ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nίκας για φυσικό αέριο: Το συγκεκριμένο έργο έπρεπε να αναληφθεί από την ημικρατική ΔΕΔΑ για μια σειρά πολύ σοβαρούς λόγους”

Ένθερμος υποστηρικτής της ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) παραμένει για ακόμα μια φορά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου για τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου, με αφορμή την άδεια που δόθηκε στην ιδιωτική Hengas για διανομή του φυσικού αερίου στους Δήμους Καλαμάτας και Σπάρτης για 25 χρόνια.

Σε δήλωσή του ο Παναγιώτης Νίκας υποστηρίζει πως “έπρεπε το έργο να δοθεί στην ΔΕΔΑ για μια σειρά πολύ σοβαρούς λόγους τους”, οποίους δεν αναλύει, ωστόσο αφήνει να εννοηθεί οτι λόγω ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης ήταν συμφέρουσα για τους καταναλωτές λύση. Δηλώνει οτι η ΔΕΔΑ έχει αδειοδοτηθεί για διανομή φυσικού αερίου σε Άργος και Ναύπλιο και εκεί θα συνδράμει οικονομικά η περιφέρεια μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 με 6.000.000 ευρώ. Να υπενθυμίσουμε οτι πολλάκις ο περιφερειάρχης είχε υποστηρίξει πως η περιφέρεια θα διέθετε 20.000.000 ευρώ μόνο στη ΔΕΔΑ για τη διανομή φυσικού αερίου στις πόλεις της περιφέρειας. Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο Νίκας είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ της ΔΕΔΑ υποστηρίζοντας ότι: “η περιφερειακή Αρχή θεωρεί ότι η παραπάνω στρατηγική υπηρετεί καλύτερα το δημόσιο συμφέρον και την προοπτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ενιαία και ίση αντιμετώπιση των πόλεών της…Η περιφερειακή Αρχή θα διαθέσει τα χρήματα αυτά στην ΔΕΔΑ για την κατασκευή αγωγών και μόνο, οι οποίοι θα αποτελούν δημόσια περιουσία…Πολιτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι ότι αυτό το κοινωνικό αγαθό, που συμβάλει στην ποιότητα ζωής και προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα, πρέπει να είναι προσιτό σε όλους τους πολίτες της Περιφέρειάς μας”.

Τι αναφέρει η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σε δήλωσή του -με αφορμή την πρόσφατη δημοσιοποίηση της αδειοδότησης από την ΡΑΕ ιδιωτικής εταιρείας για την διανομή φυσικού αερίου στους Δήμους Καλαμάτας και Σπάρτης- υπεραμύνθηκε της πολιτικής της Περιφέρειας:

“Το συγκεκριμένο έργο έπρεπε να αναληφθεί από την ημικρατική ΔΕΔΑ για μία σειρά από πολύ σοβαρούς λόγους, ιδιαίτερα τώρα στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Η ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) αναλαμβάνει τις πόλεις Αργους και Ναυπλίου, όπου και θα λάβει ενίσχυση από το ΕΣΠΑ / ΠΕΠ”

δήλωσε, ειδικότερα, ο Π. Νίκας.

Οπως είναι γνωστό, από πλευράς Περιφέρειας Πελοποννήσου τελεί υπό ένταξη στο Ε.Π. Πελοπόννησος 2014 – 2020 η ανάπτυξη και λειτουργία δικτύων διανοµής φυσικού αερίου σε δύο 2 αστικά κέντρα και συγκεκριμένα στο Αργος και στο Ναύπλιο, µε προϋπολογισμό 6.000.000 ευρώ και δικαιούχο τη ΔΕΔΑ, που κατέχει τη σχετική άδεια διανοµής φυσικού αερίου στις συγκεκριμένες περιοχές.

Η τροφοδότηση των δικτύων διανοµής στις πόλεις του Άργους και του Ναυπλίου θα πραγµατοποιηθεί µέσω της διασύνδεσής του µε το ΕΣΦΑ (Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου) και στις δαπάνες του έργου περιλαμβάνονται και οι υπόλοιπες υποδομές που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία των δικτύων, σύµφωνα µε το θεσμικό και διαχειριστικό πλαίσιο, περί εγκαταστάσεων και λειτουργίας υποδομών φυσικού αερίου.

 

Φυσικό αέριο σε Καλαμάτα και Σπάρτη μέσω  της Hengas

Όπως δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, στη συνεδρίαση της 17ης Φεβρουαρίου του Δ.Σ. της Ρυθµιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), εγκρίθηκαν οι άδειες διανομής φυσικού αερίου στην εταιρεία “Hengas Α.Ε.” για τον Δήμο Καλαμάτας και τον Δήμο Σπάρτης, με 25ετή διάρκεια.

Σύμφωνα µε τις αποφάσεις έγκρισης ισχύουν τα παρακάτω:

Δήμος Καλαμάτας: 807 συνδέσεις

– Στον Δήμο Καλαμάτας το δίκτυο διανοµής φυσικού αερίου θα αποτελείται από αγωγούς χαμηλής πίεσης συνολικού µήκους 9.500 µέτρων, εκ των οποίων τα 1.750 µέτρα θα είναι αγωγός διατοµής Φ160, τα 2.645 µέτρα θα είναι αγωγός διατοµής Φ125 και τα 5.105 µέτρα θα είναι αγωγός διατοµής Φ63 και αφορά 551 συνδέσεις οικιακών καταναλωτών, 242 εμπορικών καταναλωτών, 14 συνδέσεις μεγάλων εμπορικών/βιομηχανικών καταναλωτών.

Δήμος Σπάρτης: 626 συνδέσεις

– Στον Δήμο Σπάρτης το δίκτυο διανοµής φυσικού αερίου θα αποτελείται από αγωγούς χαμηλής πίεσης συνολικού µήκους 10.500 µέτρων, εκ των οποίων τα 2.000 µέτρα θα είναι αγωγός διατοµής Φ160, τα 3.000 µέτρα θα είναι αγωγός διατοµής Φ125 και τα 5.500 µέτρα θα είναι αγωγός διατοµής Φ63 και αφορά 407 συνδέσεις οικιακών καταναλωτών, 193 συνδέσεις εμπορικών καταναλωτών, 26 συνδέσεις µεγάλων εμπορικών /βιομηχανικών καταναλωτών.

Μ.Π.

 

Διαβάστε και αυτά:

Νίκας για φυσικό αέριο: “Η Περιφέρεια θα διαθέσει τα χρήματα αυτά στη ΔΕΔΑ για την κατασκευή αγωγών και μόνο”

ΥΠΕΝ: Φυσικό αέριο είτε από τη ΔΕΔΑ είτε από άλλες ιδιωτικές εταιρείες και στην Πελοπόννησο

Φυσικό αέριο σε Ναύπλιο και Άργος: Στα σχέδια και η επέκταση των αγωγών από Μεγαλόπολη σε Καλαμάτα-Σπάρτη

Nίκας για φυσικό αέριο: Το συγκεκριμένο έργο έπρεπε να αναληφθεί από την ημικρατική ΔΕΔΑ για μια σειρά πολύ σοβαρούς λόγους”
To Top