ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“ΝΑΙ” από Καλαμάτα στην επιστροφή της “Αφροδίτης της Μήλου” απο το Λούβρο

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΚΑΙ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΜΗΛΟ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ

Και η Καλαμάτα εντάσσεται στην προσπάθεια της χώρας για τον επαναπατρισμό του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου από το Λούβρου όπου εκτίθεται. Αυτό αποφασίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο υιοθετώντας έτσι το αίτημα του Δήμου Μήλου-που έχει και τη συμπαράσταση της ΚΕΔΕ- για επιστροφή στην πατρίδα του αυτού του αριστουργήματος Τέχνης από το Μουσείο του Λούβρου.

ΠΩΣ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ

Το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου είναι από τα, διεθνώς, πιο αναγνωρίσιμα έργα τέχνης όλων των εποχών.
Το γλυπτό, που συμβολίζει τη γυναικεία ομορφιά και θηλυκότητα, είναι σκαλισμένο σε μάρμαρο παριανό, έχει ύψος 2,02 μ. και βάρος 900 κιλά. Χρονολογείται γύρω στο 100 π.Χ. Είχε βρεθεί 8 Μαρτίου το 1820 στο Κλήμα της Μήλου από τον αγρότη Γεώργιο Κεντρωτά, σπασμένο στα δύο. Τα χέρια έλειπαν. Σύμφωνα με μία από τις εκδοχές, ο Γάλλος αξιωματικός Ολιβιέ Βουτιέ που βρισκόταν με το πολεμικό πλοίο «Εσταφέτ» στο λιμάνι για να ξεχειμωνιάσει, αντιλήφθηκε την αξία του αγάλματος. Ενημέρωσε τον πρόξενο της Γαλλίας στη Μήλο, που έσπευσε να το αγοράσει. Το νέο όμως διέρρευσε και στο νησί έσπευσαν και άλλοι επίδοξοι αγοραστές. Καλύτερα παζάρια με τους Οθωμανούς φαίνεται ότι έκαναν οι Γάλλοι, που τελικά έφυγαν με το πολύτιμο «εμπόρευμα». Την 1η Μαρτίου του 1821 ο Γάλλος πρεσβευτής Mαρκήσιος ντε Pιβιέρ δώρισε το άγαλμα στον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο ΙΗ΄, για να τοποθετηθεί στο Λούβρο όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Στο μουσείο της Μήλου υπάρχει πιστό αντίγραφό του, το οποίο έστειλε αργότερα ως δωρεά το Λούβρο. Η Αφροδίτη της Μήλου θεωρείται καταπληκτικό έργο της ελληνιστικής τέχνης, το οποίο συνδυάζει αρμονικά τη γυναικεία ομορφιά και θηλυκότητα. Άλλοτε θεωρείτο έργο του Πραξιτέλη, σήμερα όμως είναι σαφές ότι ο δημιουργός της είναι άλλος. Είναι σήμα κατατεθέν της Μήλου ή προσδιοριστικό στοιχείο του τουρισμού της και οπωσδήποτε ένα από τα σημαντικότερα αποκτήματα του Λούβρου.

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ

Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης χαρακτηρίζει την αρπαγή του αγάλματος, πράξη πολεμική – όχι εμπορική – και δηλώνει δημόσια ότι πιστεύει ακράδαντα ότι το σχέδιό του μπορεί να γίνει γόνιμο, με προσπάθεια. «Γνωρίζουμε ότι δεν υπήρχε ουσιαστικά καμία αγορά αφού αυτή έγινε με το όπλο πάνω στο τραπέζι και η μεταφορά έγινε με πολεμικό πλοίο της Γαλλίας».

Τον περασμένο Δεκέμβριο οι «Times» κοινοποίησαν την ουσιαστική προσπάθεια της Μήλου για την επαναφορά του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου από τον Λούβρο, στην Ελλάδα. Μάλιστα, είχε αναφέρει ως «όπλο» το γεγονός ότι η Αφροδίτη θα έχει το σπίτι της, το Ιστορικό κτίριο θηλέων Μήλου στην Πλάκα, το οποίο θα ονομαστεί «το σπίτι της Αφροδίτης».

Μετά από πρόσκληση της ΚΕΔΕ διάφοροι δήμοι σε όλη την Ελλάδα εκδίδουν ψηφίσματα συμπαράστασης στην προσπάθεια επιστροφής του αγάλματος εκεί όπου ανήκει, στη Μήλο.
Στο πλαίσιο αυτό και ο Δήμος Καλαμάτας εντάχθηκε από χθες στις πόλεις που υποστηρίζουν τον επαναπατρισμό του αγάλματος.
Να σημειωθεί ότι παράλληλα με τα ψηφίσματα των Δημοτικών Συμβουλίων ανά την Ελλάδα, η ΚΕΔΕ συγκεντρώνει υπογραφές υποστήριξης του αιτήματος επαναπατρισμού του αγάλματος. Στόχος η συγκέντρωση 1.000.000 υπογραφών ώστε να τις αποστείλει στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πετύχουν την επιστροφή του αγάλματος στην Ελλάδα.

“ΝΑΙ” από Καλαμάτα στην επιστροφή της “Αφροδίτης της Μήλου” απο το Λούβρο
To Top