Βιβλίο

Καθήλωσε το κοινό ο Δ.Σιμόπουλος με την συναρπαστική ιστορία της ζωής των αστεριών

Μια μοναδική ευκαιρία να έρθουν κοντά στα άστρα με την μαγευτική, χιουμοριστική αλλά και άκρως τεκμηριωμένη παρουσίαση του κορυφαίου επιστήμονα Διονύση Σιμόπουλου είχαν όλοι όσοι γέμισαν ασφυκτικά το Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου το βράδυ της Κυριακής 20/5.
Μέσω του νέου του βιβλίου «Είμαστε αστρόσκονη» ο διακεκριμένος αστροφυσικός παρουσίασε, με λόγια απλά και κατανοητά, έτσι ώστε να τα καταλαβαίνει μέχρι και μια...γιαγιά, τη μαγική και συναρπαστική ιστορία της ζωής των αστεριών από τη γέννησή τους ως την καταστροφή τους!
Μάλιστα, δε χρειάζεται, είπε να πάει κάποιος στο διάστημα για να αγγίξει ένα αστέρι, μπορεί να το κάνει χαϊδεύοντας το πρόσωπό του, καθώς αποτελούμαστε από υλικά που γεννήθηκαν στο εσωτερικό των άστρων!

Ο Καθηγητής αράδιασε κάμποσα εκατομμύρια, δισεκατομμύρια ακόμα και τρισεκατομμύρια, σε έτη φωτός, αμέτρητα χιλιόμετρα στο Σύμπαν, στους Γαλαξίες και στο ανεξευρεύνητο! Μια παρουσίαση μιας ώρας περίπου που καθήλωσε το κοινό που άκουγε με ενδιαφέρον.
Στο Σύμπαν υπάρχουν περίπου ένα τρισεκατομμύριο τρισεκατομμύρια άστρα. Όσοι είναι και οι κόκκοι της άμμου όλων των ωκεανών της Γης. Και από την άλλη, στην ύλη που περιέχεται μέσα σε μία μόνο δαχτυλήθρα βρίσκουμε ένα δισεκατομμύριο τρισεκατομμύρια άτομα. Πού βρίσκεται λοιπόν τώρα το κέντρο του Σύμπαντος; Βρίσκεται άραγε ο άνθρωπος πραγματικά πολύ μακριά απ’ αυτό; Ή μήπως το απροσδιόριστο αυτό κέντρο δεν είναι πραγματικά παρά θέμα προοπτικής και σχετικότητας;
«Το κέντρο του σύμπαντος βρίσκεται παντού γιατί βρισκόμαστε στο εσωτερικό του σύμπαντος. Έτσι, λοιπόν, όταν ξεκίνησε το σύμπαν πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια ξεκινήσαμε και εμείς μαζί του, όλα τα υλικά που έχουν φτιάξει το σύμπαν σήμερα», σημειώνει σε δηλώσεις του στην «Ε» για να προσθέσει στη συνέχεια «το σύμπαν έχει κέντρο παντού, δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο».

Από τη γέννηση των άστρων ως τις μαύρες τρύπες, από τα στοιχειώδη σωματίδια ως τα βαρυτικά κύματα, από τους πιο μακρινούς γαλαξίες ως το ανθρώπινο είδος, αυτό το βιβλίο περιγράφει το αέναο ταξίδι της υλοενέργειας που απαρτίζει το Σύμπαν. Είμαστε όλοι μας αστρόσκονη, και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα. «Το σώμα μας αποτελείται από τρισεκατομμύρια άτομα, ένας μέσος άνθρωπος έχει βάρος 70 κιλά, τα 70 κιλά ανθρώπου περιλαμβάνει επτά χιλιάδες τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων άτομα, από αυτά τα άτομα το 62% είναι υδρογόνο, το οποίο υδρογόνο γεννήθηκε πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια και αυτό αποτελεί το 62% των συστατικών του σύμπαντος.

Δηλαδή ηλικία κάποιου είναι κατά 2/3 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Δεν είναι κάποιος 25 ετών αλλά είναι 13,82 δισεκατομμυρίων ετών. Τα υπόλοιπα χημικά στοιχεία που αποτελούν το σώμα μας είναι τρία. Είναι το οξυγόνο, ο άνθρακας και το άζωτο. Αυτά τα τέσσερα συνολικά στοιχεία περιλαμβάνουν το 99% των συστατικών μας. Τα χημικά στοιχεία γεννήθηκαν στις θερμοπυρηνικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στο εσωτερικό των άστρων και υπάρχει άλλο 1% που έχει άλλα χημικά στοιχεία. Στην ουσία αποτελούμαστε από υλικά που γεννήθηκαν στο εσωτερικό των άστρων ή στη γέννηση του σύμπαντος. Δεν είμαστε αστρόσκονη;» εξήγησε.
Μία έκρηξη σουπερνόβα ανακοινώνει στο Σύμπαν τον θάνατο ενός άστρου που διαλύεται κυριολεκτικά στα «εξ ων συνετέθη», και παρ’ όλο που εκρήξεις σουπερνόβα συμβαίνουν κάπου στο Σύμπαν κάθε δευτερόλεπτο, εντούτοις η μελέτη τους είναι ιδιαίτερα σημαντική στην κατανόηση των διαδικασιών εκείνων που οδηγούν ένα γιγάντιο άστρο στον θάνατο.

Οπως μας λένε σήμερα οι σύγχρονοι βιολόγοι, το πρώτο ζωντανό κύτταρο στη Γη εμφανίστηκε πριν από περίπου 4 δισ. χρόνια και οι απευθείας απόγονοί του είναι διάσπαρτοι σε ολόκληρο το σώμα μας με τη μορφή των κυττάρων του αίματος που διατρέχουν τις φλέβες και τις αρτηρίες μας. Καθένας από εμάς περιλαμβάνει μέσα του 370 τρισ. κύτταρα εκ των οποίων το 90% ΔΕΝ είναι ανθρώπινα αλλά ξένοι μικροοργανισμοί και βακτήρια. Κι όμως, τα σώματά μας αποτελούν μιαν ολάκερη κοινωνία, και χωρίς όλους αυτούς τους άλλους μικροοργανισμούς δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε ούτε μία στιγμή, ούτε ένα δευτερόλεπτο.

Καθένα από τα ανθρώπινα κύτταρα διαθέτει 400 δισ. μόρια, τα οποία εκτελούν εκατομμύρια διαφορετικές δραστηριότητες ανάμεσα στα τρισεκατομμύρια των ατόμων από τα οποία αποτελούνται. Οι βιολόγοι υπολογίζουν ότι εκτελούνται ένα τρισεκατομμύριο τρισεκατομμυρίων δραστηριότητες κάθε στιγμή που περνάει. Αριθμητικά μιλάμε για έναν αριθμό ο οποίος αποτελείται από τη μονάδα ακολουθούμενη από 24 μηδενικά. Σκεφτείτε το για λίγο! Σ’ ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου το σώμα μας εκτελεί δέκα φορές περισσότερες δραστηριότητες απ’ όσα είναι τ’ άστρα που υπάρχουν στο Σύμπαν. Αισθάνεστε καθόλου το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό του σώματός σας; Αισθάνεστε καθόλου το ένα τρισεκατομμύριο, τρισεκατομμυρίων δράσεις που συμβαίνουν ταυτόχρονα κάθε στιγμή που περνάει; Κι όμως, το σώμα σας δραστηριοποιείται τόσο καλά ώστε καθένας από εσάς να μένει απερίσπαστος στην καθημερινότητά του!

Ενας μεγάλος αστρονόμος είχε πει κάποτε ότι «ο άνθρωπος είναι το μέσο για το Σύμπαν να γνωρίσει τον εαυτό του», και ίσως αυτό να αποτελεί και τον καλύτερο προσδιορισμό μας γιατί είμαστε πράγματι παιδιά του Σύμπαντος. Γιατί είμαστε όλοι μας αστρόσκονη, και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα.

«Είμαστε αστράνθρωποι», σημειώνει ο αστροφυσικός και υποστηρίζει πως είναι πολύ εύκολο να πιάσει κάποιος ένα αστέρι, «αν θέλετε να πιάσετε ένα άστρο δε χρειάζεται να πάτε στο διάστημα, χαϊδέψτε το πρόσωπό σας, ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, την πολυθρόνα που καθόμαστε. Όλα αυτά αποτελούνται από χημικά στοιχεία που γεννήθηκαν στο εσωτερικό των άστρων άρα οτιδήποτε και αν δούμε στο σύμπαν και στη γη επάνω είναι αποτέλεσμα των διαδικασιών που συμβαίνουν στο εσωτερικό των άστρων. Για αυτό λέω ότι είμαστε αστρόσκονη και αστράνθρωποι».

Τον καθηγητή παρουσίασαν οι Μιχάλης Δημητρακόπουλος φυσικός, εκ μέρους του Πολιτιστικού Αντίλογου, η Χαρά Κιουρή φυσικός και ο Αντώνης Μαλαπάνης φυσικός κι αυτός πρώην διευθυντής ΕΚΦΕ Μεσσηνίας, σε μια εκδήλωση που ξεκίνησε με την καταδίκη της επίθεσης στον Δήμαρχο Μπουτάρη, παρουσία του σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.Χρυσοστόμου.
Η εκδήλωση είχε συνδιοργανωτή και το ιβλιοπωλείο «Βιβλιοπολις» της Δήμητρας Δημοπούλου.

Πριν την εκδήλωση ο κ.Σιμόπουλος μίλησε στο MessiniaLive.gr.

* Ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος είναι επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου. Είναι σύγχρονος αστροφυσικός, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, βραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση με σημαντική συγγραφική δραστηριότητα στον Τύπο και την τηλεόραση. Aρχισε την καριέρα του το 1967 και χρημάτισε Διευθυντής Πλανηταρίου στις ΗΠΑ για μία τετραετία και στην Ελλάδα επί 41 χρόνια. Eχει συγγράψει 26 εκλαϊκευμένα βιβλία αστρονομίας, πάνω από 500 σενάρια επιστημονικής επιμόρφωσης για την τηλεόραση, πάνω από 200 σενάρια πολυθεαμάτων Πλανηταρίου, έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες του σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες κι έχει δώσει πάνω από 500 διαλέξεις σ’ ολόκληρη τη χώρα.

Δημοφιλέστερα

To Top