Απόψεις

Φαββατάς για 1η Μάη: Ημέρα τιμής και μνήμης

Η ομιλία του προέδρου του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρη Φαββατά κατά τον εορτασμό της Εργατικής πρωτομαγιάς έξω από το Εργατικό κέντρο Καλαμάτας.

Συνάδελφοι, εργαζόμενοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, αγρότες, άνεργοι!

* Συγκεντρωθήκαμε και τη φετινή Πρωτομαγιά, για να τιμήσουμε τους αγώνες των εργατών όλου του κόσμου. Η σημερινή μέρα είναι η δική μας μέρα, είναι η μέρα των εργαζομένων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

* Είναι η μέρα, που όλοι μας θυμόμαστε και τιμούμε τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος, όλους εκείνους που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα της τάξης μας, όλους εκείνους που υπερασπίστηκαν με την ίδια τους τη ζωή τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την ισότητα, την ελευθερία, την ειρήνη και τα εργασιακά δικαιώματα.

* Είναι η μέρα που αποτίνουμε φόρο τιμής στις αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο την 1η Μαΐου του 1886, όταν για πρώτη φορά διεκδίκησαν το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

* Είναι η μέρα που τιμούμε τους 12 νεκρούς και τους 300 τραυματίες καπνεργάτες στη Θεσσαλονίκη το 1936, πληρώνοντας με αυτό τον τρόπο και η πατρίδα μας το δικό της φόρο αίματος αλλά και τιμής στον αγώνα όχι μόνο για τα εργασιακά δικαιώματα αλλά γενικότερα για μια κοινωνία με δικαιοσύνη και ισότητα, για μια κοινωνία που θα κυριαρχεί η συναδέλφωση και η αλληλεγγύη και όχι η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο.

* Δεν είναι εξάλλου τυχαίο, συνάδελφοι, ότι Πρωτομαγιά επέλεξαν τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και οι ντόπιοι συνεργάτες τους να εκτελέσουν άνανδρα 200 αντιστασιακούς στην Καισαριανή το 1944.

* Δυστυχώς όμως, συνάδελφοι, οι θυσίες όλων αυτών των αγωνιστών δεν έχουν βρει ακόμα την πλήρη δικαίωσή τους. Αντί τα εργασιακά δικαιώματα να προστατεύονται και να διευρύνονται, συρρικνώνονται. Το κράτος Πρόνοιας, η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική ασφάλιση, τα εργασιακά δικαιώματα και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες στοχοποιούνται. Οι συλλογικές συμβάσεις υποβαθμίζονται. Η δημόσια περιουσία εκποιείται ή ιδιωτικοποιείται αντί πινακίου φακής.

* Στη χώρα μας τα τελευταία εννιά χρόνια οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί, οι νέοι πληρώνουν τις νεοφιλελεύθερες, μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας, που έχουν οδηγήσει το 1/3 του πληθυσμού στην εξαθλίωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό. Το αυτονόητο και θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου για ασφαλή, αξιοπρεπή και μόνιμη εργασία τείνει να γίνει ένα άπιαστο όνειρο, με τα πιο μεγάλα θύματα αυτής της πραγματικότητας τη νεολαία μας, που βλέπει την ίδια της χώρα να τη διώχνει μακριά.

* Μπροστά σ’ αυτή τη βαρβαρότητα ουδείς δικαιούται να μένει αδρανής. Αντίθετα, ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς πρέπει να αποτελέσει την απαρχή για την ανατροπή των αντιλαϊκών νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Δεν έχουμε άλλη επιλογή πέρα από τη μαζική και δυναμική μας αντίσταση απέναντι σε κάθε πολιτική που μας φτωχοποιεί και μας καθιστά σύγχρονους δούλους.

* Κανένα δικαίωμα δεν μας χαρίστηκε αγαπητοί συνάδελφοι. Αντίθετα, ήταν συχνά πολύ βαρύ το τίμημα. Αυτό και μόνο μας υποχρεώνει να μείνουμε πιστοί στις επάλξεις του αγώνα, να διατρανώσουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους για εργασία αλλά κυρίως για ζωή με αξιοπρέπεια και περηφάνεια.

Όλοι μαζί στην προσεχή γενική απεργία της στις 30.5.2018

Καλοί αγώνες, συνάδελφοι, και καλή δύναμη!

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ο Πρόεδρος
Δημήτριος Γ. Φαββατάς

Φαββατάς για 1η Μάη: Ημέρα τιμής και μνήμης
To Top