ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΣΔΟΓΕ: Δυναμώνει το αίτημα για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19/4, στην παλιά Βουλή ημερίδα με θέμα «Η αρπαγή των αρχαιοτήτων στην Κατοχή και ο αγώνας για την επιστροφή τους», που έβαλε εκ νέου το ζήτημα στο επίκεντρο. Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο του αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, «βασική πτυχή του οποίου αποτελεί η επιστροφή στην Ελλάδα των αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί και λεηλατηθεί, καθώς και η αποκατάσταση των καταστροφών στα πολιτιστικά μνημεία της Ελλάδας που υπέστησαν ζημιές κατά την περίοδο της Κατοχής».

Είναι γνωστές αλλά πάντα ενδιαφέρουσες, ηρωικές και συγκινητικές οι ιστορίες των αρχαιολόγων και των εργαζομένων στα μουσεία, που έκρυψαν με αυτοθυσία και εξυπνάδα, σε πολλές περιπτώσεις κάτω από τη μύτη των εισβολέων, σημαντικές αρχαιότητες και πολιτιστικούς θησαυρούς. «Ωστόσο, χιλιάδες άλλα απ’ όλη την Ελλάδα δεν έγινε δυνατό να διασωθούν από την αρπακτική διάθεση των στρατευμάτων κατοχής και εκλάπησαν μεθοδικά από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και μέσω μιας σειράς παράνομων ανασκαφών…

»Η συνέχιση, δε, της παράνομης παρακράτησης και η μη επιστροφή τους στην Ελλάδα, τη χώρα-νόμιμο δικαιούχο τους, αποτελεί στίγμα για τη μεταπολεμική, δημοκρατική Γερμανία. Ευλόγως, λοιπόν, αξιώνουμε την άμεση επιστροφή στην Ελλάδα όλων των αρχαιολογικών και πολιτιστικών αγαθών που εκλάπησαν και λεηλατήθηκαν καθώς και την αποκατάσταση των καταστροφών στα πολιτιστικά μνημεία της χώρας μας που υπέστησαν ζημιές κατά την περίοδο της Κατοχής».

Χαιρετισμούς απεύθυναν οι Ν. Βούτσης, Λ. Κονιόρδου, Μ. Βλαζάκη, Ιγνάτιος Αξιώτης, Τούλα Μαρκέτου. Εισηγήσεις έκαναν οι Μανώλης Γλέζος, Βασίλης Κοσμόπουλος, Ελένη Πιπέλια, Ελευθερία Ακριβοπούλου, Γιώργος Τζωράκης ενώ την ημερίδα συντόνισε ο δρ Αριστομένης Ι. Συγγελάκης.

Ο Κώστας Αλεξίου σε τοποθέτησή του αναφέρει: “Το υπουργείο πολιτισμού δια της υπουργού, η οποία παρέμεινε ως το τέλος, μας γέμισε χαρα και ικανοποίηση. Η παρουσία τόσων πολλών βουλευτών, μας κάνει να αισιοδοξούμε για τις επόμενες δράσεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Σε πρώτο χρόνο θα ήθελα κι εγώ σαν ένα απλό μέλος του ΕΣΟΓΕ να εκφράσω την ικανοποίηση μου για την επιτυχία, να ευχαριστήσω τους τόσους πολλούς παρευρισκόμενους και να υποσχεθώ και εκ μέρους όλων των μελών του Εθν. Συμβουλίου τη συνέχιση του αγώνα μας για δικαιοσύνη και αποζημίωση”.

ΕΣΔΟΓΕ: Δυναμώνει το αίτημα για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών
To Top