Υγεία

Λινού: Λίγα τα εμβόλια που θα έρθουν στην Ελλάδα, καθυστερούν πολύ

"ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ 600.000 ΠΟΛΙΤΕΣ- ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ-ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ 5% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ"

Μικρό το ποσοστό του πληθυσμού που θα αποκτήσει ανοσία από το εμβόλιο στην Ελλάδα σύμφωνα με την Αθηνά Λινού. «Καμπανάκι» για τα νησιά και τον μικρό αριθμό των τεστ.

Χαμηλά βάζει τον πήχη του εμβολιασμού για την Ελλάδα η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Όπως σημειώνει τα αποτελέσματα του εμβολίου θα αργήσουν να φανούν διότι και το ίδιο το εμβόλιο έχει αργήσει να φτάσει αλλά και οι δόσεις που θα έρθουν στην Ελλάδα θα είναι ικανές να δώσουν ανοσία μόλις σε 600.000 πολίτες, αριθμός που αντιστοιχεί με το 5% του πληθυσμού.

«Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, γιατί το εμβόλιο καθυστερεί. Η Ελλάδα θα πάρει κάτι περισσότερο από 1 εκατ. δόσεις μέχρι το Μάρτιο πράγμα που σημαίνει ότι θα εμβολιαστούν 600.000 πολίτες. Είναι πολύ μικρό το νούμερο που αντιστοιχεί στο 5% και αν υπολογίσουμε πώς ακόμη ένα 5% είναι ασυμπτωματικοί και έχουν αποκτήσει ανοσία τότε πάμε σε ένα 10% που και πάλι είναι πολύ μικρό νούμερο σημείωσε η κα. Λινού.

"ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΕΣΤ-ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ"

«Θα πάμε το επόμενο διάστημα με την τακτική βλέποντας και κάνοντας» σημείωσε ενώ δεν απέκλεισε δυσάρεστες «εκπλήξεις» από περιοχές της χώρας για τις οποίες δεν υπάρχει σαφή εικόνα λόγω μικρού αριθμού τεστ.

«Δεν ξέρουμε τι γίνεται αυτή τη στιγμή στα νησιά και στη νότια Ελλάδα» τόνισε και προέτρεψε την Πολιτεία να ετοιμάζεται για σοβαρότερα μέτρα όχι όμως με γνώμονα μόνο την αγορά.

«Πρέπει να ληφθούν καλύτερα μέτρα στη βιομηχανία, πρέπει να αξιοποιηθούν γιατροί εργασίας για να τους εργοδότες και τους εργαζόμενους, πρέπει να δούμε ξανά το θέμα με την συγκοινωνία εφόσον ανοίξουμε και την καθολική χρήση της μάσκας» είπε εξειδικεύοντας τις προτάσεις της.

Αναφορικά με το εμβόλιο και την διστακτικότητα με την οποία το αντιμετωπίζει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού -μεταξύ αυτών και αρκετοί υγειονομικοί- η κ.Λινού σημείωσε πως πρέπει να γίνει ενημέρωση γιατί όπως είπε «υπάρχει παραφιλολογία και είναι φυσικό κάποιοι να ανησυχούν».

Τέλος, σχολιάζοντας τον μειωμένο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο ξεκαθάρισε πώς δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση γιατί αυτά τα κρούσματα προκύπτουν από λίγα τεστ και αναλογικά το ποσοστό θετικότητας παραμένει σε επικίνδυνα επίπεδα.

ΠΕΤΣΑΣ:“ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ-ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΘΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ”

Τι δήλωσε σήμερα για εμβόλια και τεστ κορονοϊού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:

"Με βάση τα συμβόλαια προαγοράς είχαμε πει, σχεδόν ένα μήνα πριν, ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα είχαμε 25.000.000 δόσεις εμβολίων. Δηλαδή, τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν όλοι οι Έλληνες, να μπορούν να εμβολιαστούν. Φαίνεται ότι στην αρχή των παραδόσεων πηγαίνουμε σε χαμηλότερους ρυθμούς.

“Δυστυχώς, λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης οι παραδόσεις είναι πολύ χαμηλότερες, σε σχέση με τα αρχικά συμβόλαια προαγοράς. Όμως, υπάρχουν και άλλες εταιρείες που θα μπουν στο παιχνίδι σιγά-σιγά”.

Είναι η Moderna που πήρε έγκριση ήδη στις Η.Π.Α. η AstraZeneca, η Johnson & Johnson. Άρα, σταδιακά θα έρχονται εμβόλια και από άλλες εταιρείες. Το κρίσιμο είναι στις επόμενες 15-20 μέρες να δουλέψει ο μηχανισμός που έχουμε φτιάξει. Είναι ένα πολύ σύνθετο εγχείρημα το πώς θα έρθουν τα εμβόλια, πού θα αποθηκευτούν, πώς θα φτάσουν μέχρι το τελευταίο από τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα. Επίσης η προτεραιοποίηση των υγειονομικών στην αρχή, των μεγαλύτερων συμπολιτών μας στη συνέχεια, να γίνει σωστά, για να μην πετάμε εμβόλια. Όποιος κλείνει το ραντεβού να είναι στην ώρα του. Αυτό θα είναι το κρίσιμο”.

“ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ 10.000.000 ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ”

“Έχουμε πει πολλές φορές ότι το τεστ είναι συνάρτηση δύο παραγόντων. Πρώτον, να μην δημιουργείται προκλητή ζήτηση, δηλαδή να θέλει ο καθένας να κάνει τεστ, χωρίς να υπάρχει λόγος. Και δεύτερον, η διαθεσιμότητα των τεστ. Δεν υπάρχουν σήμερα διαθέσιμα 10 εκατομμύρια τεστ να κάνουν όλοι οι Έλληνες. Τα τεστ πρέπει να έχουν περιοδικότητα, για να ελέγχουμε τον πληθυσμό. Άρα, η στρατηγική του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας, έχει να κάνει με το πώς θα ελέγχουμε τον πληθυσμό μας σε βάθος χρόνου”.

πληροφορίες και από:ieidiseis.gr

Δημοφιλέστερα

To Top