ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Γόντικας: “Οι ελαιοκαλλιεργητές αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της καταστροφής της σοδιάς τους”

Συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης στα Γραφεία της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ στην Καλαμάτα, παραχώρησε σημερα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γόντικας.
«Για μια ακόμα χρονιά οι ελαιοκαλλιεργητές βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της καταστροφής της σοδιάς τους.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την υλοποίηση του “Καλλικράτη”, (Ν 3852/2010) πέρασε από φέτος όλη την ευθύνη του “προγράμματος” δακοκτονίας μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, στις περιφέρειες με κουτσουρεμένη χρηματοδότηση στα περσινά επίπεδα.
Ανακοίνωσε μάλιστα την τελευταία στιγμή πως δεν θα έκανε φέτος την προμήθεια φαρμάκων για την δακοκτονία με πανελλαδικό διαγωνισμό όπως τα προηγούμενα χρόνια, που η προμήθεια είχε ολοκληρωθεί το Γενάρη. Κάλεσε έτσι τις Περιφέρειες να προμηθευτούν τα φάρμακα για τα οποία δεν έδινε χρηματοδότηση, ούτε έφτανε ο χρόνος για τους αναγκαίους διαγωνισμούς.
Οι περιφερειακές διοικήσεις των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας που έχουν αποδεχθεί αυτή την αρμοδιότητα, παρουσιάστηκαν ως “εξαπατημένοι σύζυγοι” από την κυβέρνηση για να μην χρεωθούν το πολιτικό κόστος μπροστά στον κίνδυνο μιας νέας καταστροφής της σοδειάς όπως έγινε πέρυσι, δηλώνοντας άρνηση στην υλοποίηση του “προγράμματος” δακοκτονίας.

Μετά από αυτές τις αντιδράσεις  η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα προμηθεύσει και για φέτος για τελευταία φορά, τα απαιτούμενα φάρμακα. Αυτό δεν εγγυάται την επιστημονική και έγκαιρη δακοκτονία όπως δείχνει και η περσινή πείρα.

Κυβέρνηση και περιφερειακές διοικήσεις μέσα από την “αποκέντρωση” έχουν στόχο να απαλλάξουν το κεντρικό κράτος από την υποχρέωση που είχε και την οποία χρηματοδοτούν οι  ελαιοπαραγωγοί κατά ένα μέρος της με παρακράτηση του 2% της παραγωγής στη βρώσιμη ελιά και στο ελαιόλαδο μέσω των εμπόρων και ελαιοτριβείων, ποσό που σήμερα ανέρχεται σε 40 περίπου εκατομμύρια ευρώ αποθεματικό, ενώ η φετινή χρηματοδότηση στις περιφέρειες ανέρχεται σε 17 εκατομμύρια ευρώ.

Διαχρονικά οι κυβερνήσεις, αποδιάρθρωσαν τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δακοκτονίας και όχι μόνο. Οι δε περιφερειακές διοικήσεις αποδέχτηκαν και υλοποίησαν αυτή την πολιτική.

Κυβέρνηση και περιφερειακές διοικήσεις από κοινού προώθησαν και προωθούν την ανάθεση της όλης διαδικασίας σε εργολάβους με κακοπληρωμένους εργαζόμενους. Θέλουν όλα να τα δώσουν πεσκέσι στους ιδιώτες, ακόμα και τα χρήματα-ιδρώτα των ίδιων την αγροτών.

Συνένοχες είναι και πολλές Δημοτικές αρχές, γιατί χωρίς αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια εξαιρούν χωριά και περιοχές από το πρόγραμμα δακοκτονίας, σπάζοντας έτσι το ενιαίο στην καταπολέμηση του δάκου, καθιστώντας και τους όποιους ψεκασμούς αναποτελεσματικούς.

Ο κάθε κρίκος του αστικού κράτους (Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος) συμβάλει στην απαξίωση του προγράμματος της δακοκτονίας, στην πλημμελή τουλάχιστον και πολλές φορές ανεξέλεγκτη εφαρμογή του προγράμματος.

Είναι και αυτό ένα μέτρο στην αλυσίδα της αντιλαϊκής αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων, της ΕΕ, του κεφαλαίου που στοχεύει στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, μεγαλοαγροτών και καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Εξωθούν τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς ή να αποδεχτούν την πλήρη ιδιωτικοποίηση ή να είναι ατομική τους υπόθεση η δακοκτονία και γενικότερα η προστασία της παραγωγής τους. Όμως η όλη διαδικασία για να έχει θετικό αποτέλεσμα και για τον παραγωγό και για τον καταναλωτή, απαιτεί άλλες προϋποθέσεις, που θα εξασφαλίζουν γενικευμένο σχεδιασμό – προγραμματισμό, συλλογική αντιμετώπιση, επιστημονική στήριξη, με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών της μικρομεσαίας αγροτιάς και την παραγωγή φτηνών και ποιοτικών προϊόντων, για την ικανοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Είναι ορατός ο κίνδυνος και φέτος οι ελαιοπαραγωγοί να υποστούν ανάλογη ζημιά με πέρσυ. Ήδη έπρεπε να είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα δακοκτονίας να έχουν μπει δακοπαγίδες κλπ και οι διαγωνισμοί δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Εμείς στηρίζουμε τα αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

-Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και των υπηρεσιών του.

-Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

-Άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου επιστημονικού – τεχνικού προσωπικού, (μονίμου και εποχικού), στις αρμόδιες υπηρεσίες με εξασφάλιση και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας.

-Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από το δάκο χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα».

Ύστερα από ερώτηση δημοσιογράφων σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση του ΠΕΣΥ και ειδικότερα για το Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων και για τις Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στον Κυπαρισσιακό κόλπο αλλά και γενικότερα στο Ιόνιο ο Ν. Γόντικας απάντησε:

«Η πλειοψηφία του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου, αρνήθηκε τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης που αφορούσαν ποσά από τις τεράστιες δαπάνες που προβλέπονται για: μελέτες (παλιές πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ, νέες πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ), για Τεχνικό Σύμβουλο της Περιφέρειας (πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ), για ιδιώτες μέσω της αναπτυξιακής «Πελοπόννησος» (πχ κουνουποκτονία πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ), να μεταφερθούν και να δοθούν για έργα αντισεισμικής θωράκισης απέναντι στο ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού,  για μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, για αρδευτικά έργα (φράγμα Ελληνοκλησιάς, αποκατάσταση αρδευτικού δικτύου Παμίσου)».

Για τη ΣΜΠΕ δήλωσε: «Ενδεικτική ήταν η στάση της πλειοψηφίας στη συζήτηση της  ΣΜΠΕ για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στον Κυπαρισσιακό. Με διαδικασία εξπρές – ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε- χωρίς να έχουν ενημερωθεί τα μέλη του ΠΕΣΥ, πολύ δε περισσότερο ο λαός της περιοχής, για τις επιπτώσεις από την εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου από τις πολυεθνικές, ψήφισαν μια μελέτη που δεν προβλέπει καμιά δικλίδα ελαχιστοποίησης των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, κανένα μηχανισμό επιβολής μέτρων προστασίας του, παρά μόνο ένα γενικό πλαίσιο παράδοσης των υδρογονανθράκων στις συγκεκριμένες πολυεθνικές . Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι ίδιοι , οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας φρόντισαν να φύγουν την ώρα της ψηφοφορίας και η μελέτη ψηφίστηκε από 15 μόνο Περιφερειακούς Συμβούλους από ένα σύνολο 51! Οι σύμβουλοι τις Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια και τους Δήμους, οι οργανώσεις του ΚΚΕ δεσμευόμαστε ότι δεν πρόκειται αυτά να περάσουν εν κρυπτό και ότι θα ενημερώσουν το λαό της περιοχής» .

Ν. Γόντικας: “Οι ελαιοκαλλιεργητές αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της καταστροφής της σοδιάς τους”
To Top