ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαγράφονται τα δάνεια 47.000 δανειοληπτών του πρώην ΟΕΚ

Mουζάλας: “Θέλουμε να χαράξουμε νέα στεγαστική πολιτική”

82.000 ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΤΟΥ ΟΕΚ – 200 ΕΚΑΤ. ΟΙ ΤΟΚΟΙ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΑΣ
ΤΟ 70% ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΟΦΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΓΟΡΔΙΟ ΔΕΣΜΟ

Στην Καλαμάτα βρέθηκε σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου για τα ακίνητα Μάριος Μουζάλας.
Kλιμάκιο του Γραφείου του Γ.Γ. Υπουργείου Εργασίας με επικεφαλής τον Μάριο Μουζάλα, ήρθε στην πόλη μας στα πλαίσια περιοδείας στο νομό Mεσσηνίας για ενημέρωση σχετικά με τις ρυθμίσεις δανείων από κεφάλαια του πρ. Οργανισμού Εργατικών Κατοικιών.
Πρόκειται για ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα που αφορά χιλιάδες δανειολήπτες του ΟΕΚ.

«Το πολιτικό αυτό πρόβλημα δημιουργούσε ανασφάλεια στον κόσμο καθώς έκανε χρήση ενός σπιτιού χωρίς να είναι όμως δικό του. Το ζήτημα δεν λυνόταν γιατί δημιουργούσε ένα κοινό σε πολιτική ομηρεία το οποίο αυξανόταν, τα προβλήματα συσσωρεύονταν μαζί με την κερδοσκοπία που αναπτύχθηκε γύρω από αυτό. Μια κοινωνική παροχή μετατράπηκε σε παιχνίδι πολιτικής εξάρτησης των εργαζομένων» επισημαίνει.

Ήδη από το 1994 υπήρχε νόμος 2224/94 που όριζε την υποχρέωση στον ΟΕΚ μαζί με τα σπίτια να δίνονται και τα οριστικά παραχωρητήρια. Αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αντ` αυτού οι προηγούμενες κυβερνήσεις εφηύραν την πατέντα του προσωρινού παραχωρητηρίου δηλαδή ένα ενοικιαστήριο στους δικαιούχους, π.χ. 1 ευρώ το μήνα ανά τ.μ με την υπόσχεση ότι όταν δοθεί το οριστικό παραχωρητήριο θα προσμετρηθούν όσα χρήματα έχουν δοθεί και θα αφαιρεθούν από το τίμημα που θα οριζόταν”.

Όπως δήλωσε ο Μάριο Μουζάλας η κατάσταση είχε φτάσει στο αδιέξοδο με έναν δανεισμό που στο σύνολό του είχε φτάσει το 1.860.000.000 ευρώ (!) με το 2016-2017 το κράτος να εισπράτει 54 εκατομμύρια ευρώ απο δόσεις δανειοληπτών και την ίδια στιγμή να δημιουργούνται 48 εκατομμύρια καινούργιες οφειλές! Συνολικά υπήρχαν 82.000 δανειολήπτες από τους οποίους το 72% είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ πάνω από 200 εκατομμύρια είχαν φτάσει οι τόκοι υπερημερίας.
Αυτή η κατάσταση όπως εξήγησε ο Μάριος Μουζάλας οφείλεται στο “πολιτικό παιχνίδι εξάρτησης” που έφτιαξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις προκειμένου να κρατούν σε πολιτική ομηρία τους εργαζόμενους.
Και ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως το 2004, κατά την προεκλογική περίοδο- τα δάνεια από τον ΟΕΚ αυξήθηκαν κατά 153%, όπως κάτι ανάλογο έγινε και το 2007 -πάλι προεκλογικά- που αυξήθηκαν κατά 753%.
Όπως επεσήμανε, το 60% του ποσού των δανείων που είχαν διατεθεί, εκταμιεύτηκαν μέσα σε 8 χρόνια, όταν αυτό το σύστημα δανειοδότησης είχε ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’70.
“Το 60% των δανείων δόθηκαν από το 2004-2012”, τόνισε ο Μάριος Μουζάλας.

Ο ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου αφού εξήγησε τη δυσχερή και αδιέξοδη κατάσταση, “έναν γόρδιο δεσμό”, όπως είπε που έπρεπε να λύσει το Υπουργείο, αναφέρθηκε στην πρόσφατη υπουργική απόφαση για τους δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ, και στα ευνοϊκά μέτρα που αυτή ορίζει.

Έτσι λοιπόν:

ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΟΤΑΝ:

-Μέχρι 6.000 οφειλή, διαγράφεται το δάνειο
-Όποιος έχει καλύψει το 60% του δανείου που πήρε, διαγράφεται το δάνειό του. Αφορά 47.000 δανειολήπτες, των οποίων ουσιαστικά τα δάνεια είχαν αποπληρωθεί, αλλά είχαν φορτωθεί με τόκους υπερημερίας.
-Διαγράφονται όλοι οι τόκοι υπερημερίας που έχουν επιβληθεί

ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ 30.000 ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ

Έτσι από τους 82.000 οφειλέτες στον πρώην ΟΕΚ, απομένουν περίπου 30.000 δανειολήπτες για τους οποίους θα ισχύσουν οι παρακάτω ευνοϊκές ρυθμίσεις:

Οριζόντια μείωση του 15% του δανείου σε όλους
Πρόσθετη έκπτωση 10% σε ευάλωτες ομάδες (συνταξιούχοι, περιπτώσεις χηρείας, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ)
Πρόσθετη έκπτωση 20% για τους πολύτεκνους
-Έτσι η δόση βγαίνει κατά 50-70% φθηνότερη

ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ:

Περίοδος χάριτος 6 μηνών που παρατείνεται για άλλα δύο εξάμηνα, ώστε όσο είναι άνεργος ο δανειολήπτης να απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής δόσης.

To Top