ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γαργαλιάνοι: Aποκαλυπτήρια της προτομής του Σωτηρίου Λυριτζή

Σε μια σεμνή τελετή και με ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 10 Ιουλίου στους Γαργαλιάνους τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου Γυµνασιάρχη και Ιστοριοδίφη Σωτηρίου Λυριτζή (1905-1998).

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε με μεγάλη συγκίνηση και αγάπη, την επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολήτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμο και ιερέων της πόλης των Γαργαλιάνων. Κατά την τελετή μίλησαν ο Δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας ο οποίος τόνισε το πολύ σημαντικό έργο του αείμνηστου Γυµνασιάρχη και ιστοριοδίφη Σωτηρίου Λυριτζή τονίζοντας το γεγονός πως ο κ. Λυριτζής του έδωσε την ευκαιρία να είναι ο προσωπικός γιατρός του τα τελευταία χρονιά της ζωής του, ζώντας πολλά κομμάτια αυτής της ιστορίας. Ο κ. Κατσίβελας, όπως είπε, θεωρεί υποχρέωση οποιασδήποτε δημοτικής αρχής να αναδεικνύει την ιστορίας αυτού του τόπου.

Τον λόγο επίσης έλαβε ο γιος του Σωτηρίου Λυριτζή, κ. Φοίβος Λυριτζής, ο οποίος ανέφερε πως η εμβέλεια του Σωτηρίου Λυριτζή, ο οποίος με το έργο του, ξεπέρασε τα όρια της πόλης που τόσο πολύ αγάπησε. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λυριτζής, οι πόλεις που τιμούν αυτούς που πρόσφεραν είναι και οι πόλεις που γεννούν ανθρώπους να προσφέρουν γιατί δημιουργούν παραδείγματά προς μίμηση. Στη συνέχεια μίλησε η Αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Ελένη Τσαγκάρη και τέλος η μαθήτρια του Σωτηρίου Λυριτζή Διονύσια Κυριακοπούλου.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Τριφυλίας & Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

Aπό gargalianoionline.gr

To Top