ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νίκας: “Το Κοινωνικό Ιατρείο πρέπει να εκκενωθεί ταχύτατα για να στεγαστεί η ΔΕΥΑΚ”

ΝΙΚΑΣ: “ΤΟ ΘΕΜΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΛΗΞΑΝ-ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ”

Μεγάλο ζήτημα έχει δημιουργηθεί με τη μεταστέγαση του Κοινωνικού Ιατρείου Καλαμάτας, καθώς ο Δήμος ζητά από το Κοινωνικό Ιατρείο να αποχωρήσει από το κτήριο, όπου μέχρι σήμερα στεγάζονταν οι Υπηρεσίες του κατόπιν παραχώρησής του από τον Δήμο Καλαμάτας σε συμφωνία με τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας.

Το συγκεκριμένο κτήριο (κτήριο Γ’-πρώην Σχολή Νοσοκόμων) πρόκειται να ανακατασκευαστεί, προκειμένου να στεγαστούν σε αυτό οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΚ και ο Σύνδεσμος Ύδρευσης με την Δημοτική Αρχή να επιμένει στην αποχώρηση από το κτήριο του Κοινωνικού Ιατρείου και στην εξεύρεση άλλου χώρου στέγασης, όπου προτίθεται να βοηθήσει και ο Δήμος. Η Δημοτική Αρχή αποκλείει όμως και την περίπτωση να στεγαστεί το Κοινωνικό Ιατρείο στο κτήριο Β’-πρώην Καρδιολογική του νέου Δημαρχείου, καθώς όπως επισημαίνει “δεν ενδείκνυται μέσα σε χώρο Δημοσίων Υπηρεσιών να λειτουργεί το Κοινωνικό Ιατρείο, γιατί οι Υπηρεσίες αυτές λειτουργούν με συγκεκριμένο ωράριο”.

Έτσι οδηγούνται τα πράγματα σε αδιέξοδο, ωστόσο η Δημοτική Αρχή είναι διατεθειμένη να στηρίξει οποιαδήποτε άλλη λύση, προκειμένου να βρεθεί χώρος, εκτός του συγκροτήματος όμως του νέου Δημαρχείου, όπου οι χώροι δεν επαρκούν, καθώς έχουν καλυφθεί αποκλειστικά από τις υπηρεσίες του Δήμου, σύμφωνα με τα λεγόμενα της Δημοτικής Αρχής.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης κατατέθηκε πρόταση για τη συνέχιση της λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου στο κτήριο Β΄ του νέου Δημαρχείου (πρώην Καρδιολογική Κλινική).

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας τόνισε ότι κανένας δεν επιθυμεί την αναστολή της λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου, “το οποίο προφανώς σε κάποιες άλλες εποχές έχει προσφέρει έργο”. Όπως επεσήμανε, “κανείς δεν έχει αντίρρηση να συνεχίσει να λειτουργεί, παρά το γεγονός ότι οι πάντες πλέον έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις κρατικές δομές υγείας.
Το Κοινωνικό Ιατρείο πρέπει, όμως, να εγκαταλείψει το συγκεκριμένο χώρο, που του έχει διατεθεί από το Δήμο, διότι θα γίνει πλήρης ανακατασκευή και θα διατεθεί για τη στέγαση και τη λειτουργία της ΔΕΥΑΚ και του Συνδέσμου Ύδρευσης, για τα ενοίκια των οποίων καταβάλλονται αθροιστικά γύρω στις 35.000 ευρώ το χρόνο”.

Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας επισημαίνει και επεξηγεί τους λόγους που την ωθούν σε μια τέτοια απόφαση ως εξής: “Στην πρώην Καρδιολογική Κλινική έχει καταληφθεί όλος ο χώρος από Δημοτικές Υπηρεσίες και, μάλιστα, έχει προστεθεί η Υπηρεσία του Κέντρου Κοινότητας, που από κοινού με την Περιφέρεια Πελοποννήσου λειτουργεί και η αποστολή του είναι να βοηθά στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων σε ολόκληρο το Νομό Μεσσηνίας.
Βεβαίως, δεν ενδείκνυται μέσα σε χώρο Δημοσίων Υπηρεσιών να λειτουργεί το Κοινωνικό Ιατρείο, γιατί οι Υπηρεσίες αυτές λειτουργούν με συγκεκριμένο ωράριο και στη συνέχεια ο χώρος καθαρίζεται, ελέγχεται κ.λπ. Ο Δήμος Καλαμάτας δεν έχει καμία αντίρρηση να διαθέσει άλλο χώρο για το Κοινωνικό Ιατρείο και, εν προκειμένω, το μεγάλο χώρο με τα δύο γραφεία στην Ανατολική Παραλία, όπου στεγαζόταν το Δημοτικό Ιατρείο και το Δημοτικό – Κοινωνικό Φαρμακείο. Επίσης, ο Δήμος δεν έχει αντίρρηση να διερευνηθεί η πιθανότητα διάθεσης άλλου χώρου ή να συμβάλλει στα έξοδα, στην περίπτωση που το Κοινωνικό Ιατρείο ενοικιάσει κάποιο χώρο για να προωθεί το εθελοντικό του έργο.
Προφανές είναι, όμως, ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα λειτουργίας του στο κτήριο Β΄ του νέου Δημαρχείου και πρέπει να εγκαταλείψει το Γ΄ κτήριο, το οποίο έχει παραχωρηθεί στο Δήμο για τη στέγαση της ΔΕΥΑΚ και του Συνδέσμου Ύδρευσης. Το σχετικό έργο ανακατασκευής δημοπρατείται, καθώς η μελέτη ολοκληρώνεται. Ο Δήμαρχος είπε χαρακτηριστικά: «Περιμένουμε τη διοίκηση του Κοινωνικού Ιατρείου, για να συζητήσουμε για τον τρόπο με τον οποίον θα τους βοηθήσουμε».
Με την παραπάνω εισήγηση συμφώνησε σε γενικές γραμμές και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλης Μιχαήλ και κατά την πρώτη παρέμβασή του και, ιδιαίτερα, κατά τη δεύτερη, με την ολοκλήρωση της συζήτησης.
Τελικώς, το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε την πρόταση του Δημάρχου”.

ΝΙΚΑΣ: “ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΑΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ”

Ερωτηθείς την Παρασκευή από το MessiniaLIVE για το ακανθώδες-όπως έχει εξελιχθεί θέμα- ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας απάντησε πως “Κανένας δεν αντιμάχεται τον εθελοντισμό. Δημιουργήθηκε όξυνση χωρίς λόγο στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Ο Δήμος ταυτίζεται απόλυτα στις θέσεις και τις απόψεις με τον Ιατρικό Σύλλογο Καλαμάτας. Όμως πρέπει να εκκενωθεί ταχύτατα ο χώρος από το Κοινωνικό Ιατρείο για να μεταφερθεί εκεί η ΔΕΥΑΚ και ο Σύνδεσμος Ύδρευσης. Το κτήριο πρέπει να απογυμνωθεί και να γίνουν εκτεταμένες συντηρήσεις.” Ο Παναγιώτης Νίκας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν είναι εφικτό να συνεχίσει τη λειτουργία του στο συγκεκριμένο κτήριο το Κοινωνικό Ιατρείο και συμπλήρωσε πως “δεν καταλαβαίνω γιατί υπήρξε όξυνση που είναι αναντίστοιχη με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Καταλαβαίνετε, υπεισέρχονται και ζητήματα πολιτικο-κομματικής φύσεως...Θέλω να τονίσω ότι εμείς και υπερ του εθελοντισμού είμαστε και στην πράξη θέλουμε να βοηθήσουμε στη στέγαση του Κοινωνικού Ιατρείου. Και δεν χρειάζεται κανενός είδους όξυνση ή ένταση”.
Το θέμα θεωρείται λήξαν από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας και όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος “εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην όποια επιλογή του Κοινωνικού Ιατρείου, και οικονομικά”.

Μ.Π.

Aπό το  δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης όπου παραβρέθηκαν στελέχη του Κοινωνικού Ιατρείου

 

To Top