ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνδικάτο Οικοδόμων: “Μέτρα προστασίας από τον καύσωνα”

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων νομού Μεσσηνίας με σημερινή ανακοίνωση απευθύνει κάλεσμα στους οικοδόμους να απαιτήσουν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Αναφέρουν: “Ο καύσωνας που αναμένεται να πλήξει αυτές τις μέρες τη χώρα μας θα μετατρέψει πολλούς εργασιακούς χώρους, ιδιαίτερα τα γιαπιά, σε καμίνια με σοβαρές επιπτώσεις στους εργαζόμενους.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το συνδικάτο μας, όπως και άλλα σωματεία παίρνουν πρωτοβουλίες απαιτώντας από την εργοδοσία μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

“Βεβαίως οι οικοδόμοι είναι σκληροί, αλλά δεν χρειάζεται να μας κοροϊδεύουν τα αφεντικά να αποδείξουμε την παλικαριά μας παράγοντας τα κέρδη τους σε συνθήκες Σαχάρας”.

Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση με πρόφαση το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας μας τις σωματικές του αντοχές. Πολύ περισσότερο όταν και για τα ζητήματα αυτά δεν πρόκειται κανείς άλλος να φροντίσει για την υγεία μας εκτός από εμάς τους ίδιους και το ταξικό σωματείο μας. Για την εργοδοσία η κερδοφορία είναι πρωτεύον ζήτημα. Κέρδη και εργατικά συμφέροντα δε συμβιβάζονται, γι’ αυτό και ποτέ δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων

Καλούμε τους εργαζόμενους ν’ απαιτήσουν:
— Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων οικοδομικών εργασιών καθώς και των εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους, όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς, με πλήρη καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή.
— Περιορισμό άλλων βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
— Ύπαρξη διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης.
— Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση.
— Διάθεση σε συνεχή βάση πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας (ψύκτες κλπ).
— Ύπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας όπου αυτό είναι εφικτό.
— Επαρκή γενικό εξαερισμό σε όλους τους χώρους εργασίας, με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμό με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες. Ανανέωση του αέρα των εργασιακών χώρων με προσαγωγή νωπού αέρα και ταυτόχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας.
— Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πηγή τους.
— Μόνωση των πηγών θερμότητας (μεγάλων μηχανών κτλ.). Θερμομόνωση της πλάκας ή στέγης.

Συνδικάτο Οικοδόμων: “Μέτρα προστασίας από τον καύσωνα”
To Top