ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μόνο «εντός ωραρίου» θα εργάζονται οι αρχαιοφύλακες – “Στον αέρα” οι εκδηλώσεις και οι συναυλίες

Την απόφασή τους να μη συμμετέχουν σε «εκδηλώσεις παντός τύπου σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους εκτός ωραρίου λειτουργίας» ανακοίνωσαν οι αρχαιοφύλακες.

Όπως σημειώνει σε σχετική της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού είχε ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη απόφαση.

Mέχρι τις 20:00 είναι το ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων.

«Πρέπει όταν οι εργαζόμενοι εργάζονται υπερωριακά εκτός ωραρίου να αμείβονται. Πρέπει να καταβάλλονται τέλη ώστε να μην υπάρχει απώλεια δημοσίων εσόδων», συμπληρώνει η ΠΕΥΦΑ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η ανεξέλεγκτη χρήση όπως έχουμε πολλές φορές αναφέρει παντός τύπου εκδηλώσεων οι οποίες προσβάλουν τα Μνημεία και τους χώρους δεν είναι αποδεκτές».

Η ΠΕΥΦΑ ενημερώνει επίσης ότι έχει ζητήσει «έκτακτη και επείγουσα συνάντηση για το θέμα των εκδηλώσεων από 11/05/2018», πως «η ενημέρωση που είχαμε από τον Υφυπουργό κ. Στρατή, είναι ότι έχει καθοριστεί συνάντηση, μαζί με άλλα θέματα για τις 08/06/2018» και ότι «έπρεπε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, να είχε άμεση προτεραιότητα την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος».

Η Αρχαία Μεσσήνη αποτελεί πόλο έλξης.

Στον αέρα οι εκδηλώσεις

Η απόφαση αυτή των αρχαιοφυλάκων προκάλεσε αναστάτωση και προβληματισμό στις εταιρίες παραγωγής και διοργάνωσης εκδηλώσεων και συναυλιών, και σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους που εμπλέκονται (φωτιστές, ηχολήπτες, ηχητικούς, κλπ). Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στην Αρχαία Μεσσήνη είχαν ήδη "κλειδώσει" μέχρι τώρα τρεις μεγάλες συναυλίες: Του Γιάννη Πάριου, της Χάρις Αλεξίου και του Μιχάλη Χατζηγιάννη, οι οποίες είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθούν κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Παρόμοια προβλήματα θα δημιουργηθούν και σε άλλους πολυσύχναστους αρχαιολογικούς χώρους.

Το ΦΕΚ που ισχύει από τις 4 Απριλίου 2018.

Οι πρόσθετες αποζημιώσεις των φυλάκων πληρώνονται από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) και όχι από το υπουργείο, μέσα σε ένα δίμηνο.
Οι αρχαιοφύλακες μέχρι το καθεστώς που ίσχυε, εργάζονταν εθελοντικά, χωρίς κάποια επίσημη αμοιβή, όμως κάποιοι συντελεστές των διοργανώσεων, δεν τους άφηναν παραπονούμενους με κάποια υποτυπώδη αμοιβή - φιλοδώρημα.
Για το θέμα αυτό έχει τοποθετηθεί και ο Καθηγητής αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης, που έχει αφιερώσει τη ζωή του στον χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, ο οποίος λειτουργεί ως υπόδειγμα: «Θα έπρεπε να λυθεί επιτέλους αυτό το ζήτημα, εμείς έχουμε συνεχώς παραστάσεις και οι υπάλληλοι μένουν μέχρι αργά για να είναι ανοιχτός ο χώρος, επειδή έχουν φιλότιμο και με εκτιμούν. Κάνουμε μια κοινή προσπάθεια, όμως δεν γίνεται να συνεχιστεί έτσι».

Μόνο «εντός ωραρίου» θα εργάζονται οι αρχαιοφύλακες – “Στον αέρα” οι εκδηλώσεις και οι συναυλίες
To Top