ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καλαμάτα: Οι 7 “αδελφές πόλεις” και η μια “υιοθετημένη”

Το Lowell της Μασαχουσέτης θα είναι η όγδοη “αδελφή πόλη” της Καλαμάτας 

Λίγες ημέρες πριν αναχωρήσει για την πόλη Lowell των ΗΠΑ η πενταμελής επιτροπή με επικεφαλής τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο με σκοπό την έναρξη της αδελφοποίησης με την πόλη της Μασαχουσέτης, σας παρουσιάζουμε την λίστα με τις “αδελφές πόλεις” του Δήμου Καλαμάτας.
Ο θεσμός των αδελφοποιήσεων των Ο.Τ.Α., αποτελεί πρόσφορη υποδομή για την ανάπτυξη και περαιτέρω σύσφιξη σχέσεων μεταξύ πόλεων και πολιτών, ενθαρρύνοντας την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σε μια σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα παρέχουν την ευκαιρία για γνωριμία του τρόπου ζωής των κατοίκων άλλων χωρών και την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων.

Στηρίζονται στην εθελοντική συμμετοχή των πολιτών, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και ενώσεις. Αποτελούν μέσο προώθησης μόνιμων στόχων πολιτικής και ανταλλαγών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Καλαμάτας έχει αδελφοποιηθεί με έξι (6) Δήμους άλλων χωρών και με έναν ελληνικό, οι οποίοι παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα:

Επίσης, με την 832/1999 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Καλαμάτας εφαρμόζοντας τον θεσμό της «υιοθεσίας» που προωθούσε την ίδια χρονιά του Υπουργείο Αιγαίου και είχε γίνει αποδεκτός από την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.), είχε «υιοθετήσει» το ακριτικό νησί της Νισύρου.
Μεταξύ των δράσεων που προωθεί ο Δήμος Καλαμάτας, στα πλαίσια των παραπάνω αδελφοποιήσεων, περιλαμβάνονται κυρίως:

  • η σύνδεση και η συνεργασία των πόλεων σε τομείς που θα προάγουν την περαιτέρω κοινωνική ανάπτυξη και φιλία τους,
  • ανταλλαγές προσωπικού και πληροφοριών για την προώθηση των συναλλαγών και των συνεργασιών στον οικονομικό, πολιτιστικό, επιστημονικό, τεχνολογικό, αθλητικό τομέα και στην υγεία,
  • ανταλλαγή πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων,
  • συναντήσεις επιχειρηματικού χαρακτήρα και συμμετοχή σε εκθέσεις επιχειρηματιών.

Δείτε την πρώτη τηλεδιάσκεψη που έβαλε τις βάσεις της αδελφοποίησης μεταξύ των δυο πόλεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ

Καλαμάτα-Lowell: Η πρώτη επίσημη τηλεδιάσκεψη παρουσία του Γερουσιαστή Κένεντι

To Top