Πολλοί άνθρωποι απευθυνόμενοι στους κοσμηματοπώλες ισχυρίζονται, ότι δεν τους αρέσουν τα σμαράγδια, που είναι ο γενέθλιος λίθος τους και γι’ αυτό δεν αγοράζουν καθόλου κοσμήματα. Αυτό λοιπόν που χρυσοχόοι και κοσμηματοπώλες συμφωνούν, είναι ότι η ονοματοδοσία και ο διαχωρισμός των πολύτιμων λίθων ανά μήνα γέννησης συνέβη πριν πολλά χρόνια. Αν κάποιος απευθυνθεί στον χρυσοχόο της εμπιστοσύνης του, εκείνος θα μπορέσει να τον καθοδηγήσει ως προς την εύρεση ενός πολύτιμου λίθου, που θα ανταποκρίνεται στα γούστα του.
Πως επιλέγουμε συνήθως γενέθλιους λίθους
Πριν δούμε εναλλακτικές προτάσεις γενεθλίων λίθων, ας ρίξουμε μια ματιά στα κριτήρια βάσει των οποίων καθένας επιλέγει έναν πολύτιμο λίθο. Το χρώμα και οι θεωρητικά μαγικές, θεραπευτικές ιδιότητες κάθε λίθου είναι αυτές, που αποτελούν το πρωταρχικό κριτήριο των περισσότερων ανθρώπων. Το πράσινο, όπως αυτό που χαρακτηρίζει τα σμαράγδια, είναι χαρακτηριστικό της άνοιξης. Το πράσινο, όπως και η άνοιξη αντίστοιχα, συμβολίζουν την πίστη και τη γονιμότητα.
Συνεπακόλουθα και το σμαράγδι, έγινε συνέκδοχο της άνοιξης. Μια εποχή του χρόνου που συμβολίζει την αναγέννηση. Μάλιστα χάρη στα νοήματα, που συνδέονται με το πράσινο χρώμα, υιοθετήθηκε και στις γεννήσεις των παιδιών σε μια προσπάθεια να απαλύνει τις ωδίνες. Γι’ αυτό και συχνά οι σύζυγοι πρόσφεραν ένα κόσμημα από σμαράγδια στις νέες μητέρες.
Χρυσά κοσμήματα, αμέθυστος και άλλοι λίθοι στην αρχαιότητα
Τα χρυσά κοσμήματα από αρχαιοτάτων χρόνων είναι συνυφασμένα με την ιστορία του ανθρώπου. Είναι χαρακτηριστικός ο μύθος με τη δημιουργία του αμέθυστου (όνομα και πράγμα, καθώς είχε την ιδιότητα να προστατεύει από τη μέθη). Η Αμέθυστος ήταν μια νεαρή και αγνή γυναίκα, καταδικασμένη να βρει τον θάνατο από τον Διόνυσο. Τότε η θεά Άρτεμις για να προστατέψει τη νέα γυναίκα από τον μέθυσο θεό, τη μετέτρεψε σε λευκό λίθο. Ο Διόνυσος τότε κατάλαβε το λάθος του και σε ένδειξη μεταμέλειας, έχυσε πάνω στην πέτρα το κατακόκκινο κρασί του. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο λίθος να πάρει αυτό το περίφημο μωβ χρώμα.
Σε ποιους άλλους μύθους εμφανίζονται πολύτιμοι λίθοι
Γύρω στα 1300 π.Χ. και σε άλλους λίθους αποδόθηκε θρησκευτική σημασία. Μάλιστα και στις γραφές συγκεκριμένοι λίθοι αντιστοιχίζονται με τις 12 φυλές του Ισραήλ. Όσοι είναι Εβραίοι μπορούν να επιλέξουν τη γενέθλιο λίθο τους βάσει της φυλής τους. Έχουν εκδοθεί διάφορες λίστες κατά καιρούς, που αντιστοιχίζουν λίθους με φυλές, αλλά η ακριβής αντιστοίχιση εξαρτάται από το πως μεταφράζει κανείς τα ονόματα. Με αφορμή τα προαναφερθέντα σμαράγδια, η συνηθέστερη ταύτιση είναι με τη φυλή του Λεβύ, ενώ άλλα παραδείγματα είναι ο Περίδοτος με τη φυλή του Συμεών και ο Αχάτης με τη φυλή του Βενιαμίν.
Διαμάντια: Ο λίθος με τους περισσότερους συσχετισμούς
Τα διαμάντια υπήρξε από αρχαιοτάτων χρόνων αγαπημένος πολύτιμος λίθος. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, πώς από τα αρχαία χρόνια οι πολύτιμοι λίθοι είχαν συσχετιστεί με τα ζώδια. Για παράδειγμα, τα προαναφερθέντα διαμάντια οι Βαβυλώνιοι τα απέδιδαν στον Ζυγό, οι Αρχαίοι Έλληνες στον αστερισμό του Καρκίνου και οι Βυζαντινοί στον Κριό. Η σύγχρονη αντιστοίχιση των πολύτιμων λίθων βάσει ζωδίου, πάει ως εξής:
- Αιγόκερως- Ρουμπίνια
- Υδροχόος- Λιγνίτης
- Ιχθύες- Αμέθυστος
- Κριός- Ίασπις
- Ταύρος – Ζαφείρι
- Δίδυμοι- Αχάτης
- Καρκίνος – Σμαράγδι
- Λέων- Όνυχας
- Παρθένος- Σάρδιος Λίθος
- Ζυγός- Περίδοτος
- Σκορπιός- Ακουαμαρίνα
- Τοξότης- Τοπάζι
Κι αν το ζώδιό σας δεν έδειξε κάποιον λίθο, που να σας αρέσει, τότε μπορείτε να επιλέξετε βάσει εποχής. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι είναι το ρουμπίνι, το φθινόπωρο το ζαφείρι, τον χειμώνα τα διαμάντια και τα σμαράγδια για την άνοιξη. Και αν πάλι δεν καλύπτεστε, μπορείτε να επιλέξετε με γνώμονα την ημέρα της γέννησης. Χαρακτηριστικά:
Κυριακή- Τοπάζι,
Δευτέρα – Μαργαριτάρι,
Τρίτη- Ρουμπίνι,
Τετάρτη- Αμέθυστος,
Πέμπτη- Ζαφείρι,
Παρασκευή- Σάρδιος Λίθος και
Σάββατο – Τυρκουάζ
Μέχρι τον 18ο αιώνα οι Ευρωπαίοι, αρχής γενομένης από τους Πολωνούς, φορούσαν κάθε μήνα τον λίθο που αντιστοιχούσε στον συγκεκριμένο μήνα. Αυτό σήμαινε, ότι έπρεπε να έχουν 12 πολύτιμους λίθους. Αν το καλοσκεφτεί κανείς μια μικρή περιουσία αντάξια με την τιμή χρυσής λίρας. Αργότερα φορούσαν μόνο τον λίθο που ταιριάζει βάσει των γενεθλίων τους, παράδοση που τηρούν ως σήμερα.