ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λύρας για Βασιλόπουλο: “Την ώρα που άλλοι ψάχνουν να βρουν τεχνοκράτες ή ψάχνουν να βρουν μεθοδεύσεις υπάρχει ένας δήμαρχος με όραμα και σχέδιο”

Ανοιχτή στήριξη Λύρα σε Βασιλόπουλο

Αυστηρή κριτική για τα έως τώρα γενόμενα στις διαδικασίες των κοινοτικών εκλογών, αλλά και ενημέρωση ως προς τις τελευταίες αλλαγές στον εκλογικό νόμο που συμπαρασύρουν τις κοινότητες, έδωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτης Λύρας. Παράλληλα μίλησε με θερμά λόγια για τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο υποστηρίζοντας οτι είναι τιμή του που συνεργάζεται με τον Δήμαρχο, με τον οποίο συνδέεται και με μακρόχρονη φιλία. Μαζί του και ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, που έδωσε διευκρινίσεις και απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Βασιλόπουλος: "Η επιτυχία της Δημοτικής Αρχής συνδέεται με την επιτυχία των Κοινοτήτων- Είναι συγκοινωνούντα δοχεία"

"Η επιτυχία της Δημοτικής Αρχής συνδέεται με την επιτυχία των Κοινοτήτων. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Έτσι εξηγείται και η πρωτοβουλία μου από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου να εκχωρήσω αρμοδιότητες στα εκλεγμένα μέλη των Κοινοτήτων...Σεβόμαστε απόλυτα τη βούληση των τοπικών Κοινοτήτων", δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Καλαμάτας.

Λύρας: "Η σχέση μου με τον Δήμαρχο είναι αδιατάρακτη και αδιαμεσολάβητη"

lyras-DSC-1152

Με θερμά λόγια εκφράστηκε ο Παναγιώτης Λύρας για τη σχέση του με τον Δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η πορεία τους είναι παράλληλη και χωρίς δεύτερες σκέψεις, χαρακτηρίζοντας τη μεταξύ τους σχέση ως "αδιατάρακτη και αδιαμεσολάβητη". Χαρακτήρισε τον δήμαρχο ως ανθρωποκεντρικό, "την ώρα που άλλοι ψάχνουν να βρουν τεχνοκράτες ή ψάχνουν να βρουν μεθοδεύσεις. Όταν ένας δήμαρχος έχει και όραμα και σχέδιο, μόνο τιμή υπάρχει", δήλωσε

Τι ανέφερε πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτης Λύρας

"Μετά τις πρόσφατες αλλαγές στον τρόπο ανάδειξης των Κοινοτικών Αρχών θεωρούμε υποχρέωση μας να ενημερώσουμε και να διευκρινίσουμε κάποια ζητήματα όπως έχουμε κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα της τρέχουσας δημοτικής περιόδου αλλά και αυτά που αφορούν το μέλλον, την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο.

Όλες αυτές οι αλλαγές είναι άλλο ένα κεφάλαιο σε μια παλινωδία ρυθμίσεων από το 2019 μέχρι σήμερα. Ο νόμος 4555/2018 της απλής αναλογικής («Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ») όπως εφαρμόστηκε στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές με πολλά προβλήματα για τη διοίκηση των Δήμων σε όλη τη χώρα είχε και μια αιτία και αφορμή να ασχοληθούν νέοι άνθρωποι με τα κοινά στον τόπο που ζουν και δραστηριοποιούνται.

Την ανεξάρτητη εκλογή των Κοινοτήτων.

Νέοι άνθρωποι στα κοινά και πολίτες που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν βολευτεί στον καναπέ της κριτικής τους αποφάσισαν και συμμετείχαν στις εκλογές για να ασχοληθούν με τον τόπο τους. Χωρίς απαραίτητα κοινή πολιτική οπτική ή άλλου είδους σύνδεση έγιναν οι εθελοντές, οι εργάτες, οι φωνές του τόπου τους. Και αυτό πέτυχε! Πανελλαδικά και χωρίς να φαίνεται αρχικά έγινε ένα κοινοτικό κίνημα που είχε βάση του τη συνύπαρξη, τη συμμετοχή, την «αστράτευτη» μικρή αυτοδιοίκηση.

Και μετά ήλθαν οι «Επείγουσες διατάξεις Υπουργείου Εσωτερικών» ο νόμος Θεοδωρικάκου ν.4623/2019. Η εκλογή μέσω ξεχωριστής κάλπης χρεώθηκε ως αντισυνταγματική και καταργήθηκε και ταυτόχρονα καταργήθηκαν αρμοδιότητες και πόροι για τις Κοινότητες. Δυνατότητα προσφυγής στο ΣτΕ για τις ανοργάνωτες Κοινότητες δεν υπήρχε αλλά οι διαμαρτυρίες μας έγιναν ορμή και ένωσαν για πρώτη φορά Κοινότητες από όλη την Ελλάδα. Ένα άτυπο συντονιστικό όργανο συγκροτήθηκε και με ευθύνη από τότε μέχρι σήμερα και παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και λόγω πανδημίας στη συνέχεια αντέδρασε με πληθώρα υπομνημάτων, ψηφισμάτων και προτάσεων που κατέθεσε και στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην ΚΕΔΕ.

lyras-DSC-1158

Οι κάτοικοι των χωριών μας μετά τη συνένωση των δήμων και κοινοτήτων το 2010 και την απώλεια υπηρεσιών, υπαλλήλων, μηχανημάτων και τη συγκέντρωσή τους στις έδρες των Δήμων  λογικό και επόμενο είναι να αισθάνονται παραμελημένοι και τα κεκτημένα τους να απογυμνωθούν. Η πρόβλεψη του νόμου του Κλεισθένη για ενίσχυση των κοινοτήτων με αρμοδιότητες και πόρους έδωσε την εντύπωση ότι θα επανέλθουν κονδύλια ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες τους και θα μπορούσε να αποτελέσει και μια βάση για ειδικά προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ ή του Ταμείου Ανάκαμψης και σύμφωνα με τον χαρακτήρα κάθε κοινότητας (ορεινή, πεδινή, νησιωτική, ημιαστική, αστική κλπ). Με πρώτο λόγο ασφαλώς στα εκλεγμένα κοινοτικά συμβούλια που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Όλα αυτά καταργήθηκαν πριν δοκιμαστούν στην πράξη, χωρίς να επηρεάζεται η κυβερνησιμότητα των δήμων από την όποια σύνθεση του όποιου Συμβουλίου Κοινότητας.

νόμος Βορίδη ν.4804/2021 ήταν η επόμενη σελίδα της κακογραφίας. Γονατογράφημα ο Κλεισθένης λόγω των προβληματικών διατάξεων αλλά και η διόρθωσή του έγινε σε απόσταση από την πραγματικότητα, τη βούληση των τοπικών κοινωνιών, σε ευθυγράμμιση με μια συγκεντρωτική λογική"

Πρόχειρες διατάξεις που ήλθαν και αυτές να ανατραπούν εν των μέσω της Μεγάλης Εβδομάδας με τις «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄και β΄βαθμού» ν. 5043/2023 και κυριολεκτικά λίγα λεπτά πριν από τη λήξη της θητείας της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις Εθνικές Εκλογές.

lyras-DSC-1161

Και με αναστροφή λόγω συμμόρφωσης σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα της ανάδειξης των προέδρων των Κοινοτήτων σε Κοινότητες πάνω 300 κατοίκους. Και με εκλογικά τεχνάσματα γύρω από τις μονοεδρικές Κοινότητες μέχρι 300 κατοίκους που κατέβηκε το όριο εν μια νυκτί σε 200.

Με την ΚΕΔΕ να προτείνει, να παρατηρεί και να αποδέχεται για εμάς χωρίς εμάς.

"Με ευθύνη ως Δίκτυο Κοινοτήτων εκφράσαμε τις απόψεις με αποδέκτες όλους τους Έλληνες Βουλευτές και στο παρά πέντε σώθηκε τουλάχιστον το αυτονόητο. Σε κάθε χωριό να εκλέγεται το κοινοτικό συμβούλιο που θα πλειοψηφήσει ανά Κοινότητα και όχι αυτό που ανήκει στην πλειοψηφία ανά Δήμο. Τόσο απλά, τόσο δημοκρατικά. Ευτυχώς διασώθηκε η κοινή λογική!"

Συγκεκριμένα, στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου μια σειρά αλλαγών, όπως ισχύουν μέχρι σήμερα, έχουν διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο. 

  • Δεν υπάρχει ξεχωριστή κάλπη για την ανάδειξη κοινοτικών αρχών, προέδρων και συμβουλίων Κοινοτήτων.
  • Όλες οι Κοινότητες ανεξάρτητα από τον πληθυσμό ονομάζονται Δημοτικές Κοινότητες.
  • Κάθε συνδυασμός υποψηφίου Δημάρχου θα έχει και υποψηφίους ανά Κοινότητα και μπορεί να συμπληρώσει τουλάχιστον το 60% του συνολικού αριθμού.
  • Μέχρι 200 κατοίκους εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας και είναι ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος του συνδυασμού που συγκέντρωσε κατά την αρχική ψηφοφορία (πρώτη Κυριακή) στη Δημοτική Κοινότητα την απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Μέχρι ένα σταυρό.
  • Από 201 έως 2000 κατοίκους εκλέγεται 3μελές συμβούλιο που τα 3/5 καταλαμβάνει ο συνδυασμός που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους σταυρούς στη Δημοτική Κοινότητα την πρώτη Κυριακή και πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας ορίζεται ο πρώτος κατά σειρά.
  • Από 2.001 μέχρι 10.000 εκλέγεται 5μελές.
  • Από 10.000 μέχρι 50.000 εκλέγεται 11μελές
  • Και από 50.000 και πάνω εκλέγεται 15 μελές.

Εδώ απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για να επικαιροποιηθεί η ρύθμιση του ν.4804/2021. 

Στους ανθρώπους που ξυπνούν κάθε μέρα στον τόπο τους και γνωρίζουν τις ανάγκες τους, πονούν για τον τόπο τους η διαδικασία εκλογής είναι δεύτερη σκέψη. Δεν μπορούμε να νοιώθουμε ότι μας «έκλεψαν το γλυκό μέσα από το βάζο» αλλά όπως έχει αποδειχθεί και στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές υπάρχουν πολίτες με εμπειρίες και δυνατότητες που ξεπερνούν τις πρόσκαιρες γραφειοκρατίες, που ξέρουν και από διοίκηση, που μπαίνουν μπροστά και διεκδικούν, που συνεργάζονται με  όλους για το καλό του τόπου τους. Και κρίνουν και αξιολογούν ποιος είναι ο υποψήφιος Δήμαρχος που μαζί του θα προσφέρουν πιο πολλά, που θα αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα, που ζουν τα επώδυνα αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής με την ερημοποίηση που καταγράφεται στα χωριά μας.

lyrasimage00002

lyrasimage00011

 

"Καλούμε τους ανθρώπους των Κοινοτήτων να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που ξέρουν. Να είναι οι φωνές του τόπου τους. Οι Κοινότητες είναι θεσμός των Ελλήνων και δεσμός με τη διοίκηση αλλά και στην περίπτωση της Καλαμάτας είναι και δίκτυο μιας πόλης που έχει ένα ραντεβού με τη σύγχρονή της ιστορία"

Σε αυτή τη στροφή της ιστορίας εμείς έχουμε την ευθεία μας. Είμαστε με τον «γκρεμιστή» και τον «κτίστη» όπως λέει και ο ποιητής. Η αλήθεια των θεσμών της Δημοκρατίας και της Αυτοδιοίκησης και φυσικά της κοινωνίας δεν μπορεί να γκρεμιστεί. Η φανέρωση και η ανάδειξή της προϋποθέτει να γκρεμίσουμε ότι μας χωρίζει και να κτίσουμε ότι μας ενώνει. Η Δημοκρατία και η Αυτοδιοίκηση και είναι ιδέες, διαδικασίες και άνθρωποι φυσικά. Για να υπάρξουν χρειάζονται δυο συστατικά ...συνεργασία και τόλμη. Δεν μας λείπει!"

Δημοφιλέστερα

To Top