ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Μάνη αποχαιρέτησε τον ποιμενάρχη της Μητροπολίτη κυρό Χρυσόστομο

Στην ιστορική γη της Μάνης, την οποία αγάπησε και αγαπήθηκε όσο λίγοι, κείτεται πλέον ο μακαριστός Μητροπολίτης Μάνης κυρός Χρυσόστομος, ο οποίος εκδήμησε αιφνιδίως, το πρωί της Τετάρτης (8/11), σε ηλικία 84 ετών, κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής θείας λειτουργίας στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρεόπολης.

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη εψάλη το μεσημέρι της Παρασκευής (10/11) στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Γύθειο, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, συνεπικουρούμενου από πλειάδα ιερέων. Παρέστησαν ο τοποτηρητής της χηρευούσης Μητρόπολης Μάνης, σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, μητροπολίτες, εκπρόσωποι της πολιτικής, της περιφέρειας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ενόπλων δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, τοπικών συλλόγων, φορέων και οργανισμών, κλήρος και πλήθος κόσμους που συνέρευσαν στο Γύθειο από όλη τη Μάνη -και όχι μόνο- για να αποχαιρετήσουν τον ποιμενάρχη τους.

Ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, ως εκπρόσωπος της Συνόδου, στον επικήδειο λόγο μίλησε για την ζωή και το έργο του μακαριστού Χρυσοστόμου, ενώ αναφέρθηκε στις σπουδές, στην πορεία, στην πνευματική, κοινωνική και φιλανθρωπική προσφορά και μέριμνα του.

Στην συνέχεια μίλησαν ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος, ο βουλευτής κ. Αθανάσιος Δαβάκης, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης κ. Ιωάννης Μαραμπέας, ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Γυθειατών Αττικής «Η ΚΡΑΝΑΗ» κ. Συμεών Χατζηχαραλάμπους, μαθήτρια των κατηχητικών σχολείων Γυθείου, ο αρχιμανδρίτης Ανδρέας Μπολοβίνος και εκ μέρους του κλήρου της τοπικής Εκκλησίας ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Μάνης, αρχιμανδρίτης Συμεών Λαμπρινάκος.

Ακολούθησε πομπή με τη μεταφορά του σκηνώματος του μακαριστού ιεράρχη στους κεντρικούς δρόμους του Γυθείου.

Η ταφή του κυρού Χρυσοστόμου έλαβε χώρα στην Κοινότητα Καλυβίων, σε σημείο που είχε υποδείξει ο ίδιος.

Σε λαϊκό προσκύνημα το σκήνωμα του Χρυσοστόμου
Το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτου Μάνης κυρού Χρυσοστόμου είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από το απόγευμα της Τετάρτης (8/11). Το σκήνωμα υποδέχτηκε κλήρος και λαός της Μάνης στο Ηρώον Γυθείου, όπου με πομπή μεταφέρθηκε στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Γυθείου.

Πλήθος κόσμου και άτομα κάθε ηλικίας, με έκδηλη τη θλίψη στα πρόσωπα τους, κατέφτασαν στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό ώστε να ασπαστούν το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτου Μάνης και να λάβουν για τελευταία φορά την ευχή του.

Ανάμεσά τους βρίσκονταν και οι σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Σύρου και Τήνου κ. Δωρόθεος.

Μήνυμα του Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου
Σε μήνυμά του ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ο οποίος ορίστηκε τοποτηρητής της χηρευούσης Μητρόπολης Μάνης, αναφέρει τα εξής:

«Ευλαβέστατοι κληρικοί,
Οσιώτατοι Μοναχοί και Μοναχές
και αγαπητοί μου Χριστιανοί,

Ως Τοποητηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης με μεγάλην λύπην και πόνον ψυχής σας αναγγέλω οτι ο πολύτιμος και σεβαστός εις όλους μας και πολύ αγαπητός Μητροπολίτης Μάνης ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ εξεδήμησε εις Κύριον την 8ην Νοεμβρίου 2017, κατά την διάρκειαν της Θείας Λειτουργίας, εις τον πανηγυρίζοντα Ιερόν Ναόν Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρεόπολης. Αφού έζησε εις την επι γής στρατευομένη Εκκλησίας επι 84 έτη, ευρίσκεται πλέον εις την εν ουρανώ θριαμβεύουσα Εκκλησία. Ο θάνατός του εβύθισε όλους μας εις βαθύτατη θλίψιν και εδημιούργησεν, εις τας καρδίας όλων μας οδύνην, διότι έφυγεν από κοντά μας ο οτρηρός εργάτης του Ευαγγελίου. Επί είκοσι ένα έτη ως Μητροπολίτης της ιστορικής Μητροπόλεως Μάνης και καλός ποιμήν ενός ολόκληρου λαού ετίμησε την αγιωτάτην Εκκλησίαν μας με το σπάνιον ήθος του, με τον κρυστάλλινον ορθόδοξον λόγον του και ιδιαιτέρως με την ενάρετον βιοτήν και πολιτείαν του, την απλότητα, την καλωσύνην, την αφιλοχρηματίαν, την φιλοπτωχείαν και την αγάπην του προς κάθε άνθρωπον.

Ήταν άνθρωπος μεγάλης πίστεως και ισχυράς θελήσεως. Τα πάντα ανέθετε στο Θεό.. Το “πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα” δεν ήταν μια λειτουργική απλώς πρόσταση, αλλά μια πεποίθηση δική του που έδειχνε πόσο εμπιστευτόταν τον Θεό.
Διαβάστε εδώ: Συγκλονιστικό βίντεο: Η τελευταία Θεία Λειτουργία του μακαριστού Μητροπολίτη Μάνης

Ιεροπρεπής και αξιοπρεπής, ως ελαία κατάκαρπος, κατηξιωμένος Ποιμενάρχης με ολοπρόθυμον συμμετοχήν εις την λύπην και τα προβλήματα των ανθρώπων και εις την χαρά των πνευματικών του τέκνων.

Ηγάπησε τον λαόν και την Μητρόπολιν της Μάνης και ηγαπήθη από μικρούς και μεγάλους όσον ολίγοι.

Αυτόν τον άξιον Ιεράρχην, που ευτυχήσατε να τον έχετε πνευματικό πατέρα, θα κηδεύσομε την προσεχή Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου και ώραν 2:00 μ.μ.. Η Εξόδιος Ακολουθία θα ψαλή εις τον Μητροπολιτικός Ιερόν Ναόν Αγίου Γεωργίου Γυθείου.

Παράκλησις μου να παραστήτε όλοι κατά την εξόδιον Ακολουθία, να του φιλήσουμε με σεβασμό το αγιασμένο χέρι του, που τόσες φορές μας ευλόγησε και να τον συνοδεύσομε στην τελευταία επίγεια κατοικία του.

Ευχέτης σας προν τον Κύριον
Ο ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ
Ο Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος»

Φωτο: Τ. Κούρος, githio-click.gr, Μητρόπολη Μάνης
Video: Τ. Κούρος
Με πληροφορίες από githio-click.gr, vimaorthodoxias.gr

Η Μάνη αποχαιρέτησε τον ποιμενάρχη της Μητροπολίτη κυρό Χρυσόστομο
To Top