ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκας: “Δεν εγκαταλείψαμε τα χωριά, γίνονται έργα”

ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΜΒΡΙΩΝ

Με αφορμή τις φονικές πλημμύρες και την τραγωδία με τους 15 νεκρούς που χτύπησε τη Δυτική Αττική ο δήμαρχος Καλαμάτας, αφού προσδιόρισε τις αιτίες της τραγωδίας στα μπαζωμένα ρέματα και τις καμένες εκτάσεις δήλωσε πως
“Υπάρχει η υπόσχεση της Κυβέρνησης ότι θα μπει κωδικός στο ΕΣΠΑ για έργα διαχείρισης ομβρίων, αυτό είναι πολύ κρίσιμο. Τα έργα διαχείρισης ομβρίων είναι πολύ ακριβά έργα. Δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα. Και είναι αστείο να λέμε ότι από δημοτικούς προϋπολογισμούς μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ”.

“ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΑΜΕ ΤΑ ΧΩΡΙΑ, ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑ”

Παράλληλα ο Παναγιώτης Νίκας έδειξε ενοχλημένος από τις αιτιάσεις ότι η δημοτική Αρχή έχει εγκαταλείψει την περιφέρεια της Καλαμάτας. “Αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος και θα το διαπιστώσετε εν καιρώ, όταν θα ανακοινωθούν τα έργα που έχουν γίνει”, υπογράμμισε ο δήμαρχος, και ανέφερε έργα σε Θουρία και Άρι που είναι σε εξέλιξη.
Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του δήλωσε πως “δεν θα υπάρξει ούτε ένα χωρίο του Δήμου Καλαμάτας που σε αυτή τη θητεία δεν θα γίνουν έργα. Ήδη ανακοινώθηκαν 7 έργα και την άλλη εβδομάδα θα ανακοινωθούν άλλα 7, και θα πηγαίνουμε με αυτούς τους ρυθμούς. Είναι γύρω στα 25 έργα στο “περίμενε” τα οποία θα ξεκινήσουν αρχές 2018″.Ενώ χαριτολογώντας και προφανώς θέλοντας να πειράξει τους συμβούλους της μείζονος αντιπολίτευσης δήλωσε ότι σε αυτά “θα γίνουν και εγκαίνια και με παπά!”

“ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ ΟΥΤΕ ΔΕΚΑΡΑ ΤΣΑΚΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑ”

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος σε λίγες εβδομάδες θα αντικατασταθεί το πανί της Τέντας, ενώ θα γίνει όπως είπε “πλήρης ανακατασκευή του Δημοτικού Σταδίου Καλαμάτας”, αφού δόθηκαν 74.000 ευρώ από την Κυβέρνηση – κυρίως για τις τουαλέτες. Το γήπεδο στα Σφαγεία ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα και θα είναι έτοιμο τα Χριστούγεννα. Τα γήπεδα σε Παλιάμπελα, Θουρία, Λαϊικα και Ασπρόχωμα, προχωράνε με χρήματα από τον Δημοτικό Προϋπολογισμό.

ΑΙΧΜΕΣ ΝΙΚΑ ΚΑΤΑ ΣΚΑΛΑΙΟΥ

Απαντώντας στις αιχμές συμβούλων της αντιπολίτευσης ότι τα έργα αυτά γίνονται με δάνεια, ο Παναγιώτης Νίκας ξεκαθάρισε ότι τα δάνεια αυτά δεν έχουν σχέση με τα δάνεια του Δήμου Θουρίας. Μάλιστα, ο δήμαρχος βγήκε στην αντεπίθεση και δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την δημοτική αρχή του πρώην Δήμου Θουρίας που όπως είπε “δύο μήνες πριν παραδώσει την εξουσία πήρε δάνειο από την Εμπορική Τράπεζα το οποίο και “φόρτωσε” στον Δήμο Καλαμάτας με τη συνένωση των Δήμων, και 4.000.000 συνολικά χρέη”.

“ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΑΤΟΥΛΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ”

Όσον αφορά στα σκουπίδια ο Παναγιώτης Νίκας είναι δήλωσε πως “το έργο Τατούλη είναι μονόδρομος, καθώς δεν κατατέθηκε τίποτε άλλο από την Κυβέρνηση μετά από 2,5 χρόνια... Υπάρχουν 20 μικροί δήμοι οι οποίοι εκ των πραγμάτων αποδείχτηκε ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν τοπικά τα σκουπίδια. Σε 6-7 μήνες ελπίζουμε να αρχίσει η Κεντρική Διαχείριση και να παίρνει τουλάχιστον το υπόλειμμα”.

ΝΙΚΑΣ ΓΙΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ:”ΣΥΜΒΟΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΒΕΝΤΙΑ”

Ένθερμος υποστηρικτής των πλατανιών ο Παναγιώτης Νίκας. Υποστήριξε με πάθος χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας τις φυτεύσεις νέων δέντρων στην Καλαμάτα και ιδιαίτερα των πλατανιών, τα οποία και συνέδεσε άρρηκτα με την ελληνική ιστορία και τα έθιμά μας, λέγοντας πως “συμβολίζουν την ελληνική λεβεντιά, είναι δικό μας δέντρο χιλιοτραγουδισμένο”, ενώ δεν έλειψαν και οι αιχμές για τα δέντρα που έχουν φυτευτεί εδώ και χρόνια στην πόλη από προηγούμενες δημοτικές Αρχές και τα οποία δεν σχετίζονται με το Μεσογειακό κλίμα και την πόλη. Όπως επεσήμανε καυστικά ο Παναγιώτης Νίκας προς τους συμβούλους “εκτός αν θέλετε δέντρα από το Βιετνάμ και από την Καμπότζη που βρήκα εγώ…”

Αφορμή για τη συζήτηση αυτή υπήρξε η έντονη κριτική που έχει ασκηθεί στη δημοτική Αρχή για τις νέες φυτεύσεις δέντρων που έρχονται να αντικαταστήσουν τόσο τους ξεραμένους από το κόκκινο σκαθάρι φοίνικες, όσο και να εμπλουτίσουν με πράσινο την πόλη. Από τη Δημοτική Αρχή έχει δοθεί “πράσινο φως” για πλατάνια και κυπαρίσσια, που κρίθηκε ότι αρμόζουν καλύτερα τόσο εδαφολογικά όσο και κλιματολογικά στο μικροκλίμα της περιοχής της Καλαμάτας. Μάλιστα ο δήμαρχος έδωσε ακόμα μία εξήγηση που ομολογουμένως δεν είχαμε ξανακούσει. Τα φύλλα των πλατανιών όταν πέφτουν στο έδαφος αντιμετωπίζουν την υγρασία της Καλαμάτας!
Και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε δρόμους της Ρώμης με πλατάνια αλλά και τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αθήνα.

Μαίρη Περδικέα

To Top