MESSINIA PLUS

Oι επαγγελματίες του εναλλακτικού τουρισμού μιλούν στο MessiniaLive

Για το όραμά τους να αναπτυχθεί η Μεσσηνία και στο κομμάτι του εναλλακτικού τουρισμού, μέσα από την αξιοποίηση των φυσικών της τοπίων, μέσα από σηματοδοτημένες περιπατητικές διαδρομές, πάρκα αναρρίχησης, καταδυτικά πάρκα εκφράζουν στο MessiniaLive οι επαγγελματίες του εναλλακτικού τουρισμού και των outdoor activities.

Τους συναντήσαμε στην πρώτη έκθεση τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στην Καλαμάτα, και μας ανέπτυξαν τις ιδέες τους, αλλά και τον προβληματισμό τους για τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού που τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να μπαίνουν δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη και να συγκεντρώνουν τους λάτρεις της περιπέτειας και της φύσης και στην Ελλάδα.

Στο MessiniaLive μας μίλησαν τόσο ο εκπαιδευτής αναρρίχησης Γιώργος Μάλαμας και υπεύθυνος του CLIM UP, όσο και ο Γιάννης Αβραμέας, υπεύθυνος διοργάνωσης του δημοφιλούς Taygetos Challenge, που ήδη μετράει τα 10 χρόνια καθιερώνοντας τη Μεσσηνία και συγκεκριμένα την περιοχή της Μάνης προορισμό για αγώνα ορεινού τρεξίματος.

ΜΑΛΑΜΑΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΟΠΩΣ ΝΕΔΟΥΣΑ ΚΑΙ ΝΗΣΟΣ ΣΦΑΚΤΗΡΙΑ ΓΙΑ OUTDOOR ACTIVITIES

Για το όραμα μιας ομάδας ανθρώπων να αξιοποιήσουν τη Νέδουσα και συγκρεκριμένα την περιοχή των 5 δρόμων ως προορισμό αναρρίχησης, μας μίλησε ο Γιώργος Μάλαμας. Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος, ωστόσο εκτιμά ότι δεν υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση για να αξιοποιηθεί ο φυσικός πλούτος της Μεσσηνίας, προκειμένου να προσελκύσει τους λάτρεις του είδους. Μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα τα αναρριχητικά πάρκα σε Κάλυμνο, που προσελκύει ετησίως 20.000 αναρριχητές, αλλά και αυτό του Λεωνιδίου.

Στη Μεσσηνία παρά το γεγονός ότι προσφέρεται για αναρριχητικό τουρισμό, δεν έχουμε αξιοποιήσει ακόμα συγκεκριμένα σημεία που προσφέρονται, καθώς όπως μας είπε οι όποιες προσπάθειες εξαντλούνται από μεμονωμένους αναρριχητές.

ΑΒΡΑΜΕΑΣ: “ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΩΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ”

Ο Γιάννης Αβραμέας υπεύθυνος του 2407 Kardamili Mountain Activities, και του πανελλήνιου αγώνα ορεινού τρεξίματος Taygetos Challenge καταθέτει στο MessiniaLive τη δική του εικόνα από τα πρώτα βήματα του εναλλακτικού τουρισμού στη Μεσσηνία.

Η αιχμή του δόρατος για την Ελλάδα είναι η θάλασσα, όπως μας είπε, ωστόσο πρέπει να δοθεί έμφαση και στον ορεινό όγκο της χώρας ώστε να προσελκύουμε τουρισμό όλο τον χρόνο. Και σε αυτό πρέπει να συμβάλλει και η επέκταση των πτήσεων εξωτερικού και τους χειμερινούς μήνες προς και από τη Μεσσηνία, καθώς αυτές σταματούν τον Νοέμβριο. Πλέον έχει αλλάξει το προφίλ του επισκέπτη-ταξιδιώτη που επιδιώκει να δει και να γνωρίσει και την ενδοχώρα, και δεν αρκείται μόνο στις παραλίες.

Υπάρχει, όπως μας είπε ο Γιάννης Αβραμέας, μεγάλο ενδιαφέρον από επισκέπτες να γνωρίσουν τα φαράγγια μας, τα μονοπάτια μας, τον ορεινό όγκο του Ταυγέτου. Δραστηριότητες που στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένες εδώ και δεκαετίες, ωστόσο στο κομμάτι αυτό εναλλακτικού τουρισμού η χώρα μας είναι στα σπάργανα. “Το στοίχημα θα κερδηθεί από περιοχές και από φορείς που θα συνειδητοποιήσουν αυτή την πραγματικότητα, αυτή την αντικειμενική συνθήκη. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από συνέργειες, και χρειάζεται αυτοεκπαίδευση και αλλαγή κουλτούρας, εάν θέλουμε να δούμε μια καλύτερη μέρα”, μας είπε χαρακτηριστικά.

ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΑ 1500 ΧΛΜ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Ο Λάμπρος Παπαλάμπρος, από το VITINA TREKKING, μας μίλησε για το κομμάτι του περιπατητικού τουρισμού που έχει αναλάβει στην περιοχή της Βυτίνας, και συγκεκριμένα τα 20 χλμ μονοπατιών στα οποία διοργανώνει περιπατητικές διαδρομές. Πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι του Menalon Trail, που φτάνει τα 75 χλμ μονοπατιών, και είναι το πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα. Ο ίδιος είναι υπέρμαχος των υπαίθριων δραστηριοτήτων και όπως μας λέει χιουμοριστικά τα μονοπάτια της Βυτίνας προσφέρονται για χώνεψη μετά από ένα γεύμα στις όμορφες ταβέρνες της περιοχής. Και καταλήγει με μια ρήση του Paolo Coelho “Aν νομίζεις ότι η περιπέτεια είναι επικίνδυνη, δοκίμασε τη ρουτίνα. Είναι θανατηφόρα!

Ρεπορτάζ: Μαίρη Περδικέα-Θανάσης Πουλόπουλος

 

To Top