ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Kύθηρα: Βιβλική καταστροφή- Στάχτη τα 2/3 του νησιού!

ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΝΥΧΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στα Κύθηρα, καθώς η φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής είναι σε εξέλιξη, κάνοντας στάχτη, πάνω από 15.000 στρέμματα, δηλαδή τα 2/3 του νησιού!

Για τρίτη ημέρα καίγονται τα Κύθηρα από τη φωτιά που ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής. Από νωρίς το πρωί της Κυριακής ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα, ενώ το νησί έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η νύχτα για τους κατοίκους του νησιού ήταν εφιαλτική. Οικισμοί όπως οι Αραίοι και ο Μυλοπόταμος, που βρίσκονται μέσα στο τεράστιο μέτωπο της φωτιάς, εκκενώθηκαν, καθώς ο κίνδυνος να φτάσουν οι φλόγες στα σπίτια ήταν μεγάλος.

Το βράδυ η φωτιά έφθασε στο χωριό Φράτσια και δόθηκε εντολή για εκκένωση του χωριού, καθώς η φωτιά πλησίασε επικίνδυνα τα σπίτια. Στο άλλο μέτωπο απειλήθηκαν οι οικισμοί Πιτσινιάνικα, Καλοκαιρινές και η δίοδος προς Καρβουνάδες.

Οι δυνατοί άνεμοι δεν κόπασαν ούτε αργά το βράδυ δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστών.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς 3 αεροσκάφη, 84 πυροσβέστες με 30 οχήματα και 83 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη και την Περιφερειάρχη Αττικής ζήτησε να καταβληθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την κατάσβεση του μετώπου.

ΕΧΕΙ ΚΑΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ ΜΙΣΟ ΝΗΣΙ

Ο δήμαρχος του νησιού Στράτος Χαρχαλάκης, όπως δήλωσε το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΙ οι φλόγες έχουν κάνει ήδη στάχτη σχεδόν τα 2/3 του νησιού. Όπως είπε ο ίδιος αν και η εικόνα που υπήρχε τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν καλύτερη σε σχέση με το βράδυ, ζήτησε να ξεκινήσουν έγκαιρα ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα καθώς και το Σάββατο το πρωί υπήρξε η εντύπωση ότι η φωτιά έχει ελεγχθεί αλλά από το μεσημέρι και μετά οι άνεμοι ενισχύθηκαν και υπήρξαν μεγάλες αναζωπυρώσεις.

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ ΕΝΑΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ

Λόγω του μεγέθους και της έντασης της φωτιάς χρειάστηκε να εκκενωθούν μόνο το Σάββατο τέσσερις οικισμοί , αλλά κανένα σπίτι δεν έχει υποστεί ζημιές καθώς δόθηκε «μάχη στις αυλές των σπιτιών» κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως είπε, ένας πυροσβέστης ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των Κυθήρων.

Να σημειωθεί ότι στο καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς συνετέλεσαν οι πολύ ισχυροί άνεμοι που μάλιστα σύμφωνα με τους πυροσβέστες άλλαξαν κατεύθυνση πέντε φορές και το μέτωπο απλώθηκε. Ταυτόχρονα όμως και το δύσβατο της περιοχής αλλά και η έλλειψη αντιπυρικών ζωνών όπως καταγγέλθηκε από τους ίδιους καθώς χαρακτηριστικά οι σκίνοι και τα πουρνάρια έφταναν και τα 2 μέτρα! Μόλις έπεσε το σκοτάδι σταμάτησαν οι εναέριες ρίψεις νερού-με αποτέλεσμα η πυρκαγιά κατά τη διάρκεια της νύχτας να συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, αλλά με το πρώτο φως της ημέρας σήμερα το πρωί ξεκίνησαν και πάλι.

Kύθηρα: Βιβλική καταστροφή- Στάχτη τα 2/3 του νησιού!
To Top