ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΑΣ: “Ήθελαν να περάσουν στα κρυφά τις δυο απεργίες”

Σχόλιο της ΔΑΣ Για τη συνεδρίαση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας στις 10 Ιούλη.

Την Δευτέρα 10 Ιούλη συνεδρίασε το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας.
Οι παρατάξεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ΔΑΚΕ (ΝΔ) και ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΛΑΕ), έδωσαν για μια ακόμη φορά τα ρέστα τους. Συγκεκριμένα:

 • Τις επόμενες ημέρες είναι προγραμματισμένες 2 απεργίες, που έχουν προκηρυχτεί σε εμπόριο και τουρισμό από τις αντίστοιχες Ομοσπονδίες, και πρόκειται για κλάδους που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους στον Νομό μας. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 16/7 στο εμπόριο ενάντια στην κατάργηση της  Κυριακάτικης αργίας και την Πέμπτη στις 20/7, στον κλάδο του επισιτισμού και των ξενοδοχείων. Αυτές οι απεργιακές μάχες δεν υπήρχαν καν στην ημερήσια διάταξη του ΔΣ. Είχαν σκοπό να τις περάσουν στα κρυφά! Βέβαια τα δύο θέματα συζητήθηκαν έπειτα από παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ.
 • Κατά την συζήτηση για την απεργία στο Εμπόριο, ο πρόεδρος του ΕΚ (ΔΑΚΕ), αφού έκανε μία γενική τοποθέτηση καταθέτοντας παλιό ψήφισμα του εργατικού κέντρου και αφού έχυσε το αντικομουνιστικό του δηλητήριο μιλώντας πάλι για τη “σοβιετία”, είπε ότι “πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι και να πληρώνουν όλοι τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές ώστε να είναι υγιείς  ο ανταγωνισμός”.
  Να του θυμίσουμε, ότι η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας περιλαμβάνεται στο 4ο μνημόνιο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
 •  

  • Όσον αφορά την απεργία στον επισιτισμό – τουρισμό, ο πρόεδρος του ΕΚ είπε χαρακτηριστικά: “τι τι θέλανε καλοκαιριάτικα;”. Ενώ η παράταξη της ΕΑΚ δεν τοποθετήθηκε καθόλου.

   

  Οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

  Από την μία η κυβέρνηση πλασάρει το παραμύθι της δίκαιης ανάπτυξης, θέλοντας να μας πείσει να δεχθούμε να χάσουμε κι άλλα για να κερδίζουν τα αφεντικά. Ένα παραμύθι που καταρρέει στους τόπους δουλειάς από την άγρια εκμετάλλευση και την επίθεση Κυβέρνησης – Εργοδοσίας.

  Από την άλλη, οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στο εργατικό κίνημα κάνουν ότι μπορούν, για να σκύψουν κι άλλο το κεφάλι οι εργαζόμενοι, αναμένοντας την δίκαιη ανάπτυξη και την κερδοφορία.

  Καλούμε τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία των απεργιών. Να απομονώσουν αυτές τις δυνάμεις και μέσα από τα ταξικά σωματεία να οργανώσουν την πάλη τους διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες τους.

 • Όλοι οι εμποροϋπάλληλοι να δώσουν την μάχη της απεργίας την Κυριακή 16 Ιουλίου ενάντια  στο ξήλωμα της Κυριακής αργίας, τις ελαστικές σχέσεις που σπάνε κόκκαλα, την ισοπέδωση των αυτοαπασχολουμένων.
 • Όλοι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό, να δώσουν την μάχη της απεργίας την Πέμπτη 20 Ιουλίου. Τα “ρεκόρ του Τουρισμού” για τα οποία πανηγυρίζουν Κυβέρνηση και ξενοδόχοι είναι αποτέλεσμα της άγριας εκμετάλλευσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, της εντατικοποίησης και της δουλειάς ήλιο με ήλιο, της απληρωσιάς και των μισθών πείνας, των ανύπαρκτων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
 •  

  Οι εκλεγμένοι στο ΔΣ του ΕΚ Καλαμάτας με τη ΔΑΣ

  Κουφαλάκος Παναγιώτης

  Λαμπρόπουλος ΒαγγέληςΚωστόπουλος Δημήτρης

  ΔΑΣ: “Ήθελαν να περάσουν στα κρυφά τις δυο απεργίες”
  To Top