ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διπλός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά του Κυπαρισσιακού κόλπου

Προληπτική εκκένωση των Σχολείων αποφάσισε ο Δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης - Συνεχίζονται οι μετασεισμοί

Αναστάτωση στην Καλαμάτα αλλά και στη δυτική Μεσσηνία από τον διπλό σεισμό που έγινε στις 09:12. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ο σεισμός ήταν εντάσεως 5,7 Ρίχτερ στις Στροφάδες.

Τοποθεσία: 33,1χλμ Βορειο-δυτικά από Κυπαρισσία Μεσσηνίας Μέγεθος: 5,7 Ρίχτερ Εστιακό Βάθος (χλμ): 21,5

Η καταγραφή του σεισμού που έγινε από τον σεισμογράφο των Εκπ. Μπουγά

Εντολή για προληπτική εκκένωση των Σχολείων στην Τριφυλία 

Με απόφασή του ο Δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης αποφάσισε την προληπτική εκκένωση των σχολικών μονάδων, ενώ η περιοχή συνεχίζει να δίνει αρκετούς μετασεισμούς, 4 και 3 ρίχτερ, όπως συνηθίζεται μετά από ένα τέτοιο γεγονός.

Δεν καταγράφηκαν ζημιές στην Καλαμάτα-Με Λέκκα επικοινώνησαν Βασιλόπουλος και Λεβεντάκης

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας επικοινώνησε άμεσα και έλαβε ενημέρωση από τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, ενώ επικοινωνία υπήρξε και με τον Δήμαρχο Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη. Σύμφωνα με το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας, από την σεισμική δόνηση δεν κατεγράφησαν ζημιές ή προβλήματα στο Δήμο Καλαμάτας.

Aυτοψίες σε όλα τα σχολεία του Δήμου Καλαμάτας

Τονίζεται, επίσης, ότι στο πλαίσιο προληπτικών ελέγχων, μηχανικοί της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας προέβησαν σε αυτοψίες σε σχολικές μονάδες του Δήμου, κατά τις οποίες δεν διαπιστώθηκαν προβλήματα.  

Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος: Σε αυξημένη ετοιμότητα οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες-Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτήρια

Μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5.7 στην κλίμακα Richter, που εκδηλώθηκε στις 09:12 σήμερα το πρωί 239 χλμ. ΔΝΔ των Αθηνών, σε θαλάσσιο χώρο 14 χλμ. Α των Στροφάδων, κινητοποιήθηκαν άμεσα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή.

Μέχρι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει κλήσεις και δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτίρια, ενώ πραγματοποιούνται περιπολίες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή της σεισμικής δόνησης.

Σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της ΠΕΠΥΔ Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου καθώς και η 6η Ε.Μ.Α.Κ., καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι διευκρινίσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών 

Την 29η Μαρτίου 2024 και ώρα 09:12:48.74 είχαμε ανατολικά των Στροφάδων πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.7 στην κλίμακα Richter. Πριν τον σεισμό αυτό και ώρα 09:11:54.78, δηλαδή πριν από 53.96 δευτερόλεπτα, είχε σημειωθεί προσεισμός στην ίδια περιοχή.
Το αυτόματο σύστημα εντόπισε άμεσα και σωστά την ύπαρξη δύο σεισμών και μάλιστα υπολόγισε και τα επίκεντρα στη σωστή θέση. Ωστόσο, ενώ το μέγεθος του δεύτερου ισχυρού σεισμού υπολογίστηκε σωστά, ο προσεισμός εμφανίστηκε με λάθος μέγεθος στην αυτόματη λύση.

Ο λόγος ήταν ότι για όλα τα αυτόματα συστήματα, ο υπολογισμός του μεγέθους βασίζεται τυπικά σε ένα διάστημα (παράθυρο) καταγραφής 120 δευτερολέπτων για τον κάθε σεισμό. Αυτό γίνεται, ώστε η μέτρηση να περιλαμβάνει ικανό αριθμό σταθμών στους υπολογισμούς, ακόμα και για την περιοχή του Ελληνικού τόξου αλλά και τις συνοριακές περιοχές της Ελλάδας.

Στην εν λόγω περίπτωση το αυτόματο σύστημα για τον υπολογισμό του μεγέθους του προσεισμού, χρησιμοποίησε παράθυρο στο οποίο είχε ήδη εισέλθει ο μεγάλος σεισμός και έτσι επηρεάστηκε.
Η βάρδια ταυτοποίησε άμεσα την ύπαρξη του λάθους στο μέγεθος, ωστόσο, έπρεπε να στείλει άμεσα την επείγουσα προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι, αφού το μέγεθος του σεισμού ήταν Μ 5.7 (άνω του Μ 5.5). Η προειδοποίηση τσουνάμι ολοκληρώθηκε σε ελάχιστο χρόνο και συγκεκριμένα μόλις σε 6 λεπτά (9:18).
Αμέσως μετά, στις 9:21:28 (3 λεπτά μετά) είχε ολοκληρωθεί η λύση του ισχυρού σεισμού και στις 09:23:17 (1 λεπτό και 49 δευτερόλεπτα μετά), διορθώθηκε άμεσα και ο προσεισμός.
Θεωρούμε ότι είναι αβάσιμη η κριτική, ότι μπορούσε να ρυθμιστεί καλύτερα το αυτόματο σύστημα.
Με 50 δευτερόλεπτα παράθυρο υπολογισμού, ώστε να μην υπάρχει το πρόβλημα, δεν θα μπορούσαμε να βγάλουμε αξιόπιστο μέγεθος για τους περισσότερους σεισμούς νότια της Κρήτης, ή στη Ρόδο και σε καμία περίπτωση στο Καστελόριζο. Αλλά και τι θα γινόταν αν ο προσεισμός ήταν 30 δευτερόλεπτα ή 20 πριν; Πάλι θα γινόταν κριτική;
Επίσης είναι αβάσιμη η κριτική ότι έπρεπε να γίνει η διόρθωση πριν την προειδοποίηση για τσουνάμι, ρισκάροντας έτσι την ασφάλεια των πολιτών.
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αντέδρασε ψύχραιμα και υπεύθυνα, ακόμα και σε αυτή την πολύ δύσκολη περίπτωση σεισμού (προσεισμός με διαφορά δευτερολέπτων και ανάγκη προειδοποίησης τσουνάμι) και ανακοίνωσε μια φορά τις ορθές λύσεις.

Δημοφιλέστερα

To Top