ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Και δεύτερο πανελλήνιο βραβείο για το νέο Δημαρχείο Καλαμάτας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Δήμος Καλαμάτας λαμβάνει και δεύτερο μεγάλο πανελλήνιο βραβείο, πέραν του «Οικόπολις 2017», για την αρτιότητα του κτηρίου του νέου Δημαρχείου, αναφέρει η τελεγραφική ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής χωρίς άλλες πληροφορίες.

Να σημειωθεί επίσης ότι το νέο Δημαρχείο θα εγκαινιαστεί στις 29 Σεπτεμβρίου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Να υπενθυμίσουμε ότι αρχές Ιουνίου το κτήριο του νέου Δημαρχείου έλαβε το Βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας για την βιοκλιματική ανακατασκευή του παλιού νοσοκομείου που μετασκευάστηκε σε νέο δημαρχείο.

To βραβείο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ έτους 2017 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσον αφορά σε Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Επένδυσης (ανακύκλωση, διαχείριση απορριμμάτων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.ά.) απονεμήθηκε στο Δήμο Καλαμάτας, το βράδυ της Πέμπτης 1ης Ιουνίου 2017,στη Ραφήνα.

Το κτήριο του νέου δημαρχείου Καλαμάτας είναι ένα υπερσύγχρονο δημόσιο κτήριο, από τα λίγα δημόσια κτήρια στην Ελλάδα που ψύχεται και θερμαίνεται μέσω γεωθερμίας.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΨΥΞΗ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

Το σύστημα γεωθερμίας που έχει εγκατασταθεί λειτουργεί ως εξής: εκμεταλλεύεται 50 γεωτρήσεις που βρίσκονται στο χώρο νότια του κτηρίου του Δημαρχείου, σε βάθος 100 μέτρων η καθεμιά, με αγωγούς στους οποίους κυκλοφορεί νερό για την απαγωγή της θερμότητας.
«Κλειδί» είναι το γεγονός ότι από βάθος 4 – 5 μέτρων και κάτω η θερμοκρασία του εδάφους παραμένει σταθερή, κάτι που χρησιμεύει για ψύξη το καλοκαίρι και θέρμανση το χειμώνα. Η μέγιστη ψυκτική και θερμική ισχύς του συστήματος είναι 250 κιλοβάτ.

Πρόκειται για ένα από τα λίγα στην Ελλάδα συστήματα γεωθερμίας σε δημόσιο κτήριο, η χρήση του οποίου εξοικονομεί ενέργεια και επομένως χρήμα, σε συνδυασμό με την εσωτερική μόνωση που έχει τοποθετηθεί στο κτήριο και τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα, ενώ η θερμοκρασία σε κάθε γραφείο ρυθμίζεται εξατομικευμένα.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αδαμόπουλος απαρίθμησε τα πλεονεκτήματα της επιλογής του συστήματος της γεωθερμίας για την κάλυψη των αναγκών σε ψύξη – θέρμανση του νέου Δημαρχείου Καλαμάτας:
• Μειώνει τις εκπομπές CO2 περίπου στο 1/3, σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα
• Καταργεί το πετρέλαιο και άλλα ορυκτά καύσιμα
• Διατηρεί υψηλούς βαθμούς απόδοσης, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες
• Η απαιτούμενη ενέργεια παρέχεται από το περιβάλλον, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους λειτουργίας περίπου στο 70%
• Η μεγάλη προστιθέμενη αξία στο κτήριο και η βελτίωση της ενεργειακής κλάσης αυτού.
Το έργο εκτελέσθηκε εργολαβικά, παράλληλα με την ανακατασκευή του κτηρίου, με επίβλεψη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, με γενικό επιβλέποντα τον Κωνσταντίνο Παπουτσή, Πολιτικό Μηχανικό και με ειδικό επιβλέποντα τον Ηλεκτρολόγο Μηχανικό Τ.Ε. Γεώργιο Γιαννόπουλο.

Το νέο πανελλήνιο βραβείο αφορά στην αρτιότητα του κτηρίου του νέου Δημαρχείου.

Και δεύτερο πανελλήνιο βραβείο για το νέο Δημαρχείο Καλαμάτας
To Top