Επί Σκηνής

Λύκειο Πεταλιδίου: Θεατρική παράσταση για τη γενοκτονία των Ποντίων στο ΔΗΠΕΘΕΚ

Θεατρική, χορευτική παράσταση του Γενικού Λυκείου Πεταλιδίου στο ΔΗΠΕΘΕΚ το Σάββατο 26 Μαΐου, στις 20.00-Είσοδος ελεύθερη

Το Γενικό Λύκειο Πεταλιδίου παρουσιάζει τη θεατρική, χορευτική παράσταση με θέμα «Την πατρίδα μ΄ έχασα», η οποία προετοιμάστηκε στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος πολιτιστικών θεμάτων, με συντονίστρια την Δήμητρα Γρουσουζάκου. Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Γιαννούκος Παναγιώτης, Ξαρχάκος Γεώργιος.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα αναφέρεται στην γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στην περιοχή του Πόντου, που πραγματοποιήθηκε από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1924.

Η παράσταση δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Πεταλιδίου και τον κ. Κατσά Ιωάννη. Αποτελείται από θεατρικό και χορευτικό μέρος και συνοδεύεται από οπτικοακουστικό υλικό. Μαρτυρίες προσφύγων συνδυασμένες με τις αναμνήσεις και τη ζωή τους στον Πόντο συνθέτουν τον βασικό κορμό της παράστασης, ο οποίος, όμως, πλαισιώνεται από τους ποντιακούς χορούς, οι οποίοι αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των Ελλήνων του Πόντου. Η παράσταση παρουσιάστηκε τον Απρίλιο στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής.

“Στη μνήμη όλων αυτών των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική αλήθεια αποφασίσαμε να αναλάβουμε  αυτό το πρόγραμμα, καθώς νιώθουμε ότι  το ιστορικό παρελθόν ζητά δικαίωση”

δηλώνει η Διευθύντρια του Λυκείου Πεταλιδίου Μεσσηνίας,
Γρουσουζάκου Δήμητρα.

Παράλληλα με την παράσταση, θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής με έργα που αναφέρονται στη γενοκτονία, από μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ, Τμήμα Συντήρησης Έργων Τέχνης, σε επιμέλεια του εκπαιδευτικού Σπύρου Νιαβή.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Εορτών Μαθητικής Δημιουργίας 2018, που διοργανώνει το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Η παράσταση στο ΔΗΠΕΘΕ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας και της ΦΑΡΙΣ.
Είσοδος ελεύθερη-Διάρκεια παράστασης:90′

 
 

Λύκειο Πεταλιδίου: Θεατρική παράσταση για τη γενοκτονία των Ποντίων στο ΔΗΠΕΘΕΚ
To Top