ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να σπάσει το μεταπολιτευτικό σύστημα εξουσίας

Στην παραδοχή πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να σπάσει το σύστημα εξουσίας της μεταπολίτευσης προχώρησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, με αφορμή την φράση της Μπέτυς Μπαζιάνα πως «ο ΣYΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση, αλλά όχι στην εξουσία». Εκτός από τον αν. υπουργό Εξωτερικό στον ΣΚΑΪ τοποθετήθηκαν για τη συνέντευξη της κ. Μπαζιάνα και οι υπουργοί Χρ.Σπίρτζης και Σ.Φάμελλος.

Ο λαός «έδωσε εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ να σπάσει το σύστημα εξουσίας της μεταπολίτευσης, άλλα ακόμη δεν το έχει καταφέρει» σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, εξηγώντας την φράση του Αλιέντε που επικαλέστηκε η σύζυγος του πρωθυπουργού. Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος παραλλήλισε την στάση της κ. Μπαζιάνα με αυτή των Χίλαρι Κλίντον, της Μισέλ Ομπάμα και Μπριζίτ Μακρόν, οι οποίες δεν διστάζαν να αρθρώνουν πολιτικό λόγο.

«Το ζούμε στην καθημερινότητά μας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στην εξουσία» είπε από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, συμπληρώνοντας ότι συναντάει ανάλογα προβλήματα με μηχανισμούς στο υπουργείο του. «Yπάρχει μηχανισμός που μπλοκάρει, και δεν μπορούμε να κάνουμε έργο» τόνισε.

«Όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το λέμε αυτό. Η εξουσία είναι κάτι βαθύτερο» σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος. Αναφορικά με τη δήλωση της κ. Μπαζιάνα ότι «ο Τσίπρας δεν είπε ψέματα», ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι «αναγκαστήκαμε να πορευτούμε μέχρι τώρα με βάση τα προγράμματα, άλλα τώρα κάνουμε μια προσπάθεια να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην υπερφορολόγηση των πολιτών για να μην χρεοκοπήσει η χώρα.

“TO ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΛΥΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’90”

“Το Σκοπιανό είναι ένα ζήτημα το οποίο έπρεπε να είχε λυθεί από τη δεκαετία του ’90” δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Πρόσθεσε ότι ο λόγος που πρέπει να λυθεί είναι ότι η πλειονότητα των χωρών του κόσμου έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα.

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως από στη Βουλή θα κατατεθεί μια πρόταση που θα είναι εθνικά συμφέρουσα, και θα στερεί τη δυνατότητα το να χρησιμοποιείται για αλυτρωτικούς σκοπούς.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ανάλογες με το 1992, σημείωσε.
Παράλληλα, σχετικά με τη στάση της αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η Νέα Δημοκρατία δίνει την εντύπωση ότι μπορεί να καταψηφίσει ακόμα και αν βρεθεί μια εθνικά συμφέρουσα λύση, σε μια προσπάθεια να χαθεί η δεδηλωμένη.
Γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, “είναι ξεκάθαρα αντισυνταγματικό γιατί το σύνταγμα μας ορίζει διαδικασίες με τις οποίες μπορεί να αρθεί η εμπιστοσύνη της Βουλής και η αντιπολίτευση έχει τα χέρια της ένα από αυτά τα όπλα, την ψήφο δυσπιστίας”.

Όσον αφορά τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Γιώργος Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι συνεργάστηκαν επειδή συμφωνούσαν στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί η διαπλοκή και στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί η φιλελεύθερη πολιτική των μνημονίων με μια άλλη λογική.

Την ίδια στιγμή, σημείωσε προϋπόθεση για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής είναι να παρουσιαστεί το πρόγραμμα του κόμματος και να ξεκαθαριστεί αν είναι απέναντι στο φιλελευθερισμό ή όχι, ενώ είπε χαρακτηριστικά όχι “έχει μεγάλη πολιτική σημασία η έξοδος από τα μνημόνια. Θέλουμε να είμαστε σε κατάσταση ανάλογη με αυτήν που είναι η Πορτογαλία”. Πρόσθεσε ότι ναι μεν και μετά τον Αύγουστο θα πρέπει η κυβέρνηση να ακολουθήσει ορισμένα προαπαιτούμενα, όμως θα είναι στο χέρι της η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής της χώρας.

ΠΗΓΗ: Koutipandoras/ NEWS247

Κατρούγκαλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να σπάσει το μεταπολιτευτικό σύστημα εξουσίας
To Top