Τροφή για σκέψη

Ακόμα κάνουμε συσκέψεις, ευχολόγια και προσευχές!

Εντονη δραστηριοποίηση στον τομέα επικαιροποίησης, προετοιμασίας και οργάνωσης των τοπικών εμπλεκόμενων φορέων στο κομμάτι της Πολιτικής προστασίας και της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών είχαμε το περασμένο διήμερο στη Μεσσηνία.
Πρώτα συνεδρίασε στο Δημαρχείο η πρώτη επιτροπή από πλευράς του Δήμου Καλαμάτας και χτες συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας της Μεσσηνίας στην ΠΕ Μεσσηνίας.

Κάθε φορά που φεύγουμε από μια τέτοια σύσκεψη, αυτό που μένει ως αίσθηση είναι ότι όλοι έχουν την θέληση να βοηθήσουν – ο καθένας στον τομέα του – πλην όμως υπάρχει το ζήτημα του συντονισμού, του καθορισμού των αρμοδιοτήτων, της έγκαιρης επέμβασης και φυσικά των μέσων παρέμβασης.

Παράδειγμα τον εκχιονισμό στα δύσκολα σημεία στον Ταύγετο, η Περιφέρεια τα έχει δώσει σε ιδιώτη εργολάβο!

Ο Στρατός, η Πυροσβεστική και τα Σώματα Ασφαλείας αποτελούν την ραχοκοκκαλιά και την ασπίδα, όμως όταν τα φαινόμενα είναι πολλά και μαζικά, οι δυνάμεις και τα μέσα τους δεν επαρκούν. Λόγω της φύσης του επαγγέλματός τους, συχνά πραγματοποιούν ασκήσεις, είτε επι χάρτου είτε πραγματικές και αυτό τους κρατά σε εγρήγορση. Πάλι καλά!

Πάμε στο πιο σημαντικό: η πραγματοποίηση ελάχιστων έργων υποδομών, η πραγματοποίηση πολλών έργων με κακοτεχνίες και προχειρότητα, χωρίς τις απαιτούμενες προδιαγραφές, η αυθαίρετη κι εγκληματική ανθρώπινη παρέμβαση και η σημαντική αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος – κυρίως με τις πυρκαγιές – σε απόλυτο συνδυασμό με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών που δίνει πλέον έντονα φαινόμενα, μας έχουν καταστήσει ευάλωτους ανα πάσα στιγμή να βρεθούμε στο έλεος μιας καταστροφής.

Ακούσαμε κραυγές αγωνίας για τα ρέματα και τους χειμάρρους κοντά ή εντός κατοικημένων περιοχών, την ανάγκη άμεσης παρέμβασης για την προφύλαξη της ασφάλειας πτήσεων στο αεροδρόμιο. Έχουν καταγραφεί τα μπαζωμένα ρέματα σε όλη την Μεσσηνία και παρόλα αυτά σήμερα 16 Νοεμβρίου κι ενώ η κακοκαιρία μας έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα, είμαστε σε…συσκέψεις, ευχολόγια και προσευχές!

Γιατί;

Γιατί απουσιάζει η βούληση για οργανωμένη και σχεδιασμένη παρέμβαση και πάνω από όλα τα κονδύλια!

Σώσαμε τις τράπεζες με εκατοντάδες δις και αδυνατούμε να σώσουμε τις ζωές μας και την περιουσία μας!

Κονδύλια υπάρχουν, εμείς δεν τα εκμεταλλευόμαστε!
Την ώρα που το Κράτος διαχρονικά όφειλε να αναζητήσει και να αντλήσει κοινοτικά κονδύλια που υπάρχουν για τις φυσικές καταστροφές.
Τόσο για να αποζημιωθούν οι ήδη πληγέντες- καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι πέρασε ένας χρόνος από τις φονικές πλημμύρες της Καλαμάτας για να αποζημιωθούν οι πλημμυροπαθείς- όσο και να γίνουν έργα αντιπλημμυρικά.

Την ώρα που ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Phil Hogan, μας λέει ότι «Οι κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις που εφαρμόζονται στον γεωργικό τομέα επιτρέπουν στα κράτη μέλη να καταρτίσουν εθνικά καθεστώτα ενίσχυσης για την αντιστάθμιση ζημιών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές, έκτακτες συνθήκες ή δυσμενή κλιματικά φαινόμενα που προκαλούν φυσικές καταστροφές», εδώ έρχεται ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ και συναντιέται στον Δήμο Μεσσήνης εν κρυπτώ ή για να ακριβολογούμε κεκλεισμένων των θυρών για δημοσιογράφους και αγρότες που επλήγησαν στο Δήμο Μεσσήνης, επειδή προφανώς δεν έχει κάτι σίγουρο να πει για τις αποζημιώσεις κι ακόμα βρίσκεται στην καταγραφή!

Μέσω των οικείων Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), τα κράτη – μέλη μπορούν να παρέχουν στήριξη για την αποκατάσταση του γεωργικού και παραγωγικού δυναμικού που υπέστη ζημιές από φυσικές καταστροφές, δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και καταστροφικά συμβάντα. Επιπλέον, τα ΠΑΑ μπορούν να στηρίξουν επενδύσεις στο πλαίσιο προληπτικών δράσεων με στόχο τη μείωση των κινδύνων και των επιπτώσεων που επιφέρουν τα ως άνω γεγονότα σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και δάση.

Τα ΠΑΑ μπορούν να παράσχουν επίσης στήριξη για τη θέσπιση μέτρων διαχείρισης κινδύνου. Ωστόσο, οι εν λόγω ενέργειες δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την απώλεια εισοδήματος ή τις ζημίες που καλύπτονται από τα μέτρα ασφάλισης του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Σημειώνεται ότι η τρέχουσα έκδοση του ελληνικού ΠΑΑ 2014-2020 δεν στηρίζει μέτρα διαχείρισης κινδύνου.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, μέσω του περιφερειακού προγράμματος Ιονίων Νήσων 2014-2020, μπορεί να στηρίξει αντιπλημμυρικές και αντιπυρικές παρεμβάσεις υπό τον θεματικό στόχο της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή καθώς και της πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων.

Οι νέοι κανόνες που ισχύουν επιτρέπουν στην ΕΕ να καλύψει μέχρι και το 95% του κόστους ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν από σεισμούς, πλημμύρες ή άλλες φυσικές καταστροφές.
Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική συνεισφορά της ΕΕ για ορισμένες περιφέρειες θα διπλασιαστεί σχεδόν από το σημερινό επίπεδο του 50%.

Υπάρχει πρόβλημα – Απαιτείται εγρήγορση

Χτες η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη παραδέχθηκε την εξάντληση των πόρων και των δυνατοτήτων της ΠΕ Μεσσηνίας χωρίς να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό. Ο μηχανικός της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων στην Π.Ε. Κυριάκος Μπεχράκης που ήταν στη σύσκεψη τόνισε ότι έγινε “μεγάλο έργο καθαρισμού ποταμών και χειμάρρων μετά τις πλημμύρες του περσινού Σεπτεμβρίου” και αναφέρθηκε στη μεγάλη εργολαβία καθαρισμού των 2 εκ. ευρώ στο Δήμο Οιχαλίας. Για το αεροδρόμιο παραδέχθηκε τα προβλήματα από τη Λιγδού και την προσαγωγό διώρυγα του ΓΟΕΒ. Η ΠΕ έχει καθαρίσει ένα χιλιόμετρο στη Λιγδού και θα απαιτηθεί κάποιο ανάχωμα από την Πολεμική Αεροπορία, και κατέληξε λέγοντας ότι έχει καθαριστεί ένα μεγάλο κομμάτι του Αρι. Θυμίζουμε ότι πέρσι την αποφράδα 7η Σεπτεμβρίου, το Διεθνές Αεροδρόμιο Καλαμάτας ήταν εκτός λειτουργίας και επιχειρησιακής δυνατότητας για μια εβδομάδα!

Με τέτοια σύγχρονα έργα ένα είναι το σίγουρο: θα πλημμυρίσουμε!

Βλέπουμε ότι κι εδώ υπάρχει ακόμα πρόβλημα, αφού οι παρεμβάσεις ήταν μερικές κι όχι συνολικές κι εμπλέκονται κι άλλοι φορείς.
Σαν να λέμε “εμείς κάναμε ό,τι ήταν να κάνουμε, τώρα η σειρά σας“!

Χαλασμένα τα 2 από τα 3 μηχανήματα!

Το Δασαρχείο επεσήμανε την έλλειψη μηχανημάτων αφού από τα 3 που διαθέτει, τα 2 είναι εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης!
Στη Μεσσήνη χρειάζεται καθαρισμός της Μαυροζούμενας από τη Βαλύρα έως τον Πάμισο.
Στον Δήμο Δυτικής Μάνης υπάρχει πρόβλημα στην 1η επαρχιακή οδό, στα όμβρια του Φονέα, και στο κομμάτι μεταξύ Στούπας – Αγιου Νικόλαου.

Να βοηθήσουμε όλοι

Από την άλλη υπάρχουν και οι πολίτες ως μονάδες. Οι περισσότεροι αγνοούν τους κανόνες πολιτικής προστασίας. Δεν δίνουν βάση στην έγκαιρη πρόγνωση των καιρικών συνθηκών και υπερκτιμούν τις δυνάμεις τους και φυσικά αρκετοί έχουν βάλει το… χεράκι τους να μπαζωθεί ένα ρέμα, να κοπεί ένα δέντρο να δημιουργηθεί κάποιο μικρό ή μεγάλο πρόβλημα.
Πολλοί αγανακτισμένοι λένε “πληρώνουμε φόρους, άρα είναι δουλειά του Κράτους”!
Θυμίζουμε ότι το Κράτος πτώχευσε και διάγει ημέρες μνημονιακές…

Ο Σώζων Εαυτόν Σωθείτω;

Στο δια ταύτα: Με δεδομένη την έλλειψη μέσων και δυνάμεων, απαιτείται η συμμετοχή όλων στο θέμα της προστασίας μας. Ο καθένας να λάβει τα μέτρα του στο σπίτι του με μέσα αυτοπροστασίας, όταν κρίνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Ας καθαρίσουμε μόνοι μας το φρεάτιο που βλέπουμε βουλωμένο μπροστά μας ή ας μην παρκάρουμε σε επικίνδυνα σημεία σε επερχόμενη κακοκαιρία.
Το Κράτος και η Περιφέρεια οφείλουν να παρέχουν τον συντονισμό και να τηρούν το μνημόνιο ενεργειών και παρέμβασης, λειτουργώντας την πυραμίδα ευθύνης, κι όχι όπως θέλει ο καθένας.

Σημαντική βοήθεια παρέχουν οι εθελοντικές ομάδες διάσωσης, έρευνας, παρέμβασης και γενικά όλοι οι εθελοντές, οι οποίοι είναι ένα δυναμικό που πρέπει να τους εκμεταλλευτεί η δημόσια διοίκηση και να τους παρέχει τα μέσα να βοηθήσουν.
Έχουμε μπροστά μας δύσκολη συνύπαρξη με τα καιρικά ή φυσικά φαινόμενα.
Ας το λάβουμε σοβαρά υπόψη γιατί ηδη έχουμε σοβαρές απώλειες…

Θ.Π.

Ακόμα κάνουμε συσκέψεις, ευχολόγια και προσευχές!

Δημοφιλέστερα

To Top