ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάκαρης: Προϋπολογισμός σε βάρος των συνοικιών και των χωριών της Καλαμάτας

Εφ’ όλης της ύλης κριτική άσκησε ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης σε όλα τα θέματα του προϋπολογισμού του Δήμου Καλαμάτας.

Έκανε λόγο για εύκολες αναπλάσεις του κέντρου σε βάρος των συνοικιών, για ψευτοδιαχείριση των σκουπιδιών, για έλλειψη κοινωνικών δράσεων και πρασίνου, αλλά και για παντελούς απουσίας πολιτικού απολογισμού εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας, ως όφειλε.
Από την τοποθέτησή του δεν φάνηκε καθόλου ικανοποιημένος από τον προϋπολογισμό του 2018- τον οποίον ειρήσθω εν παρόδω ο ίδιος ο δήμαρχος χαρακτήρισε “μνημονιακό”.

Ο προϋπολογισμός απηχεί τις απόψεις της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας δήλωσε ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Μανώλης Μάκαρης στο χθεσινοβραδινό συμβούλιο κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2018 για τον Δήμο. “Είναι προϋπολογισμός σε βάρος των συνοικιών της πόλης, σε βάρος των χωριών, δεν είναι συμμετοχικός”, τόνισε ο Μανώλης Μάκαρης και εξέφρασε την απορία του πως τον ψηφίζουν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων.

Μάλιστα επεσήμανε ότι σύμφωνα με τα νούμερα υπάρχει μεγάλη δυσαναλογία στα ποσά που ξοδεύονται για την πόλη της Καλαμάτας σε σχέση με τα περίχωρα. Όπως ανέφερε, 68 ευρώ ανά κάτοικο της Καλαμάτας θα ξοδευτούν από τον προϋπολογισμό, ενώ το ποσό αυτό είναι υποπολλαπλάσιο για τους κατοίκους των χωριών καθώς περιορίζεται σε 10 με 13 ευρώ ανά κάτοικο.

“ΨΕΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ”

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Μανώλης Μάκαρης για την διαχείριση των απορριμμάτων από τον Δήμο την οποία χαρακτήρισε ψευτοδιαχείριση, καθώς δίνονται σε εργολάβους 2.000.000 ευρώ ουσιαστικά για να ανακατεύουν τα σκουπίδια, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναρωτήθηκε που είναι η αύξηση της ανακύκλωσης και η μείωση των συμμείκτων απορριμμάτων, που θα έριχναν αυτό το κόστος, ενώ “το υπόλειμμα θάβεται”.

ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ ΜΑΡΑΘΟΛΑΚΚΑ ΚΑΙ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗ

Ο Μανώλης Μάκαρης δήλωσε ότι τόσο η εξυγίανση της Μαραθόλακκας, όσο και η αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού και η διαχείριση της λυματολάσπης παραπέμπονται στις καλένδες, καθώς δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό.

“ΟΙ ΕΥΚΟΛΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ”

Ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στηλίτευσε τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για αναπλάσεις κατά βάση με κυβόλιθους, που περιορίζονται στο κέντρο της πόλης, ενώ επεσήμανε ότι κάλλιστα τα χρήματα του Πράσινου Ταμείου θα μπορούσαν να δοθούν στις συνοικίες της Καλαμάτας. “Ενώ έχουμε 600.000 προϋπολογισμό από το Πράσινο Ταμείο αυτά τα χρήματα δεν πηγαίνουν εκεί, αλλά στις εύκολες πεζοδρομήσεις. Είναι πολύ εύκολο έναν δρόμο να τον πεζοδρομήσεις, και μάλιστα αν δεν κάνεις και κυκλοφοριακή μελέτη, είναι ακόμα πιο εύκολο.

“ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΒΑΣΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ”

“Πού είναι τα αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές εκείνες που είχαν το πρόβλημα;” αναρωτήθηκε ο Μανώλης Μάκαρης, “που είναι τα έργα στη Γλαύκου, στη Μπακογιάννη, στο Φραγκοπήγαδο, στη Δράκου, στη Θουρία- που έχετε ένα ημιτελές έργο; Άρα σημαίνει ότι δεν βάζουμε σε προτεραιότητα το θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης, και αυτό φάνηκε από τη συνεδρίαση του Συντονιστικού της Πολιτικής Προστασίας όπου οι ίδιοι οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων ανέδειξαν σοβαρά προβλήματα”.

“ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΚΑΘΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΙ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ”

“Δεν εισπράχτηκε τίποτα από τους μεγαλοοφειλέτες και εισπράχτηκαν πάρα πολλά από τους μικροοφειλέτες. Αυτό είναι λάθος”, επεσήμανε ο Μανώλης Μάκαρης.

“Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΝΕΙ ΠΡΩΤΑ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ”

Στο πρωθύστερο να προηγούνται οι αναπλάσεις και να έπεται η κυκλοφοριακή μελέτη αναφέρθηκε ο Μανώλης Μάκαρης: “η κυκλοφοριακή μελέτη της Καλαμάτας θα γίνει αφού έχουν προηγηθεί όλες οι αναπλάσεις. Πράγμα που δείχνει πόσο ανακόλουθη είναι η Δημοτική Αρχή, αφού πρώτα κάνει τις αναπλάσεις και μετά την κυκλοφοριακή μελέτη, όπως θα γίνει και με την παραλιακή”.

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Ο Μανώλης Μάκαρης επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα η δημοτική Αρχή Καλαμάτας δεν έχει προβεί σε πολιτικό απολογισμό πεπραγμένων όπως συμβαίνει σε κάθε δήμο, στο τέλος κάθε έτους. Έναν απολογισμό που θα γινόταν προτού προχωρήσει στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΕΝ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Σύμφωνα με τον Μανώλη Μάκαρη ο προϋπολογισμός του 2018 δεν εντάσσει οργανωμένο πράσινο στην πόλη της Καλαμάτας.

Η δημοτική Αρχή έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες της στο ΣΔΙΤ, δήλωσε ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας.“Δεν είδαμε τη βιοκλιματική αξιοποίηση του Κολυμβητηρίου, το Μέγαρο Χορού θα παραμείνει ακόμα μια χρονιά ανεκμετάλλευτο, αφού ουσιαστικά ανοίγει πολύ λίγες ημέρες τον χρόνο, και ελάχιστα αποδίδει στον Δήμο”.

Τέλος, διαπίστωσε και υστέρηση στην κοινωνική πολιτική καθώς όπως είπε δεν υπάρχει ούτε μία καινούργια δράση που θα μπορούσε να βοηθήσει τον κόσμο που έχει πρόβλημα.

Μαίρη Περδικέα

To Top