ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταγγέλλουν παράνομη απόλυση από 5άστερο ξενοδοχείο της Καλαμάτας

ANTIΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η απόλυση εργαζόμενης από πολυτελές ξενοδοχείο της πόλης, καθώς όπως καταγγέλλουν σύσσωμα τα σωματεία εργαζομένων πρόκειται για την πρόεδρο του νεοσύστατου Σωματείου Επισιτισμού και Τουρισμού Μεσσηνίας. Το ΠΑΜΕ Μεσσηνίας, το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας καθώς και το Σωματείο των Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Σωματείο Οικοδόμων υποστηρίζουν πως πρόκειται για παράνομη και καταχρηστική απόλυση της εργαζόμενης, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους η εργοδοσία του ξενοδοχείου λειτούργησε τιμωρητικά απέναντι στην εργαζόμενη λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης.
Η συγκεκριμένη απόλυση έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων στον εργατικό κόσμο της Καλαμάτας που ομόφωνα καταδικάζουν την πράξη αυτή της εργοδοσίας.
Δεν ήρθε όμως κεραυνός εν αιθρία, καθώς σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, Παναγιώτης Κουφαλάκος, είχε προειδοποιήσει για την επικείμενη απόλυση και μάλιστα χαρακτηριστικά είχε δηλώσει “Τους προειδοποιούμε, να μην το τολμήσουν”.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις-αντιδράσεις των Σωματείων:

Την άμεση ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης από ξενοδοχείο της Καλαμάτας και την παρέμβαση της Επιθεώρησης εργασίας ζητά το ΠΑΜΕ Μεσσηνίας με ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία αναφέρει:

Πολυτελές Ξενοδοχείο της Καλαμάτας απολύει Πρόεδρο Σωματείου
“Η εργοδοσία του “πεντάστερου” ξενοδοχείου “Ηοrizon Blu”, προχώρησε σε απόλυση της Πρόεδρου του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Μεσσηνίας.

Καταγγέλλουμε στο λαό της Μεσσηνίας την παράνομη και εκδικητική απόλυση.

Η ασυδοσία της συγκεκριμένης εργοδοσίας ξεπερνάει κάθε όριο!!!

Να ενημερώσουμε ότι τον περασμένο Ιούνη έγινε προσπάθεια να απολυθεί η συγκεκριμένη εργαζόμενη επειδή αντέδρασε στην πρόταση της εργοδοσίας για 7ήμερη δουλειά, χωρίς ρεπό και με απλήρωτες υπερωρίες. Όμως κάτω από την παρέμβαση του ΠΑΜΕ και της Επιθεώρησης Εργασίας βγήκε παράνομη η απόλυση.
Τώρα η εργοδοσία επανέρχεται με νέα απόλυση, ενώ ξέρει ότι είναι παράνομη και καταχρηστική. Ξέρει ότι η συγκεκριμένη εργαζόμενη είναι πρόεδρος του νεοσυσταθέντος Σωματείου «ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ»

Σε τι “πλάτες” στηρίζεται αυτή η ασυδοσία; Μήπως εκτελούν “συμβόλαιο εξόντωσης” της προσπάθειας δεκάδων εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού να συγκροτήσουν το σωματείο τους;
Σε ένα κλάδο όπου έχει εκατομμύρια κερδοφορία, οι εργαζόμενοι βιώνουν την άγρια εκμετάλλευση: μισθοί πείνας, εντατικοποίηση και δουλειά ήλιο με ήλιο, απληρωσιές, ελαστικές σχέσεις, απολύσεις κτλ. Θέλουν τους εργαζόμενους ανοργάνωτους, ευάλωτους, εύκολη λεία για να βγάζουν οι εργοδότες τα τεράστια κέρδη τους.
Τους δηλώνουμε καθαρά και ξάστερα ότι η τρομοκρατία τους θα πέσει στο κενό. Προειδοποιούμε την συγκεκριμένη εργοδοσία και κάθε εργοδοσία ότι θα βρουν το ταξικό κίνημα μπροστά τους!

Καλούμε κάθε σωματείο, φορέα του μαζικού κινήματος, κάθε συνδικαλιστή, τους εργαζόμενους, να καταδικάσουν τις συγκεκριμένες ενέργειες και να απαιτήσουν την ακύρωση της απόλυσης.
Οι εργαζόμενοι να οργανωθούν στα σωματεία τους και να παλέψουν ενάντια στην ασυδοσία και τρομοκρατία της εργοδοσίας για ΣΣΕ, για αυξήσεις στους μισθούς, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
Απαιτούμε:
-Ανάκληση της απόλυσης
-Άμεση παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας”

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΕΥΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

“Καταγγέλλουμε την παράνομη και εκδικητική απόλυση της προέδρου του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .

Πριν η Κυβέρνηση φέρει για ψήφιση τον συνδικαλιστικό νόμο πού περιορίζει έως και καταργεί τη συνδικαλιστική Δράση, στην Μεσσηνία με πρωτοβουλία του “πεντάστερου” ξενοδοχείου “Ηοrizon Blu”, οι εργοδότες επιβεβαιώνουν με τον πιο παραστατικό τρόπο τι σημαίνει για αυτούς δίκαιη ανάπτυξη. «εκατομμύρια κερδοφορία για τις επιχειρήσεις και άγρια εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους, με μισθούς πείνας, εντατικοποίηση και δουλειά ήλιο με ήλιο, απληρωσιές, ελαστικές σχέσεις και απολύσεις.
Τρόμαξαν από την ίδρυση του ταξικού συνδικάτου στον επισιτισμό-τουρισμό και απέλυσαν την πρόεδρο για να τρομοκρατήσουν και τους υπόλοιπους εργαζομένους. Δηλώνουν καθαρά και ξάστερα ότι η απόλυση της εργαζόμενης γίνεται γιατί είχε συνδικαλιστική δράση.
Το σωματείο μας στα πλαίσια της συνδικαλιστικής αλληλεγγύης, όπως και στην υπόθεση της απόλυσης συμβασιούχου από τον Δήμαρχο Καλαμάτας, κινητοποιείται και απαιτεί:
1 Την άμεση απόσυρση της απόλυσης.
2 Από την επιθεώρηση εργασίας να παρέμβει άμεσα και να διενεργήσει έλεγχο, με μικτό κλιμάκιο ελέγχου και να επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Είμαστε σε ετοιμότητα σε συνεργασία με τα ταξικά συνδικάτα να προβούμε σε όποια μορφή κινητοποίησης από κοινού απαιτηθεί για την διεκδίκηση της ακύρωσης της απόλυσης.
Είμαστε σε ετοιμότητα για να συνδιοργανώσουμε με τα ταξικά συνδικάτα κινητοποίηση με απεργία όταν η Κυβέρνηση φέρει στην Βουλή για ψήφιση την τροποποίηση του συνδικαλιστικού Νόμου πού καταργεί συνδικαλιστικά δικαιώματα και εμποδίζει την συνδικαλιστική δράση.
Κάνουμε κάλεσμα αγωνιστικής διεκδίκησης και καταδίκης της παράνομης απόλυσης και καλούμε σωματεία και συνδικαλιστές να πάρουν θέση.
Αν σήμερα προσπαθούν παράνομα να καταστρατηγήσουν ότι δικαιώματα μας έχουν απομείνει, φανταστείτε αύριο και με την διευκόλυνση του νόμου, τι εργασιακή ζούγκλα μας περιμένει να αντιμετωπίσουμε.
Δεν μας αξίζει τέτοια ζωή. Δεν θα τους το επιτρέψουμε. Ψηλά το κεφάλι. Λέμε όχι στην μοιρολατρία και στην υποταγή.
Αγωνιζόμαστε για σταθερές και μόνιμες σχέσεις εργασίας, για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, για προστασία της υγείας και ασφάλειας στην εργασία, με πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, για μια ζωή πού να καλύπτει τις ανάγκες της εποχής μας, πού η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης μας το επιτρέπει, αλλά μας τις στερούν οι καπιταλιστές, που μας κλέβουν τον πλούτο πού παράγουμε.
Δηλώνουμε καθαρά και ξάστερα ότι η τρομοκρατία τους θα πέσει στο κενό. Προειδοποιούμε την συγκεκριμένη εργοδοσία και κάθε εργοδοσία ότι θα βρουν το ταξικό κίνημα μπροστά τους!
Όλοι στο Συλλαλητήριο που συνδιοργανώνουν τα ταξικά σωματεία την Πέμπτη 9 Νοέμβρη με συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα στην πλατεία 23ης Μάρτη”.

Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας

“Το συνδικάτο μας εκφράζει την καταδίκη και αγανάκτηση του ενάντια στην παράνομη , εμπαθή ,υποκινούμενη από ταξικό μίσος, απόφαση της εργοδοσίας χλιδάτου ξενοδοχείου της πόλης μας (“Horizon Blu”) , να απολύσει , να πετάξει στο δρόμο , εργαζόμενη , πρόεδρο του συνδικάτου επισιτισμού – τουρισμού Μεσσηνίας που πρωτοστάτησε στην ίδρυση του. Είναι πεντακάθαρο ότι συνδικαλιστικοί ήταν οι λόγοι, δηλαδή η εργοδοσία παρανόμησε για να “ξεφορτωθεί” την εργαζόμενη. Εξάλλου η εργοδοσία είναι υπότροπη, κατά συρροήν παράνομη γιατί το καλοκαίρι την είχε απολύσει για πρώτη φορά αλλά την πήρε πίσω μετά το κύμα συμπαράστασης των ταξικών συνδικάτων , την κατακραυγή του λαού. Και τότε η συνδικαλίστρια υπερασπίστηκε το δίκιο κόντρα στην αυθαιρεσία της εφταήμερης δουλειάς χωρίς δικαιώματα των εργατών.
Έχουμε πολύ μεγάλη πείρα , αυτές οι απολύσεις πρώτα στρέφονται κατά των πρωτοπόρων, συνεπών, συνδικαλιστών για να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου και στοχεύουν στην τρομοκράτηση των εργαζομένων, την παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης , στον εργασιακό μεσαίωνα όπου θα κυριαρχεί ο “νόμος” του κεφαλαιοκράτη , που πληρώνει όσο θέλει και όποτε θέλει , απαιτεί δουλειά μέχρις εξόντωσης για να μεγαλώνουν τα κέρδη του.
Κομπάζουν οι μεγαλοξενοδόχοι για τον κλάδο του τουρισμού , καθισμένοι πάνω στα εκατομμύρια τους.
Τι παίρνουν, τι περνούν οι εργαζόμενοι ;
Μισθούς πείνας , άθλιες συνθήκες , μισή δουλειά – μισή ζωή , φτώχεια, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!!
Επιβεβαιώνεται ότι η συνολική αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων , οπλίζει τους κεφαλαιοκράτες με περίσσιο θράσος , να σκεπάζουν κάθε φωνή αντίστασης, να βάζουν την εργατική τάξη στον “γύψο”.(βλέπε νέος συνδικαλιστικός νόμος ,χτύπημα των απεργιών , της συνδικαλιστικής δράσης, γι΄αυτά τα ζητήματα ετοιμαζόμαστε για νέους αγώνες συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ 9/11 το απόγευμα)
Δεν περιμένουμε άλλο. Οργανωνόμαστε στα σωματεία μας , δυναμώνουμε την ταξική φωνή των εργαζομένων.
Αυτή είναι η δύναμη μας.
Διεκδικούμε τον πλούτο που παράγουμε , τις σύγχρονες ανάγκες μας απέναντι στην ασυδοσία των αφεντικών με συλλογικές συμβάσεις, αυξήσεις μισθών , σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
Δεν θα αφήσουμε μόνη της την συναδέλφισσα.
Το σύνθημα μας είναι : ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ
Απαιτούμε εδώ και τώρα να ανακληθεί η απόλυση από την επιθεώρηση εργασίας.
Καλούμε τους συναδέλφους να σταθούν αλληλέγγυοι , να εκφράσουν την συμπαράσταση τους , να καταδικάσουν τον αυταρχικό , αντιδραστικό κατήφορο της εργοδοσίας που εχθρεύεται τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους”.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

“Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ”
“Καταγγέλλουμε στο λαό της Μεσσηνίας την παράνομη και εκδικητική απόλυση εργαζομένης.
Η εργοδοσία του “πεντάστερου” ξενοδοχείου “Ηοrizon Blu”, ξεπέρασε κάθε όριο θρασύτητας, προχώρησε σε απόλυση της Προέδρου του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Μεσσηνίας.
Το θράσος τους φτάνει σε τέτοιο σημείο που επικαλούνται ότι ο λόγος της απόλυσης είναι η συνδικαλιστική της δράση η οποία δεν συνάδει με τα συμφέροντα του εγοδότη.
Η στάση της εργοδοσίας είναι αποκαλυπτική αφού παίζει το ρόλο του λαγού για το επικείμενο χτύπημα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα που συμφώνησαν από κοινού κυβέρνηση και κουαρτέτο.

Το χτύπημα αυτό είναι χτύπημα απέναντι σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε αγωνιστή που ορθώνει το ανάστημα του απέναντι στην τρομοκρατία και την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Τον περασμένο Ιούνη έγινε προσπάθεια να απολυθεί η συγκεκριμένη εργαζόμενη επειδή αντέδρασε στην πρόταση της εργοδοσίας για 7ήμερη δουλειά, χωρίς ρεπό και με απλήρωτες υπερωρίες. Όμως κάτω από την παρέμβαση του ΠΑΜΕ και της επιθεώρησης εργασίας η απόλυση κρίθηκε παράνομη. Προφανώς δεν μπόρεσαν να χωνέψουν την πρωτοπόρα δράση της εργαζομένης, σφήνα στο μάτι κάθε εργοδοσίας.
Να ποια είναι η “δίκαιη ανάπτυξη” που προπαγανδίζει η κυβέρνηση όταν στον κλάδο που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της οικονομίας με εκατομμύρια κέρδη, οι εργαζόμενοι βιώνουν την άγρια εκμετάλλευση: μισθοί πείνας, εντατικοποίηση και δουλειά ήλιο με ήλιο, απληρωσιές, ελαστικές σχέσεις, απολύσεις κτλ. Είναι πλέον φανερό για ποιο λόγο νομοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια όλα αυτά τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί νόμοι που μάτωσαν το λαό, για να έχουν ανοιχτό πεδίο κερδοφορίας οι μονοπωλιακοί με τα χέρια λυμένα από αντιδράσεις.

Καλούμε κάθε σωματείο, φορέα του μαζικού κινήματος, κάθε τίμιο αγωνιστή, να καταδικάσουν τις συγκεκριμένες ενέργειες και να απαιτήσουν την ακύρωση της απόλυσης.

Οι εργαζόμενοι να οργανωθούν στα σωματεία τους και να παλέψουν ενάντια στην ασυδοσία και τρομοκρατία της εργοδοσίας για ΣΣΕ, για αυξήσεις στους μισθούς, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
Απαιτούμε:
· Ανάκληση της απόλυσης
· Άμεση παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας

Απαντάμε με απεργία αν η Κυβέρνηση τολμήσει να φέρει στην Βουλή το νέο συνδικαλιστικό νόμο”.

Καταγγέλλουν παράνομη απόλυση από 5άστερο ξενοδοχείο της Καλαμάτας
To Top