης και η χώρα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της” κατέληξε.
Ευχόμαστε τα χρήματα να επιστρέψουν γιατί από την Τράπεζα της Ελλάδας πληρώνουμε σταδιακά χρήματα ανάλογα με τις ανάγκες που έχουμε για να πληρώσουμε υποχρεώσεις κάθε είδους”.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος από τον Δήμο Καλαμάτας βρίσκεται το Δ.Σ της ΚΕΔΕ, που κρατάει την ίδια αδιάλλακτη στάση από το 2015, όσο αφορά τα διαθέσιμα των Δήμων και τη μεταφορά τους στην ΤτΕ.

ΚΕΔΕ: ΟΠΩΣ ΤΟ 2015 ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Να μην καταθέσουν οι Δήμοι τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)

Απάντησε, δηλαδή, αρνητικά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο με εγκύκλιο, που απέστειλε τις προηγούμενες ημέρες σε όλους τους φορείς της γενικής κυβερνήσεως, στους οποίους υπάγονται και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το βασικό σκεπτικό της ΚΕΔΕ είναι ότι η χώρα δεν βρίσκεται σε έκτακτες συνθήκες (όπως το 2015) αφού και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλάει για ανάπτυξη και έξοδο από τα μνημόνια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ που συνεδρίασε χθες, με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε να καλέσει τους δήμους -μέλη της ένωσης, να μην προβούν στην κατάθεση αυτή των χρημάτων τους.

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ «η απαίτηση για κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων της αυτοδιοίκησης και της μεταφοράς των κεφαλαίων των προθεσμιακών της καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας, χωρίς να προηγηθεί καμία συζήτηση σε θεσμικό επίπεδο, επιδεικνύει μια απροκάλυπτη αυταρχικότητα και μια έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας και αντίληψης σχετικά με τη διακυβέρνηση της χώρας. Σε αυτή την αυθαίρετη και αντιδημοκρατική πρακτική δεν πρόκειται να υποκύψουμε» υπογραμμίζει στην απόφασή της.

Επίσης θεωρεί ότι δεν υφίστανται πλέον οι λόγοι για την εφαρμογή της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015 «με βάση τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Α.Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ» ότι «η ελληνική οικονομία έχει πλέον ξεπεράσει τις συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας που αντιμετώπιζε το καλοκαίρι του 2015. Βρισκόμαστε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. πρωθυπουργού λίγο πριν την έξοδο από τα μνημόνια, το επενδυτικό κλίμα βελτιώνεται, η ανεργία μειώνεται και τα έσοδα του κράτους αυξάνονται.

Αν ισχύουν τα παραπάνω συνάγουμε το ασφαλές συμπέρασμα ότι δεν υφίσταται πλέον η “έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος”. Αφού λοιπόν δεν υφίσταται η ανάγκη αυτή, θεωρούμε απαράδεκτη πράξη την επανενεργοποίηση της ΠΝΠ» επισημαίνει η ΚΕΔΕ στην απόφασή της, ζητώντας παράλληλα και την κατάργηση της συγκεκριμένης ΠΝΠ.

«Αν όμως οι εξαγγελίες αυτές του πρωθυπουργού δεν ισχύουν, η ΚΕΔΕ είναι έτοιμη να συνομιλήσει υπεύθυνα και να επανακαθορίσει τη στάση της, προς το συμφέρον της χώρας και των πολιτών».

Η ΚΕΔΕ τονίζει ακόμη ότι η δέσμευση αυτών των χρημάτων, που προορίζονται για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων και άλλων κρατικών δαπανών, θα έχει ως συνέπεια να αυξηθούν περαιτέρω τα ληξιπρόσθεσμα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, στην τοποθέτηση του επισήμανε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση βάλλεται συστηματικά από την κυβέρνηση: «Θέλουν να πάρουν και τα ασημικά μας. Τα ταμειακά μας διαθέσιμα προορίζονται για πληρωμές σε τρίτους, για τους εργαζόμενους και για έργα υποδομής προς όφελος των πολιτών. Οι δήμοι σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, έχουν τη δυνατότητα να διασφαλίζουν, μέσα από σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες, τους συμφερότερους όρους στα επιτόκιά τους. Αν επιμένουν σε αυτή τους την απόφαση ας προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση που θα τους δίνει τη δυνατότητα να τα πάρουν, απευθείας από τις τράπεζες».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» Απόστολος Κοιμήσης σημείωσε ότι η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης υποδηλώνει ότι «ή ετοιμάζεται για ηρωική έξοδο ή για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση έναντι της τρίτης αξιολόγησης, με ότι αυτό σημαίνει για το χρόνο ολοκλήρωσής της».

«Δεν βλέπω τον λόγο γιατί η κυβέρνηση προβαίνει σ΄αυτή τη δέσμευση» τόνισε και ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» Γιώργος Ιωακειμίδης. Ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» Δημήτρης Μπίρμπας, απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει την αυτοδιοίκηση, επισήμανε ότι η χώρα τελεί υπό επιτροπεία και πρότεινε ο κάθε δήμος να πράξει ότι θεωρεί σωστό, επισημαίνοντας ότι το επιτόκιο που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι υψηλότερο από εκείνο των άλλων τραπεζών.

Τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σε γραπτή δήλωσή του, τονίζει ότι «τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων ανήκουν στους δημότες και όπως έπεσε στο κενό η προηγούμενη απόπειρα της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα αποθεματικά των δήμων, έτσι θα συμβεί και τώρα. Η ιδιοκτησιακή αντίληψη της κυβέρνησης για τα ταμειακά διαθέσιμα της αυτοδιοίκησης και η ευκαιριακή αντιμετώπισή τους, βρίσκουν όλους τους δήμους ενωμένους και αποφασισμένους να αντιδράσουν».

To Top