Tech news

Δίκτυα 5G: Η Καλαμάτα στους πρώτους δήμους που θα εφαρμοστούν πιλοτικά υπερυψηλές ταχύτητες

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ 3 ΜΑΪΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ.ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ

“Εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλη Μαγκλάρα, εστάλη πρόσκληση προς το Δήμαρχο Καλαμάτας σε συνάντηση με θέμα τα δίκτυα 5G. Στη συνάντηση θα μετάσχουν εκπρόσωποι 4-5 Δήμων.
Το Δήμαρχο Καλαμάτας, στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαΐου 2018, θα εκπροσωπήσει ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Μπασακίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες”.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας και αφορούν τη συμμετοχή και του Δήμου Καλαμάτας στο πιλοτικό δίκτυο των επιλεγμένων δήμων για εφαρμογή υπερυψηλών ταχυτήτων τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου 5G.

Σε πρώτη φάση θα ενταχθούν ο Δήμος Ζωγράφου (Cosmote), τα Τρίκαλα (Vodafone) και η Λάρισα (Wind). Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλοι επιλεγμένοι δήμοι μεταξύ των οποίων και η Καλαμάτα, όπως προκύπτει από την πρόσκληση που απέστειλε ο Γ.Γ.Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, και τη σχετική συνάντηση που ορίστηκε για τις 3 Μαΐου.

Από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Η ανάπτυξη πιλοτικών δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) σε επιλεγμένους δήμους της χώρας βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαρτίου στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone, Χάρης Μπρουμίδης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της WIND, Νάσος Ζαρκαλής και ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, Γεώργιος Στεφανόπουλος.

Όπως αναφέρεται σχετικά, επιβεβαιώθηκε η βούληση τόσο της πολιτείας όσο και των εταιρειών να υποστηρίξουν ενεργά αυτήν την προσπάθεια, με στόχο να συμβαδίσει η χώρα με τον ευρωπαϊκό οδικό χάρτη για την ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ευρώπη. Επίσης, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για τη διαμόρφωση και εφαρμογή του εθνικού οδικού χάρτη για την ανάπτυξη δικτύων 5G, ο οποίος θα ενσωματωθεί στο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο της χώρας.

Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, σε συνεργασία με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, δρομολογεί άμεσα όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ανάπτυξη των πιλοτικών δικτύων 5G

Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτηθούν νέες επενδύσεις, νομοθετικές και κανονιστικές παρεμβάσεις, αλλά και στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, δήλωσε: “Ευελπιστούμε πως με την πρωτοβουλία αυτή και την υποστήριξη και τις προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων, η χώρα μας θα καταστεί από τις πρωτοπόρες χώρες στην υιοθέτηση των δικτύων πέμπτης γενιάς, τα οποία αναμένεται να επιφέρουν σημαντικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία και να θέσουν τις βάσεις για την περαιτέρω ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας.”

Ο Μιχάλης Τσαμάζ δήλωσε: «Ο Όμιλος ΟΤΕ, η εταιρεία των οπτικών ινών, είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα. Δημιουργεί τις τεχνολογικές υποδομές που χρειάζεται η χώρα και η κοινωνία στη νέα ψηφιακή εποχή. Η ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Για να το κερδίσουμε, θα συμβάλλουμε καθοριστικά με την τεχνογνωσία, τις επενδύσεις και τη δέσμευσή μας να δημιουργούμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους.»

Ο Χάρης Μπρουμίδης δήλωσε: «Πριν 25 χρόνια, ο όμιλος Vodafone ενεργοποίησε την πρώτη κεραία κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, φέρνοντας μία νέα εποχή που σταδιακά αγκάλιασαν όλοι οι Έλληνες. Σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και των δικτύων της 5ης γενιάς που μας φέρνουν πιο κοντά στο όραμα για μία κοινωνία των Gigabit. Τα 5G δίκτυα υπόσχονται υψηλότατες ταχύτητες και απεριόριστη χωρητικότητα που καταστούν εφικτές νέες, καινοτόμες εφαρμογές αλλάζοντας την οικονομία και διευκολύνοντας τη ζωή των πολιτών. Η Vodafone, ένας στρατηγικός επενδυτής στην Ελλάδα, έχει δεσμευθεί να σταθεί αρωγός των Ελλήνων πολιτών σε αυτή τη νέα εποχή, επενδύοντας στις κρίσιμες εθνικές υποδομές του μέλλοντος».

Ο Νάσος Ζαρκαλής δήλωσε: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η τεχνολογία και η μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία θα δώσει στον τόπο μας την ώθηση που χρειάζεται προς το μέλλον. Η WIND στηρίζει την πρωτοβουλία της πολιτείας να καταστεί η Ελλάδα πρωτοπόρος στην υιοθέτηση των δικτύων 5ης γενιάς και προγραμματίζει εντατικές επενδύσεις για την ανάπτυξη των υποδομών αυτών. Στην προσπάθεια αυτή είναι σημαντικό να συμβάλλουν θετικά οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα που θα κάνει πράξη τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό με μέγιστα οφέλη για την ελληνική οικονομία και τους συμπολίτες μας».

Δίκτυα 5G: Η Καλαμάτα στους πρώτους δήμους που θα εφαρμοστούν πιλοτικά υπερυψηλές ταχύτητες
To Top