ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ Λακωνίας:”Να διερευνηθεί άμεσα το εργατικό δυστύχημα και να αποδοθούν οι ευθύνες”

“ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΜΗΜΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ- ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ”

Ανακοίνωση εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ για το εργατικό δυστύχημα στη Σκάλα. Η Επιτροπή για άλλη μια φορά καταγγέλλει τις επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες υποχρεούνται να δουλεύουν οι εργαζόμενοι χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, και ζητούν την άμεση διερεύνηση του εργατικού δυστυχήματος και την απόδοση ευθυνών, τη στήριξη της πολιτείας στις οικογένειες των θυμάτων.
Ταυτόχρονα καταγγέλλουν την Κυβέρνηση για υποστελέχωση των υπηρεσιών με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να είναι ανεπαρκείς, ενώ ζητούν άμεσα τη συγκρότηση κρατικού Σώματος Επιθεωρητών και Γιατρών Εργασίας.

“Την Τρίτη 1 Αυγούστου 2017, το πρωί, συνέβη πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα σε εργασίες απόφραξης αποχετευτικών δικτύων στη Σκάλα Λακωνίας.

Συγκεκριμένα κατά τις εργασίες σε φρεάτιο έχασε τη ζωή του ένας εργαζόμενος μετά από εισπνοή τοξικών αερίων, ένας κάτοικος που έσπευσε να τον βοηθήσει κατεβαίνοντας στο φρεάτιο έχασε και αυτός τη ζωή του και άλλοι δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν από την εισπνοή του αερίου, ένας εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση.

Η Τομεακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια προς τους συγγενείς, φίλους και συναδέλφους των αδικοχαμένων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Το τραγικό περιστατικό αναδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν για τη ζωή τους λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς, των επικινδύνων συνθηκών κάτω από τις οποίες υποχρεώνονται να δουλεύουν, τα σχεδόν ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται.

Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των κινδύνων που παραμονεύουν για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής των εργαζομένων.

Σοβαρές ευθύνες έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που συνεχίζει την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζονται ούτε τα ελάχιστα – τσεκουρεμένα που προβλέπουν οι αντίστοιχοι νόμοι.
Αυτό ενισχύει την ασυδοσία των εργοδοτών, που στο στόχο της μεγαλύτερης κερδοφορίας τους δεν υπολογίζουν την ζωή των εργατών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Νομό Λακωνίας δεν υπάρχει τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας που έχει την ευθύνη για τον έλεγχο για τα μέτρα ασφαλείας.

Αντίθετα αυτή η ήδη υποστελεχωμένη υπηρεσία εδράζεται στην Καλαμάτα και έχει την ευθύνη για τους Νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας.

Απαιτούμε:

– Την άμεση διερεύνηση του εργατικού δυστυχήματος και την απόδοση ευθυνών.

– Την άμεση στήριξη των οικογενειών των νεκρών καθώς και των τραυματιών.

– Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο σύνολο των εργαζομένων.

– Την ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, τη δημιουργία Κρατικού Σώματος Επιθεωρητών και Γιατρών Εργασίας

ΚΚΕ Λακωνίας:”Να διερευνηθεί άμεσα το εργατικό δυστύχημα και να αποδοθούν οι ευθύνες”
To Top